Νότια Κρήτη

Eνας ιδιότυπος αγώνας δρόμου…

Eνας ιδιότυπος αγώνας δρόμου…

Χιλιάδες πιστοί για άλλη μια χρονιά στο δρόμο.

A-
A+
08/06/2016 | 17:48

Ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου έχει καθιερωθεί να γίνεται τα τελευταία χρόνια στη Μεσαρά,  με αφορμή την εορτή της Αναλήψεως στον ιερό ναό της Παναγίας της Αλμυρής. Άνθρωποι κάθε ηλικίας  και φύλλου ξεκινούν χωρίς να περιμένουν το σήμα του αφέτη από όλα σχεδόν τα χωριά της Μεσαράς, για  τον μεγάλο αγώνα δρόμου προς τιμή της Παναγιάς.

Οι περισσότεροι από αυτούς εκπληρώνουν κάποιο τάμα, ενώ πολλοί τρέχουν για το κέφι τους ή  για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Μαζί τους κουβαλούν συνήθως κάποια λαμπάδα ή την παραδοσιακή βούργια στη πλάτη γεμάτη από  άρτους.  Άλλοι παίρνουν μαζί τα παιδιά  (είτε στην αγκαλιά τους είτε στην πλάτη ή στην καλύτερη περίπτωση στα καροτσάκια τους ) και κάποιοι ακόμα και τα ζώα τους.

Οι περισσότεροι  δείχνουν να το απολαμβάνουν ενώ και αυτοί που  τους έχει καταβάλλει η κούραση σφίγγουν τα δόντια τους και με τη βοήθεια της Παναγιά στο τέλος τα καταφέρνουν. Και καθώς όλοι συγκλίνουν προς το Ιερό προσκύνημα και πλησιάζουν  σ’  αυτό ,  οι δρόμοι  γεμίζουν από αυτοκίνητα και κόσμο. Τα πολύχρωμα τραπεζάκια και οι πάγκοι των μικροπωλητών τραβούν τα βλέμματα και τις προτιμήσεις κυρίως των παιδιών ενώ καλές δουλειές κάνουν και τα αυτοσχέδια σουβλατζίδικα και άλλα φαγάδικα όπου καταφεύγουν οι μεγαλύτεροι.

Στο Ιερό Ναό και γύρω από αυτόν δημιουργείται το αδιαχώρητο από μικροπωλητές , προσκυνητές, περίεργους και λίγους πραγματικά πιστούς. Και κάνοντας τον απολογισμό τους στο τέλος φεύγουν όλοι ικανοποιημένοι.  Η  Παναγιά για άλλη μια χρονιά έκανε το θαύμα της! Οι πιστοί γιατί εκπλήρωσαν το τάμα τους , οι περίεργοι γιατί έκαναν το κέφι τους, οι μικροπωλητές  γιατί  γέμισαν τα ταμεία τους και ο Ιερός Ναός γιατί ξεχείλισαν τα παγκάρια του.

Και περάσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα….!!!

DSC09529 (Small)