επικαιρότητα

Εκδικάστηκε η προσφυγή Κοκολάκη στο ΣτΕ για τη δημαρχία στο Δήμο Γόρτυνας

Εκδικάστηκε η προσφυγή Κοκολάκη στο ΣτΕ για τη δημαρχία στο Δήμο Γόρτυνας

Σε ένα μήνα θα ξεκαθαρίσει αν αναλάβει τελικά Δήμαρχος ή όχι και τι μέλλει γενέσθαι.

A-
A+
14/12/2019 | 14:31

Τέλος στην αγωνία των δημοτών της Γόρτυνας όσο και στον επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης της «Μεγάλης Γόρτυνας» αναμένεται να βάλει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και εκδικάστηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 η προσφυγή του Μιχάλη Κοκολάκη κατά της πρωτόδικης απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου με την οποία είχε κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμα του Δημάρχου.

Για άλλη μια φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην αίθουσα του ανώτατου δικαστηρίου οι δύο αντίδικοι Μιχάλης Κοκολάκης και Νίκος Σχοιναράκης με φόντο το Δήμο της Γόρτυνας και την ένσταση που είχε καταθέσει ο απερχόμενος Δήμαρχος αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα επικαλούμενος κώλυμα εκλογιμότητας για τον εκλεγμένο Δήμαρχο εφόσον υπήρχε ενεργή σύμβαση με το Δήμο κατά την περίοδο της κατάθεσης της υποψηφιότητας του. Τον ισχυρισμό αυτό φαίνεται ότι επικύρωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου αφού έκρινε ότι ο κ. Μιχάλης Κοκολάκης δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα από τη στιγμή που η εταιρία του βρίσκεται στα δικαστήρια με το Δήμο της Γόρτυνας και η εκκρεμοδικία αυτή θα κριθεί στο Εφετείο το ερχόμενο έτος.

Απόφαση η οποία τότε είχε πέσει ως «κεραυνός εν αιθρία» μια μέρα μετά την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντα Δημάρχου προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα και δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Ο κ. Κοκολάκης μη αποδεχόμενος την πρωτόδικη απόφαση προσέφυγε στο ΣτΕ με στόχο να καταρριφθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου και ο ίδιος να επανέλθει στο αξίωμα και στη θέση του Δημάρχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΣτΕ οι δικηγόροι του κ. Κοκολάκη στήριξαν την ένστασή τους σε νομολογία που έχει να κάνει με ανάλογες περιπτώσεις και σε προγενέστερες αποφάσεις, επικαλούμενοι το δεδικασμένο για να καταρρίψουν το επιχείρημα του κωλύματος.

Η παρουσία μάλιστα της πλευράς Κοκολάκη στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν πολυπληθής καθώς τον επικεφαλής συνόδευαν στη δοκιμασία περίπου πενήντα άτομα, μέλη της οικογένειάς του αλλά και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και υποστηρικτές του ίδιου και της παράταξής του.Το γεγονός αυτό οδήγησε σε εντάσεις μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου καθώς τα πνεύματα ήταν τεταμένα και η ατμόσφαιρα “ηλεκτρισμένη”.

Από την αντίπερα όχθη ο κ. Σχοιναράκης εμφανίστηκε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, οι οποίοι προσπάθησαν και σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Σχοιναράκη το πέτυχαν να αντικρούσουν όλα τα επιχειρήματα τα οποία επικαλέστηκε η πλευρά Κοκολάκη για να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα καθορίσει το μέλλον του Δήμου Γόρτυνας και θα δρομολογήσει εξελίξεις εντός και εκτός της παράταξης της Μεγάλης Γόρτυνας, αφού κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν το ΣτΕ δικαιώσει τον Μιχάλη Κοκολάκη  ο ίδιος αναλαμβάνει και επίσημα πλέον  τη Δημαρχία στο Δήμο της Γόρτυνας  και μέχρι το τέλος της θητείας. Αν όμως το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή και ο κ.Κοκολάκης κριθεί έκπτωτος για δεύτερη φορά τότε τι μέλει γενέσθαι;

Θα παραμείνει Δήμαρχος ο Λευτέρης Κοκολάκης;

Θα παραιτηθεί το Συμβούλιο και θα ξαναγίνουν εκλογές;

Και το σημαντικότερο ερώτημα που πλανάται ήδη μέσα στο Δήμο θα επιτρέπεται η φυσική και ουσιαστική παρουσία του Μιχάλη Κοκολάκη μέσα στο Δήμο και στη διοίκηση του Δήμου και με ποια ιδιότητα-όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τη σιωπηρή ανοχή όλων- ή όχι;

Οι απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα θα δοθούν σε ένα περίπου μήνα από σήμερα, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δίνοντας τέλος στην αγωνία όλων.