επικαιρότητα

Εκτός ελέγχου το Δ.Σ Φαιστού με σοβαρές καταγγελίες να περνούν στα ψιλά…

Εκτός ελέγχου το Δ.Σ Φαιστού με σοβαρές καταγγελίες να περνούν στα ψιλά…

Επί προσωπικού επιθέσεις και απρεπείς συμπεριφορές αφήνουν αδιάφορο τον Πρόεδρο.

A-
A+
26/01/2020 | 11:21

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη για το 2020 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων στις Μοίρες και σηματοδοτήθηκε από μεγάλη ένταση και ευθείες βολές προς τον επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ Γρηγόρη Ανδριγιαννάκη, για την μη ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Η ατμόσφαιρα «ηλεκτρίστηκε» αρκετές φορές και οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα κυρίως εξαιτίας διαφόρων γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα οποία δεν καταδικάστηκαν όσο θα έπρεπε από το Προεδρείο.

Μομφή για το δημοσίευμα

Η πρώτη «σύρραξη» προκλήθηκε όταν η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κα. Πετρακογιώργη Μαρία απευθυνόμενη στον αρχηγό της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Φαιστού κ. Ζαχαριουδάκη Γιάννη του ζήτησε επιτακτικά και κατ’ επανάληψη να ανακαλέσει τους χαρακτηρισμούς που υπήρχαν σε δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας στο οποίο παρουσιαζόταν συλλήβδην όλοι οι αιρετοί όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Φαιστού με φόντο το προσφυγικό ως «φασίστες» και ως «ξενοφοβικοί».

Συγκεκριμένα και επί λέξει το δημοσίευμα της Λαϊκής Συσπείρωσης αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση που είχε λάβει χώρα στο Δήμο Φαιστού για το ενδεχόμενο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων ανέφερε «νερό στο μύλο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού δίνουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις στο Δήμο Φαιστού» έκφραση η οποία όπως υποστήριξε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Νικολακάκης είναι γενικευτική, άδικη και ενοχλητική.

Ειδικότερα η κα. Πετρακογιώργη απευθυνόμενη στον κ. Ζαχαριουδάκη σημείωσε ότι με τους χαρακτηρισμούς αυτούς και με τον τρόπο που διατυπώνονται αποδίδονται σε όλους ανεξαιρέτως τους αιρετούς των δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι και διασύρονται κατά έναν τρόπο προκλητικό και απαράδεκτο. Η ίδια δήλωσε ενοχλημένη από το δημοσίευμα και απαίτησε επανερχόμενη στο θέμα ξανά και ξανά να ανακληθούν οι χαρακτηρισμοί αυτοί.

Απαντώντας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ζαχαριουδάκης Γιάννης διευκρίνισε ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα συναδέλφων αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά σε πολιτικές που εκπορεύονται από κόμματα, παρατάξεις ή και συλλογικότητες που αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα δεν σπεύδουν πρωτίστως να καταδικάσουν τις διεθνείς συμφωνίες που τους κρατούν εγκλωβισμένους στη χώρα μας και δεν αντιτάσσονται σε κυβερνητικές πολιτικές που δημιουργούν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων διογκώνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα. Αυτή η ανοχή όπως είπε ο κ. Ζαχαριουδάκης δίνει το δικαίωμα σε διάφορους κύκλους φασιστικούς, εθνικιστικούς, σε δουλεμπόρους κλπ να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι και να επωφελούνται από το όλο ζήτημα.

Επανερχόμενη η κα. Πετρακογιώργη που δεν έδειξε ικανοποιημένη από την απάντηση και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν σημείωσε ότι αυτά τα γενικά και αόριστα δεν πείθουν κανέναν και αναλογιζόμενη το πολιτικό χρέος ως πολιτική παράταξη εμμένει στο ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί πρέπει να ανακληθούν, κατηγορώντας τον κ. Ζαχαριουδάκη για λαϊκισμό. «Είναι πιθανόν σε ορισμένα ζητήματα να μην συμφωνούμε όλοι και να μην υπάρχει κοινή συνισταμένη σε όλα τα θέματα, όμως σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι το προσφυγικό είναι παρακινδυνευμένο να αποδίδονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί σε όλους ανεξαιρέτως. Ζητώ λοιπόν από εσάς ως επικεφαλή της Λ.Σ. και ως υπογράφοντα του σχετικού δημοσιεύματος να το ανακαλέσετε», σημείωσε η κα. Πετρακογιώργη, χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτό το αίτημά της.

Στην κριτική προστέθηκε και η άποψη την οποία εξέφρασε ο δ.σ. Γιώργος Σταθοράκης ο οποίος σημείωσε ότι οι χαρακτηρισμοί «φασίστας» και «ρατσιστής» δεν ταιριάζουν σε δημοτικούς συμβούλους καταλογίζοντας πολιτικό και προσωπικό λάθος στον κ. Ζαχαριουδάκη.

Ενώ από την πλευρά του ο δ.σ. Αχιλλέας Ρομπογιαννάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον Δήμαρχο γιατί στην έκτακτη σύσκεψη της Αθήνας όπου κλήθηκε ο Δήμος Φαιστού δεν παρέστη ο ίδιος ο Δήμαρχος για να τον εκπροσωπήσει, αλλά έστειλε τον αντιδήμαρχο, αρκούμενος να παραμείνει στα μετόπισθεν, λαμβάνοντας ως απάντηση ότι επρόκειτο για θέμα στρατηγικής και προσωπικής τακτικής.

