Γυναίκα

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια σας

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια σας

Εάν δεν θέλετε τα ακάρεα της σκόνης να κάνουν... πάρτι στο κρεβάτι σας, αλλάζετε τα τακτικά.

A-
A+
04/07/2016 | 9:42

Η στιγμή που ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μετά από μια δύσκολη μέρα είναι μια από τις μικρές στιγμές ευτυχίας που απολαμβάνουμε μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ιδιαίτερα όταν τα σεντόνια είναι φρεσκοπλυμένα, η μυρωδιά και η απαλότητά τους είναι ακαταμάχητη! Μετά από μερικές μέρες, όμως, τα σεντόνια χάνουν τη φρεσκάδα τους. Μπορεί να μην σας πειράζει που δεν μυρίζει πια το μαλακτικό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, το σώμα μας απορρίπτει καθημερινά τεράστιο αριθμό νεκρών κυττάρων, τα περισσότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παράλληλα, παράγει ιδρώτα που ποτίζει τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες.

Στα σεντόνια αναπτύσσονται μύκητες και βακτήρια και εγκαθίστανται αλλεργιογόνα (όπως γύρη και σκόνη). Επίσης, στα σεντόνια απορρίπτονται νεκρά κύτταρα του δέρματος αλλά και έλαια ή υπολείμματα από καλλυντικά προσώπου και σώματος. Το καλοκαίρι, στη λίστα έρχεται να προστεθεί και ο ιδρώτας που απελευθερώνει το σώμα. Τέλος, τα βρώμικα σεντόνια είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν κοριούς.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε ήπιες ενοχλήσεις, όπως ο βήχας, σε κρίσεις αλλεργίας ή ακόμη και σε λοιμώξεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλό είναι να ανανεώνετε τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση να μην τα αφήνετε για περισσότερο από 15 μέρες, καθώς τα περισσότερα από τα αλλεργιογόνα και μικρόβια που αναφέρθηκαν συσσωρεύονται στο κρεβάτι σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Messy bed.

Κάθε πότε πρέπει να πλένετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες

Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα και τον ιδρώτα. Αν και δεν είναι επικίνδυνα, τα περιττώματά τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Οι ειδικοί λοιπόν συνιστούν να πλένουμε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες κάθε εβδομάδα σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, ώστε τα σεντόνια να παραμένουν απαλλαγμένα από βακτήρια και ουσίες που απορρίπτει το σώμα μας.

Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες θα πρέπει να στεγνώνουν φυσικά, εκτεθειμένα άμεσα στο φως του ήλιου, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία βοηθά στην καταστροφή μικροοργανισμών.

Επίσης, θα πρέπει να πλένουμε τα μαξιλάρια (τα περισσότερα μαξιλάρια πλένονται στο πλυντήριο) κάθε τρεις μήνες, καθώς απορροφούν ιδρώτα και νεκρά κύτταρα κι έτσι το εσωτερικό τους είναι το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης για τα βακτήρια και τα ακάρεα.

Τέλος, θα πρέπει να αερίζετε και να τινάζετε καλά το στρώμα σας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

 

 

Πηγή: Onmed.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.