Κρήτη

Εκπαιδευτικός τουρισμός μέσα από οκτώ διαδρομές στην Κρήτη

Εκπαιδευτικός τουρισμός μέσα από οκτώ διαδρομές στην Κρήτη

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.

A-
A+
01/11/2023 | 18:27

Η διαδρομή εκπαιδευτικού τουρισμού με προορισμούς πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Πράξης Edutourism που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020», αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Συνολικά σχεδιάστηκαν οκτώ (8) διαδρομές στην Κρήτη, έξι (6) διαδρομές στην Κύπρο και τρεις (3) διασυνοριακές διαδρομές.

Ξεκινά με περιήγηση στην περιοχή της Γραμβούσας με τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ανατολικής Μεσογείου και έναν από τους δρόμους μετανάστευσης των πουλιών στη Μεσόγειο. Στη χερσόνησο και στα νησιά της Γραμβούσας εντοπίζονται περισσότερα από 100 είδη πουλιών και 400 είδη φυτών και όλη η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Επόμενος προορισμός, το φαράγγι του Θερίσσου που βρίσκεται στο χωριό Θέρισσος, 6 χλμ. νότια από τα Χανιά. Εκεί, η χλωρίδα είναι πλούσια σε κοινά και ενδημικά είδη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και πολλά από αυτά είναι σπάνια ή απειλούμενα και προστατεύονται σε διεθνές ή εθνικό επίπεδο. Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 9χλμ.

Στη συνέχεια, μια στάση στο καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος θα δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει μια κοινωνία καλλιτεχνών, οι οποίοι αναδεικνύουν τις τέχνες που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και τον πολιτισμό του Κρητικού λαού. Στο χώρο πέρα από τη λειτουργία των εργαστηρίων, οργανώνονται για κοινό όλων των ηλικιών μαθήματα κεραμικής, ζωγραφικής και κατασκευών από ύφασμα, κ.ά.

Σημαντική πολιτιστική αξία παρουσιάζει ο οικισμός του Μαρουλά, που εκτός από τον επιβλητικό του Πύργο έχει να αναδείξει αναλλοίωτα αρχιτεκτονικά στοιχεία και άλλα δείγματα ζωής περασμένων αιώνων που ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.

Ένα ακόμα χωριό που με πλούσια πολιτιστικά χαρακτηριστικά είναι το Μελιδόνι το οποίο συγκαταλέγεται στο κατάλογο των οικισμών “ύψιστης πολιτιστικής κληρονομιάς”. Εκεί αναβιώνουν έθιμα από άλλες εποχές, όπως το «κλέψιμο της νύφης» την Καθαρά Δευτέρα αλλά και διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή, ο επισκέπτης περνάει από την περιοχή του Αμαρίου που αποτελεί προορισμό μεγάλου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Χαρακτηρίζεται για τους γεωλογικούς σχηματισμούς και τον ανάγλυφο πλούτο των βουνών που το περικλείουν. Στη βορειοανατολική περιοχή του Δήμου δεσπόζει ο Ψηλορείτης, το όρος Κέντρος στα νότια και ενδιάμεσα άλλες μικρότερες βουνοκορφές, περιοχές οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Συστάδες δέντρων και θάμνοι καλύπτουν μεγάλο μέρος απ’ τις βουνοπλαγιές της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από τις πιο πράσινες της Κρήτης.

Στο τέλος της διαδρομής, φτάνει κανείς στο χωριό Κουρνάς που είναι ένα ημιορεινό χωριό σχεδόν ανεπηρέαστο από τον τουρισμό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Δαφνομαδάρα.

Τα παλιά σπίτια, η πλατεία του χωριού, το εργαστήριο κεραμικών απέναντι από το μεγάλο καφενείο είναι τα πρώτα πράγματα που θα προσέξει κανείς στον Κουρνά. Ανάμεσα στο χωριό του Κουρνά και την φημισμένη ομώνυμη λίμνη υπάρχει ένα εντυπωσιακό σπήλαιο, το Σπήλαιο Κουρνά, που προσφέρει υπέροχη θέα. Αν και είναι σχετικά μικρό, αφού έχει μόνο 35 μέτρα βάθος, οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του είναι πολύ εντυπωσιακοί. Η απογευματινές επισκέψεις προτείνονται καθώς το σπήλαιο είναι σκοτεινό και το ελάχιστο φως που μπαίνει το κάνει πραγματικά εντυπωσιακό.