Κόσμος

Αδέρφια από την Κρήτη ταξίδεψαν στον Αμαζόνιο για καλό σκοπό

Αδέρφια από την Κρήτη ταξίδεψαν στον Αμαζόνιο για καλό σκοπό

A-
A+
22/01/2020 | 11:47

Από την μια μεριά της Ελλάδας στον «Αμαζόνιο» βρέθηκαν δύο αδέλφια από την Κρήτη, για να προσφέρουν την βοήθειά τους σε παιδιά αλλά και στους ντόπιους που ζουν στην Τανζανία της Αφρικής. Ο λόγος για τους «BackPack Brothers», δηλαδή τον Βαγγέλη και τον Σαράντη Σιμάκη, δύο νέους με καταγωγή από το Ηράκλειο, που πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό και πολύ μακρινό ταξίδι για καλό σκοπό.

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης «αποφασίσαμε να κάνουμε ένα «ταξίδι αλληλόδρασης» το οποίο έγινε μέσα από τον Εθελοντικό Οργανισμό wheeling2help στοχεύοντας με αυτήν την δράση στην προστασία του δάσους της περιοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Ουσιαστικά πήγαμε τέσσερα γκρουπ, περίπου 100 άτομα συνολικά, με σκοπό να φτιάξουμε ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας «Kilimo+» στο χωριό Gongo, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ντόπιους για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, προστατεύοντας παράλληλα το υπέροχο δάσος της περιοχής και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να ελαττωθεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή».

Παράλληλα, τα δύο αδέλφια -με τον Σαράντη να βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Αφρικανική χώρα- θέλησαν να ενισχύσουν με το δικό τους πρόγραμμα «BackPack Brothers», στην εκπαίδευση των παιδιών του χωριού Gongo. Για αυτόν τον λόγο δημιούργησαν ένα foundation, όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα για την αγορά σχολικών ειδών και βιβλίων σε Αγγλικά και Σουαχίλι, δίνοντας εφόδια στα παιδιά για ευκολότερη μόρφωση. Όπως λέει ο Βαγγέλης υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο για να βοηθήσει καθώς στόχος των δύο νέων ήταν να ενεργοποιήσουν όσους περισσότερους γίνεται και να τους δώσουν την δυνατότητα να προσφέρουν και οι ίδιοι και να «συμμετέχουν» σε αυτό το ταξίδι.

Σημειώνεται, ότι ο Σαράντης είναι ιδιαίτερα γνωστός για την πλούσια εθελοντική του δράση τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Κρήτη. Μέσα από την ομάδα που έχει ιδρύσει, οι «ΑΤΑΧΤΟΙ», έχει προσφέρει εντός και εκτός Κρήτης σπουδαία πράγματα. Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία, “θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να σηκωθεί από τον καναπέ και να ξεκινήσει να προσφέρει. Γι’αυτό τα ταξίδια μας στέλνουν ένα κοινωνικό μήνυμα”. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι. Τον Φλεβάρη του 2018, είχε ταξιδέψει για να προσφέρει στο Νεπάλ και επίσης, έχει ξανά πάει στην Τανζανία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κλίμα που επικρατεί στην Ανατολική Αφρική είναι τροπικό και παρόμοιο με αυτό του Αμαζονίου, με πολύ ζέστη και υγρασία.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τανζανία

«Αυτό που βλέπει κάποιος που επισκέπτεται την Τανζανία, είναι κάτι διαφορετικό από όσα μπορεί να έχει δει σε ντοκιμαντέρ αλλά και όπως έχουμε συνηθίσει εμείς στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εκεί σκέφτονται διαφορετικά, έχουν άλλη νοοτροπία, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους διαφορετικά, έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε βασικά πράγματα, όπως το νερό, το φαγητό ή την στέγη που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Οπότε πηγαίνοντας εκεί αντιμετωπίζεις αρχικά μία εικόνα που σε σοκάρει, αλλά ταυτόχρονα, βλέπεις το πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τα πράγματα και το πως χαμογελάνε και είναι ευτυχισμένοι με αυτά τα λίγα που έχουνε αντί να παραπονιούνται για τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάνοντας ότι μπορούν για να διορθώσουν τις ζωές τους», αναφέρει ο Βαγγέλης.

Όπως λέει, επιστρέφοντας από ένα τέτοιο ταξίδι ξεκινάς να βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα. «Όταν έχεις την δυνατότητα και μπορείς να προσφέρεις, αυτός που πραγματικά κερδίζει περισσότερο είσαι εσύ» τονίζει και επισημαίνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο εθελοντισμός.

grtimes.gr