Πολιτισμός

Ανοίγει τις πύλες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κρήτης

Ανοίγει τις πύλες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο κρήτης

Το μουσείο, που θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουνίου, είναι πρωτοποριακό από πολλές απόψεις

A-
A+
02/06/2016 | 9:29

Έτοιμο να υποδεχτεί το παγκόσμιο κοινό και να εντυπωσιάσει με τα εκθέματα του, είναι το  πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο της Κρήτης , στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου.Ανάμεσα σε ελιές, χαρουπιές, πλατάνια, δάφνες, πρίνους, βελανιδιές, με ρυάκια ανατολικά και δυτικά, τα οποία ενώνονται για να κατέβουν στο Κρητικό Πέλαγος, αντικρύζοντας τον Ψηλορείτη στέκεται αυτό το νέο μουσειο τα θυρανοίξια του οποίου θεωρούνται τα σημαντικότερα της χρονιάς που διανόυουμε.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

Είναι το όραμα, το πεισμώδες όραμα και η εξαντλητική εργασία του Νίκου Σταμπολίδη αυτή που ενεργοποίησε θεούς και δαίμονες (παραγωγικούς δαίμονες) για να γίνει πραγματικότητα αυτό το μουσείο. Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διευθυντής του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από το 1986 που βρέθηκε στο χώρο ως σήμερα, ανέσκαπτε, ανέλυε, διαφύλασσε και κυρίως συνέθετε με σαφήνεια, πίστη και γνώση την πραγματική, γοητευτική αφήγηση της Ελεύθερνας.

Μαζί με τον Νίκο Σταμπολίδη χιλιάδες φοιτητές από τις αρχαιολογικές σχολές όχι μόνο όλης της χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου (από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως την Ασία) επί 30 χρόνια έφερναν στο φως μοναδικά ευρήματα από το 3.000 π.Χ. έως τον 14ο αιώνα μ.Χ.. Και είναι η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου αυτή που υπήρξε η σημαντικότερη για την πόλη, ταυτόσημη με την αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Ομηρο.

Το μουσείο, που θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουνίου, είναι πρωτοποριακό από πολλές απόψεις. «Καρπός του οράματος του Νίκου Σταμπολίδη, προέκυψε από την πρωτοποριακή  συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με το υπουργείο Πολιτισμού» επισημαίνει η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Ελενη Κόρκα. Το μουσείο αποτελείται από δυο φορείς λειτουργίας: Το υπουργείο έχει αναλάβει τη φύλαξη και την προστασία και το Πανεπιστήμιο είχε τη σύλληψη του, την εκτέλεση των έργων και φέρει την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιούνται στο ερευνητικό κέντρο και στο κέντρο μελέτης -εκεί που αναμένται να συντελεστούν μικρά θαύματα με τον τρόπο που έχει στηθεί και τις δυνατότητες που έχει.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2012, υλοποιήθηκε στο πλαισιο του ΕΣΠΑ (2007-2013), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, της  Αlpha Bank και της Grecotel. Σημαντική είναι και η συμβολή της Αegean για την οποία ο καθηγητής επεφύλαξε έναν στίχο από το «Ασμα Ασμάτων» το «ο περιπατών επί πτερύγων ανέμων». Θαύματα έκανε η ΔΕΗ, επεσήμανε ο κ. Σταμπολίδης που με κόστος 192.000 πέρασε υπόγεια καλώδια στο ενάμιση χιλιόμετρο που χωρίζει το χωριό από το μουσείο αλλά και ο ΟΤΕ που έχει φροντίσει ήδη να διαθέτει WiFi το μουσείο, πριν καν ανοίξει για το κοινό.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ  2

 

Ο κ. Σταμπολίδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «οποιοδήποτε μουσείο. Δεν θα είναι –επιτρέψτε μου την έκφραση- ένα μουσείο αποθήκη. Κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια θα αλλάζει “ενδυμασία” για να μπορεί να υποδέχεται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο». Το μουσείο αποτελείται από τρεις συνεχόμενες αίθουσες με αντικείμενα και έργα τέχνης από την προϊστορία, τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, πρωτοβυζαντινά και βυζαντινά χρόνια.

 

Πηγή: protagon.gr