επικαιρότητα

Αφιερωμένη στις παραδοσιακές τέχνες η φετινή Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας (φωτορεπορτάζ)

Αφιερωμένη στις παραδοσιακές τέχνες η φετινή Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας (φωτορεπορτάζ)

Καθιερωμένη ανταλλαγή σπόρων αλλά και αναβίωση παλαιών τεχνών που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων.

A-
A+
18/03/2019 | 7:30

Αφιερωμένη στη γνωριμία και εξοικείωση με τις πρακτικές που για αιώνες επέτρεπαν στους ανθρώπους όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά και να ευημερούν, ώστε να κατανοήσουν τη διαχρονική αξία τους, και να γνωρίσουν εναλλακτικούς τρόπους κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης ήταν η φετινή Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 & 17 Μαρτίου σε Ροτάσι και Πύργο.

Κεντρικό θέμα η μετάδοση στις νέες γενιές των αξιών, των τεχνικών παραγωγής, των παραδοσιακών ποικιλιών και σπόρων και των επαγγελμάτων που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων. Σε μια εποχή που η εξάρτηση από την τεχνολογία αυξάνεται αλματωδώς, απομακρύνοντας μας από τη βασική αξία της αυτάρκειας, τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ίδιους τους τεχνίτες και την παλιά τους τέχνη.

Το Σάββατο (16 Μαρτίου), στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ενορίας Ροτασίου,  παρουσιάστηκε η εμπειρία πάνω στην εναλλακτική καλλιέργεια οσπρίων και σιτηρών με τους Νίκο Βολακάκη, Ιωάννα Διαλυνά και Κώστα Κουτή, με θέμα «Παραδοσιακές ποικιλίες Σιτηρών και Οσπρίων, πρόταση για την αξιοποίησή τους στη Γεωργία».

Την Κυριακή (17 Μαρτίου), στις 10:30 το πρωί, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, οι μαθητές του σχολείου ήρθαν σε άμεση επαφή και γνωριμία με τον κόσμο των παλαιών τεχνών (πετράδες, υφαντουργία κλπ) ενώ έγινε η καθιερωμένη ανταλλαγή και διανομή σπόρων από τοπικές-παραδοσιακές ποικιλίες.

Η ετήσια Γιορτή Σπόρων πραγματοποιείται σε διοργανωτή την ΚΟΙΝΣΕΠ “Μελίτακες” με τη συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων Πύργου και Ροτασίου, της Βιβλιοθήκης και του Δημοτικού Σχολείου του Πύργου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Παρακολουθείστε σε βίντεο τον χαιρετισμό του Δημάρχου, Μανώλη Κοκοσάλη

Παρούσα ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ κα. Βρέντζου Θεανώ η οποία στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης εκδηλώσεων που προάγουν τις διατροφικές αξίες ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβάθμισης της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς και στη δημιουργία Τράπεζας Σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Υγείας του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων κα. Καλαθάκη Μαρία επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια σπουδαία εκδήλωση που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως θεσμός, ο οποίος μάλιστα κάθε χρόνο βελτιώνεται και εμπλουτίζεται με νέες δράσεις. “Είναι μια μοναδική Γιορτή Παράδοσης, Αξιών και Αυτάρκειας που μέσα από αυτήν μεταδίδονται μηνύματα και πληροφορίες στις νεότερες γενιές που τείνουν να χαθούν λόγω της επέλασης του σύγχρονου τρόπου ζωής. Εύχομαι στους φορείς που συμμετέχουν κάθε χρόνο να μας θυμίζουν με μοναδικό τρόπο και μέσα από τις τοπικές παραδοσιακές καλλιέργειες και πρακτικές διατήρησης των σπόρων την αξία της αυτάρκειας και της αγροοικονομίας στη ζωή μας” όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού.

Ειδικότερα το πρόγραμμα της διήμερης Γιορτής Σπόρων και Αυτάρκειας περιλάμβανε τα εξής:

Σάββατο 16 Μαρτίου: Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Ροτασίου το «Ρύτιον».
17:00-17:30,  Χαιρετισμοί-Παρουσίαση της Γιορτής από τους Μελίτακες
17:30-18:45,  «Παραδοσιακές ποικιλίες Σιτηρών και Οσπρίων, πρόταση για την αξιοποίησή τους στη Γεωργία»
Νίκος Βολακάκης, Γεωπόνος Ph.D., Βιολογική καλλιέργεια ελιάς,
Βιοκαλλιεργητής
Διαλυνά Ιωάννα, Τεχν.Γεωπόνος, M.Sc., Διεθνής Οικολογική Γεωργία,
Βιοκαλλιεργήτρια
Κώστας Κουτής, Γεωπόνος, M.Sc., Ph.D., Οργανική Βελτίωση,
Συντονιστής – Επιστ. Υπεύθυνος  ΑΙΓΙΛΟΠΑ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία
18:45-19:15, Διάλειμμα
19:15-20:00, Συζήτηση – συμπεράσματα-προτάσεις

Κυριακή 17 Μαρτίου: Δημοτικό Σχολείο Πύργου
10:30-11:00, Χαιρετισμοί-Εισαγωγή στη 2η ημέρα της Γιορτής
11:00-11.30, Παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες που χάνονται: Ποιητικό και Χορευτικό δρώμενο από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πύργου.
11:30-12:00, Τραγούδια για τη φύση από τη Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, Δ/νση: Ρέππα Αργυρώ
12:00-14:00, Εργαστήρια παλιών επαγγελμάτων και τεχνών  στο προαύλιο του Σχολείου:

  • Χτίσιμο πέτρας: Σωστός και λανθασμένος τρόπος, μάστρο Μανώλης Πιπεράκης, Άνω Ασίτες
  • Καλαθοπλεκτική, Ματαλλιωτάκης Φρασκίσκος, Νίβρυτος
  • Καλαθοπλεκτική με νήμα, Καλεντάκη Μαρία, Εθιά- Επιτροπάκη Ευδοξία, Δωράκι
  • Τσαγκαρέματα,  Σταυρακάκης Μάμας και Σταυρακάκης Ανδρέας, Πύργος
  • Μαγείρεμα Παραδοσιακών  συνταγών, Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Αποστόλοι Πεδιάδος
  • Οργανοποιία αρχαίων και νεότερων ελληνικών μουσικών οργάνων, Ζαχαριουδάκης Νίκος, Ηράκλειο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή και διανομή σπόρων και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Φροντίστε τον πλανήτη μας» για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μουσική συντροφιά  στους παρευρισκόμενους χάρισε η ομάδα του Κώστα Αβυσσινού, ενώ μαντινάδες απήγγειλε η μαντιναδολόγισσα Σκανδαλάκη Άννα.