επικαιρότητα

Περιοδική έκθεση με θέμα “Τα νησιά των ανέμων” στο Μουσείο Μεσαράς

Περιοδική έκθεση με θέμα “Τα νησιά των ανέμων” στο Μουσείο Μεσαράς

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 17:00 μ.μ.

A-
A+
19/01/2020 | 22:57

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 31 Αυγούστου 2020 την περιοδική έκθεση με τίτλο «Τα νησιά των ανέμων, ο ναυτικός πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου» στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στις 17:00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 09:oo το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο.

Για το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στο νεόδμητο Μουσείο Μεσαράς ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης κ. Διαμαντής Παναγιωτόπουλος σχολιάζει:

“Τον πυρήνα της περιοδικής έκθεσης, η οποία στοχεύει να ανασυνθέσει με όσο το δυνατόν γλαφυρότερο τρόπο μια συνολική εικόνα της ναυτικής παράδοσης στο Προϊστορικό Αιγαίο, αποτελούν ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων.

Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων αλλά και την μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από νέους και μαθητές. Η έκθεση θα συνοδευτεί από μία σειρά διαλέξεων και ξεναγήσεις.