Στο κάδρο των διαφωνούντων προστέθηκαν και άλλες απόψεις η κατάσταση όμως εκτραχύνθηκε όταν ο δ.σ. Νίκος Καργάκης σε ιδιαίτερα οξύ τόνο κατηγόρησε ευθέως τον κ. Ζαχαριουδάκη ότι λόγω της εργασίας που ασκεί ως κοινωνικός λειτουργός έχει συνεργαστεί με φορείς που διαχειρίζονται το προσφυγικό και είναι επωφελούμενος, ενώ από την άλλη εξαπολύει δριμεία επίθεση κατηγορώντας τους υπόλοιπους για ξενοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά. Η επί προσωπικού επίθεση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με την ανοχή του Προέδρου που επέτρεψε να οδηγηθεί στα άκρα η αντιπαράθεση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο μετατράπηκε τελικά σε «χάβρα Ιουδαίων».

Απρεπής συμπεριφορά εν ώρα συνεδρίασης  

Δεν πέρασε πολύ ώρα και ένα δεύτερο συμβάν που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήρθε να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα που είχε προηγηθεί.

Στο συμβούλιο παρίστατο ως δημότισσα και ως ακροάτρια το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και γνωστή για την δράση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και των εργαζομένων κα. Χουστουλάκη Γενοβέφα.

Διακόπτοντας τη συνεδρίαση και απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της έδρας ζήτησε την παρέμβασή του, καθότι παριστάμενος πρόεδρος της ΔΕ Τυμπακίου φέρεται να κοίταζε προκλητικά και επίμονα την ίδια για ώρα και όταν του ζήτησε το λόγο να της απευθύνθηκε με ειρωνικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Το φραστικό επεισόδιο σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε στο Σώμα η κα. Χουστουλάκη αλλά και ο επικεφαλής κ. Ζαχαριουδάκης φαίνεται ότι προκλήθηκε καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση και το Σωματείο των εργαζομένων στην καθαριότητα έχουν προχωρήσει σε δημόσια καταγγελία εις βάρος του συγκεκριμένου προέδρου για χειροδικία σε βάρος εργαζόμενης στην καθαριότητα γεγονός για το οποίο, όπως ειπώθηκε, θα έπρεπε να είχαν κινηθεί οι διαδικασίες ώστε να εκπέσει του αξιώματός του.

Παρότι η κα. Χουστουλάκη κατήγγειλε την απρεπή συμπεριφορά του παρισταμένου προέδρου και το ότι δέχτηκε απειλές μέσα στο συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φαιστού δεν έδειξε να ευαισθητοποιείται αρκετά από το γεγονός λέγοντας «αυτό το λέτε εσείς, εμείς δεν είμαστε ανακριτική επιτροπή για να το διαπιστώσουμε » σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει το συμβάν και να συνεχίσει το συμβούλιο.

Μόνο και εφόσον υπήρξε παρέμβαση από την κα. Πετρακογιώργη η οποία ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση και να μην περάσει αψήφιστα το περιστατικό, αλλά να δοθεί ο λόγος στην κα. Χουστουλάκη για να εξηγήσει επακριβώς το τι είχε συμβεί ο Πρόεδρος έδειξε να συναισθάνεται το σωστό. Παρότι η ίδια η κα. Χουστουλάκη εμφανώς ενοχλημένη από το συμβάν αποκάλυψε την αιτία της «παρεξήγησης» και παρότι με παρέμβαση του δ.σ. Αχιλλέα Ρομπογιαννάκη ζητήθηκε να καταδικαστεί το περιστατικό ο Πρόεδρος αδιαφόρησε και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης και αρμοδιότητας επί των όσων δημόσια καταγγέλθηκαν, θέλοντας να συνεχίσει το συμβούλιο σαν να μην είχε συμβεί τίποτα απολύτως.

Η στάση αυτή οδήγησε την κα. Πετρακογιώργη να παρέμβει για δεύτερη φορά επισημαίνοντας στον Πρόεδρο ότι προσπερνά αψήφιστα σοβαρά γεγονότα και καταγγελίες που γίνονται χωρίς να δείχνει την διάθεση να τις διερευνήσει. «Δεν γίνεται να υπάρχουν τόσο σοβαρές καταγγελίες και να αφήνουν αδιάφορο το Δημοτικό Συμβούλιο. Προσωπικά δε συντάσσομαι με αυτή την τακτική που ακολουθείτε» δήλωσε η κα. Πετρακογιώργη, απευθυνόμενη στον πρόεδρο Γρηγόρη Ανδριγιαννάκη.

Μομφή όμως κατά του Προέδρου εξέφρασε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μαθιουδάκης Γιάννης, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η συνεδρίαση, για το γεγονός ότι σε πολλά θέματα καταστρατηγείται ο κανονισμός και ο Πρόεδρος κατά βούληση ή καθ’ υπαγόρευση του Δήμαρχου δίνει και αφαιρεί το λόγο, δείχνοντας ανοχή σε απαξιωτικές συμπεριφορές που προσβάλουν τα πρόσωπα και τους θεσμούς. Για όλα αυτά τα όρια της ανοχής και της υπομονής έχουν εξαντληθεί, όπως είπε ο κ. Μαθιουδάκης, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο ότι σε επανάληψη παρόμοιων φαινομένων θα καταφεύγει στον κανονισμό του Δ.Σ. ως προς το πρόσωπο του προέδρου με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνέχιση της συνεδρίασης από αυτόν ή από άλλο μέλος του δημοτικού συμβουλίου.