Οικονομία

Σουηδία, Δανία, Φινλανδία: Παγκόσμιοι ψηφιακοί πρωταθλητές

Σουηδία, Δανία, Φινλανδία: Παγκόσμιοι ψηφιακοί πρωταθλητές

Η Ευρώπη υπολείπεται σε επίπεδο ψηφιακών επιδόσεων των διεθνών ανταγωνιστών της

A-
A+
02/06/2016 | 7:40

Ψηφιακό …πρωταθλητισμό κάνουν διεθνώς “ώριμες” αγορές της Ε.Ε., όπως η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία, των οποίων οι επιδόσεις τις κατατάσσουν στην παγκόσμια “αφρόκρεμα” των digital champions. Τα συγκεκριμένα κράτη – μέλη, μάλιστα, πετυχαίνουν αυτό, που η Ευρώπη, ως σύνολο, δεν έχει καταφέρει: να καταγράφουν ψηφιακές επιδόσεις καλύτερες από αυτές διεθνών ανταγωνιστών, όπως η Νότιος Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Αυτήν την εικόνα αποτυπώνει έρευνα (The International DESI), που δημοσιοποίησε η Επιτροπή, η οποία συγκρίνει τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε θέματα συνδεσιμότητας, χρήσης Διαδικτύου, eCommerce, ψηφιακών δεξιοτήτων και online συναλλαγών με το Δημόσιο, με τις αντίστοιχες 15 κρατών που βρίσκονται εκτός Ε.Ε. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι Ευρωπαίοι ψηφιακοί πρωταθλητές και ειδικότερα η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία, είναι και παγκόσμιοι digital ηγέτες, καθώς οι επιδόσεις τους, ξεπερνούν αυτές της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Ως σύνολο χωρών, ωστόσο, η Ε.Ε. υπολείπεται σε επίπεδο ψηφιακών επιδόσεων των διεθνών ανταγωνιστών της. Αυτή η διαπίστωση υπογραμμίζει και τον αγώνα δρόμου, που καλείται να διανύσει η Ευρώπη, προκειμένου να κλείσει την …ψαλίδα, που τη χωρίζει από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάνοντας πράξη το στόχο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του International DESI, σε επίπεδο συνδεσιμότητας, η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από την Ε.Ε. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, η Νότιος Κορέα απέχει μακράν τόσο των άλλων διεθνών ανταγωνιστών της, όσο και της ίδιας της Ε.Ε. Από την πλευρά της, η Ιαπωνία έχει σαφέστατη υπεροχή σε θέματα κινητής ευρυζωνικότητας (mobile broadband).

Ψηφιακέςδεξιότητες

Στον τομέα του ανθρώπινου κεφαλαίου και των ψηφιακών του δεξιοτήτων, τα αποτελέσματα του International DESI αναδεικνύουν πρωταθλήτριες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σουηδία, Δανία και Φινλανδία έχουν τις καλύτερες διεθνείς επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα, ακολουθούμενες από τη Νορβηγία, ενώ η πρώτη χώρα εκτός Ε.Ε., που τις διαδέχεται στην παγκόσμια κατάταξη είναι η Νότιος Κορέα. Ο Καναδάς αποδίδει πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στον τομέα ανθρώπινο κεφάλαιο και ψηφιακές δεξιότητες, ενώ Ιαπωνία, ΗΠΑ και Αυστραλία κινούνται ελαφρώς πάνω, αλλά πάντως κοντά, στο μέσο Κοινοτικό όρο.

Στους επιμέρους τομείς, η Ισλανδία κατέχει την πρώτη θέση στη συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου, ενώ Φινλανδία και Σουηδία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επαγγελματιών ICT με τα κατάλληλα skills, όπως και το υψηλότερο ποσοστό πτυχιούχων από σχολές STEM (θετικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά).

Ψηφιακέςεπιχειρήσεις

Ένας τομέας, όπου ακόμη και οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές χάνουν την πρωτιά, είναι αυτός της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις. Παγκόσμιος ηγέτης σε αυτό το επίπεδο αναδεικνύονται οι ΗΠΑ, με τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία να ακολουθούν και μάλιστα, από κάποια απόσταση.

Τέλος, στον τομέα του eCommerce, η Ισλανδία και η Τσεχία πετυχαίνουν τις καλύτερες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν τις τρεις χειρότερες. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται και πάλι πρώτες διεθνώς στον τομέα του eCommerce, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, τις οποίες διαδέχονται η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, που κινούνται μακράν άνω του μέσου Κοινοτικού όρου.