Πολιτισμός

Τρίκαλα: Μετέφεραν στις πλάτες τους την Παναγία την Οδηγήτρια

Τρίκαλα: Μετέφεραν στις πλάτες τους την Παναγία την Οδηγήτρια

Ένα έθιμο που τηρείται με ευλάβεια παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

A-
A+
14/08/2018 | 18:00

Εκατοντάδες κάτοικοι από τα χωριά της περιοχής Φαρκαδόνας, συνόδευσαν σήμερα την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας από το χωριό Αχλαδοχώρι, στην Οιχαλία με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήνη.

Ένα έθιμο που τηρείται με ευλάβεια παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Ο ενας κρατά τον ωμο του άλλου και κάποιος κρατάει την εικόνα της Παναγίας στα χέρια

Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε δύσβατο και δασώδες σημείο της περιοχής από οκτώ κυνηγούς οι οποίοι καταγόταν από τρία χωριά, την Οιχαλία, το Αχλαδοχώρι και το Κουτσίκοβο. Έτσι αποφάσισαν κάθε χωριό να φιλοξενεί την εικόνα στην ενορία του για τέσσερις μήνες το χρόνο. Όταν το Κουτσίκοβο έπαψε να υφίσταται αποφασίστηκε τους τέσσερις επιπλέον μήνες η εικόνα να παραμένει στην Οιχαλία.

Κατά την περιφορά η εικόνα μεταφέρεται από τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, της Κρήνης και της Οιχαλίας, από ώμο σε ώμο, αναπαριστώντας τους κυνηγούς εκείνης της εποχής που μετέφεραν την εικόνα διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλον, μέχρι τον κάμπο.

Ο ένας κρατά τον ώμο του άλλου και κάποιος κρατάει την εικόνα της Παναγίας στα χέρια.

Οι φωτογραφίες είναι από τελετή περασμένων ετών, larissanet.gr

Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Αχλαδοχώρι, όπου φιλοξενείται επί τετράμηνο η εικόνα, τελέστηκε σήμερα το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ στην συνέχεια ο ιερέας του χωριού, μαζί με τους κατοίκους, ξεπροβόδισαν την εικόνα.

Η εικόνα μεταφερομένη στις πλάτες των πιστών, πήρε το δρόμο για την Οιχαλία, με στάσεις στην Κρήνη και στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων γαι να προς προσκυνήσουν οι πιστοί. Στην Οιχαλία θα φιλοξενηθεί, επί 8μηνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Η εικόνα μεταφερομένη στις πλάτες των πιστών, πήρε σήμερα το δρόμο για την Οιχαλία