Οικονομία

Πληρωμή Βασικής Ενίσχυσης: Θα… «παρελάσει» χρήμα!

Πληρωμή Βασικής Ενίσχυσης: Θα… «παρελάσει» χρήμα!

Τα χρήματα της Βασικής Ενίσχυσης θα αρχίσουν να μπαίνουν στους λογαριασμούς από σήμερα το βράδυ.

A-
A+
23/10/2019 | 8:30

Λίγο πριν εορτάσουμε την Εθνική Επέτειο, αναμένεται να… «παρελάσει» χρήμα με τους δικαιούχους αγρότες στην… «εξέδρα των επισήμων», καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα χρήματα της Βασικής Ενίσχυσης θα αρχίσουν να μπαίνουν στους λογαριασμούς από τις 23 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη και θα είναι διαθέσιμα από το απόγευμα της ίδιας μέρας ή από την επομένη, τις 24 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη.

Οι ημερομηνίες αυτές αφορούν την πίστωση τραπεζικών λογαριασμών από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα αναμένεται να ξεκινήσουν να πληρώνουν τους παραγωγούς τους από την Παρασκευή 25 του μήνα, ενώ θα ολοκληρώσουν τις πληρωμές την Τρίτη 30 του μήνα, γιατί προκύπτει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που δε δουλεύουν.

Ο Αγροτικός κόσμος περιμένει την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών& Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ωστόσο η πληρωμή της πρώτης δόσης για τις αγροτικές επιδοτήσεις και την ενιαία ενίσχυση 2019 είναι ξεκάθαρα θέμα (ολίγων) ημερών!  Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αυτή την εβδομάδα να έχουν πιστωθεί τα χρήματα σε πάνω από 600.000 αγρότες και παραγωγούς.

Το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα την προκαταβολή για την βασική ενίσχυση ποσοστού 70% επιβεβαίωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης έχει δηλώσει σχετικά: «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική μας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος που ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης».

«Από κει και μετά υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους (τέλος Δεκεμβρίου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο 25%-30% της βασικής ενίσχυσης, καθώς και το πριμ για το λεγόμενο πρασίνισμα, το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους», κατέληξε.

Παράλληλα, αφού ολοκληρωθεί η πίστωση της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης, μπαίνει σε τροχιά πληρωμής η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2019.