Αγροτικά

2 εκατομμύρια ευρώ για την θωράκιση κρητικού ελαιώνα

2 εκατομμύρια ευρώ για την θωράκιση κρητικού ελαιώνα

A-
A+
28/01/2020 | 13:28

Τρόπους ώστε να διασφαλιστεί μια καλύτερη οργάνωση που θα επέτρεπε να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στη φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής αναζητούν οι συντελεστές του κλάδου του ελαιολάδου στην Κρήτη σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκτιμάται μάλιστα πως μια επανάληψη των ίδιων φαινομένων και στην επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο δεν είναι απίθανη.

Σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη μεταξύ αγροτικών στελεχών από την Κρήτη και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου.

Στη συνάντηση έγινε γνωστό πως έχει δεσμευθεί ένα επιπλέον κονδύλι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την Κρήτη, με την επισήμανση πως εφόσον κριθεί αναγκαίο, το συγκεκριμένο ποσό ενδέχεται ακόμα και να αυξηθεί.

Αντιμετώπιση δάκου

Στο μεταξύ, εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του δάκου θα πρέπει να αναζητήσουν οι ελαιοκαλλιεργητές καθώς οι λύσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρες, όπως προτείνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Εντομολογίας του ΙΤΕ, καθηγητής Γιάννης Βόντας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του προς την Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να υπάρχουν ευέλικτες επιτροπές τοπικών φορέων, στις οποίες θα συμμετέχουν τόσο επιστήμονες όσο και τοπικοί φορείς που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει τουλάχιστον για μια διετία να περιοριστεί κατά πολύ ή ακόμα και να σταματήσει η χρήση πυρεθροειδών σκευασμάτων εναντίον του δάκου στην Κρήτη, και οι καλλιεργητές να προτιμήσουν εναλλακτικά σκευάσματα, ώστε να μειωθεί η ανθεκτικότητα του εντόμου σε αυτά.

Υποβολή φακέλου

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτύχουν την αύξηση του ποιοτικού κρητικού ελαιολάδου,  Η υποβολή του φακέλου από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται αν γίνει έως τον Μάρτιο, αφού υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που χρειάζεται να συλλεχθούν προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η απαίτηση αποζημιώσεων.

Κατ’ αρχάς η αρμόδια ερευνητική ομάδα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο, έχει προχωρήσει στην εξαγωγή κάποιων πρώτων αποτελεσμάτων, με βάση και τα στοιχεία που έχει λάβει από την Περιφέρεια. Πέρα όμως από την ερευνητική διαδικασία, στο πρακτικό σκέλος, αναμένεται να καταγραφεί και επίσημα μια τεράστια μείωση ποσοτήτων, αλλά και ποιότητας με βάση τα στοιχεία που θα σταλούν από τα ελαιουργεία στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία και μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταβολή αποζημιώσεων. Ο συγκεκριμένος φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη φάση για να δημιουργηθούν συνθήκες με βάση επίσημα στοιχεία, για να επιτευχθεί μια πολύ καλή και ποιοτική παραγωγή κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Η συλλογή των κατάλληλων στοιχείων, μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την κατάθεση προτάσεων αναφορικά με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα στοιχεία επίσης, μπορούν να δώσουν πολύτιμα στοιχεία σε αγρότες και επιστήμονες, προκειμένου να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία για επόμενες χρονιές, με στόχο κατ’ αρχάς την αντιμετώπιση του δάκου αλλά και  άλλων καταστροφικών για την ελιά παθογενειών.