επικαιρότητα

Βρέθηκε λύση για την άμεση πληρωμή των ΜΑΠ στις καθαρίστριες του Δήμου Φαιστού

Βρέθηκε λύση για την άμεση πληρωμή των ΜΑΠ στις καθαρίστριες του Δήμου Φαιστού

Θα κατατεθεί αγωγή στο Ειρηνοδικείο και θα προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

A-
A+
07/11/2019 | 20:04

Λύση στο αδιέξοδο που είχε προκύψει με την πληρωμή των επιδομάτων των σχολικών καθαριστριών και που αφορούν την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και γάλακτος δόθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού μετά από παρέμβαση του νομικού συμβούλου και δικηγόρου των εργαζομένων κ. Σφακιανάκη.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρίσταντο οι άμεσα ενδιαφερόμενες οι οποίες δια μέσου του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννη Ζαχαριουδάκη προέβαλαν το αίτημά τους στο Συμβούλιο που δεν ήταν άλλο από την λήψη απόφασης από το νέο Δ.Σ. για αναγνώριση της οφειλής και για την άμεση καταβολή του επιδόματος που κατά άτομο ανέρχεται στα 251 ευρώ ετησίως και που ισχύει αναδρομικά.

Στο αίτημα που διατυπώθηκε ουδείς από το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε διαφορετική άποψη συμφωνώντας όλοι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να καταβληθούν τα δεδουλευμένα επιδόματα στις εργαζόμενες που τα δικαιούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια, ομόφωνη απόφαση είχε ληφθεί και από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού, όμως η πληρωμή «σκόνταφτε» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε νομικά τερτίπια και δεν είχε καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα να πραγματοποιηθεί.

Το πρόβλημα εστιαζόταν κυρίως στο ότι δεν είχε γίνει πρόβλεψη και εγγραφή της οφειλής σε κανέναν από τους προηγούμενους προϋπολογισμούς περιόδου 2012, 2013, 2014, και 2015 ούτε και κατά το διάστημα που οι εργαζόμενες δούλευαν και έτσι δεν μπορούσε να γίνει νόμιμη διαδικασία πληρωμής με την κοπή εντάλματος.

Η έλλειψη πρόβλεψης και για τον προϋπολογισμό του 2019 ήταν η ίδια τροχοπέδη για να πληρωθούν νόμιμα οι εργαζόμενες και η λύση της αναγκαστικής κατάσχεσης των λογαριασμών θα τις αποστερούσε από ένα μέρος του επιδόματος όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης. Ο ίδιος αντιπρότεινε να περιμένουν το νέο έτος ώστε να γίνει εγγραφή της οφειλής στο νέο προϋπολογισμό, ο οποίος θα έχει κατατεθεί μέχρι τέλος του 2019 ώστε να μπορεί να γίνει νόμιμη πληρωμή τον Ιανουάριο του 2020 και χωρίς παρακράτηση, όπως είπε.

Ωστόσο συντομότερη λύση στο αδιέξοδο έδωσε ο νομικός σύμβουλος κ. Σφακιανάκης ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον ταμία και τον δικηγόρο του Δήμου κατέληξαν σε μια πιο εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη λύση.

Όπως πρότεινε ο κ. Σφακιανάκης θα κατατεθεί μια αγωγή στο Ειρηνοδικείο και με βάση την αγωγή αυτή στη συνέχεια θα ληφθεί απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη σύμφωνα με την οποία θα εξουσιοδοτείται ο νομικός σύμβουλος να συντάξει ένα πρακτικό εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο θα κατατεθεί και θα εγκριθεί από το δικαστήριο ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενες από το υφιστάμενο κονδύλι των δικαστικών εξόδων του δημοτικού προϋπολογισμού.Έτσι αποφεύγονται η καταβολή τόκων υπερημερίας αλλά και η περικοπή που θα γινόταν σε ενδεχόμενο αναγκαστικής δέσμευσης του ποσού.

Η λύση αυτή δεν έχει κανένα νομικό εμπόδιο και με την εξουσιοδότηση για την κατάθεση του πρακτικού του εξωδικαστικού συμβιβασμού γίνεται άμεσα πληρωμή, χωρίς άλλη αναβολή, όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Την πρόταση αυτή ασπάστηκε τόσο ο Δήμαρχος Φαιστού-ζητώντας συγνώμη γιατί όπως είπε οι υπηρεσιακοί του Δήμου δεν τον είχαν ενημερώσει για αυτές τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν της συνάντησης- αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό  Συμβούλιο.

Απομένει να δούμε την απόφαση να υλοποιείται και τις καθαρίστριες να πληρώνονται από το Δήμο μέσα στις επόμενες μέρες!