επικαιρότητα

Στη Βουλή οι εξοντωτικές εφημερίες στο ΠΑΓΝΗ

Στη Βουλή οι εξοντωτικές εφημερίες στο ΠΑΓΝΗ

Για το σοβαρό ζήτημα των εξοντωτικών εφημεριών στο ΠΑΓΝΗ.

A-
A+
24/08/2018 | 12:39

Την παρέμβαση του ΚΚΕ προκάλεσε το σοβαρό ζήτημα των εξοντωτικών εφημεριών στο ΠΑΓΝΗ.

Σε κοινή του παρέμβαση, οι βουλευτές του ΚΚΕ :

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) εκβιαστικά απαιτείται η «συναίνεση» γιατρών στην πραγματοποίηση εξοντωτικών προγραμμάτων εφημεριών χωρίς τον χρόνο ανάπαυσης που δικαιούνται. Διευθυντές τμημάτων καθώς και όσοι γιατροί κλινικών-μονάδων-εργαστηρίων πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία υποχρεώνονται να υπογράφουν βεβαιώσεις ότι εφημέρευσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών και ότι «δόθηκαν οι ημέρες ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία, σύμφωνα με το νόμο 3754 (ΦΕΚ 43/11.3.2009)».

Δεν φτάνει που γιατροί σε διάφορα τμήματα αναγκάζονται συχνά να κάνουν 10 ή και περισσότερες εφημερίες το μήνα για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, υποχρεώνονται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να αναλάβουν ουσιαστικά την ευθύνη της υπερεφημέρευσης.

Παρόλο που στο ν. 3754 του 2009 προβλέπεται ότι ύστερα από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον ιατρό «εικοσιτετράωρη ανάπαυση, η οποία δεν μεταφέρεται πέραν της μιας εβδομάδας», τα περισσότερα ρεπό δεν δίνονται ως αποτέλεσμα της υποστελέχω­σης. Με τη χρήση μάλιστα του εκβιαστικού επιχειρήματος ότι, αν δεν υπογραφούν οι δηλώσεις αυτές, δεν θα θεωρηθούν τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών από τους επιτρόπους, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται να δηλώνουν ψευδώς ότι πήραν ρεπό που ποτέ δεν πήραν στην πραγματικότητα.

Το αποτέλεσμα είναι εξουθενωτικά ωράρια, που επιβαρύνουν την υγεία των γιατρών και αυξάνουν τον κίνδυνο ιατρικών λαθών, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και τη υγεία των ασθενών και οδηγώντας τους γιατρούς στα δικαστήρια κατηγορούμενους για σφάλματα και παραλείψεις που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους εντατικούς ρυθμούς δουλειάς.

Μάλιστα σε νόμο του Υπουργείου Υγείας που πέρασε από τη βουλή τον περασμένο Νοέμβρη προβλέπεται το επόμενο διάστημα ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ωραρίου των γιατρών και ατομική συναίνεσή τους για υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, που θα προσδιορίζεται ως μέσος χρόνος σε διάστημα 4 μηνών.

Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των γιατρών είναι αποτέλεσμα της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, που επιφέρει τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν ανεπιθύμητο κόστος για το κράτος. Σε αυτή την πολιτική ζητούν την ανοχή και τη συνενοχή των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1) Τι μέτρα θα πάρει ώστε να μην υποχρεώνονται οι γιατροί να πραγματοποιούν και να συνυπογράφουν εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών;

2) Πότε θα υπογραφεί νέα κλαδική συμφωνία με σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας – 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά την εφημερία.