Πολιτισμός

Γιορτή…στον κορμό ελιάς, στις 26 Νοεμβρίου!

Γιορτή…στον κορμό ελιάς, στις 26 Νοεμβρίου!

Η συγκεκριμένη ελιά διασώζεται και προστατεύεται χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία

A-
A+
24/11/2024 | 9:39

Ο Ζαχαρίας Λεστάκης από τις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου, έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος για την αιωνόβια ελιά που βρίσκεται σε χωράφι της οικογένειας του στην περιοχή του χωριού του, η οποία διασώθηκε στο χρόνο χάρη στην εκτίμηση της αξίας της και στο σεβασμό στην ιστορία της από τον ιδιοκτήτη της, σε αντίθεση με άλλες υπέργηρες ελιές-μνημεία της κρητικής φύσης που κατέληξαν, δυστυχώς, καυσόξυλα!

Στην, ηλικίας τουλάχιστον 2.500 χρόνων, όπως μας είπε ο κ. Λεστάκης, ελιά, με περίμετρο 12 μέτρα, στις 26 Νοεμβρίου, ημερομηνία που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, θα γίνει και φέτος μια μικρή γιορτή τιμής για την “αρχόντισσα” των Κάτω Ασιτών, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, την Τοπική Κοινότητα  και τον ιδιοκτήτη της ελιάς Ζαχαρία Λεστάκη.
Τονίζουμε πως η συγκεκριμένη ελιά διασώζεται και προστατεύεται χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, χάρη στον ιδιοκτήτη της δηλαδή, καθώς νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει αυτά τα δέντρα, ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Σημειώνεται πως στο δρόμο προς το χωράφι όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη ελιά των Κάτω Ασιτών υπάρχει λίθινη κατασκευή του γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση -με χορηγό
την εταιρεία Κ. Μπαντουβάς Α.Ε- που ενημερώνει ότι εδώ υπάρχει ένα «Δέντρο Κληρονομιάς».

Από το 2019 η 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς.

Στόχος του εορτασμού της Ημέρας αυτής, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι η προστασία της της ελιάς και των προϊόντων της, προκειμένου όλος ο κόσμος να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική σημασία της για την ανθρωπότητα.

Το δέντρο της ελιάς προέρχεται από τη Μεσόγειο. Παγκόσμια έχει συνδεθεί με την ειρήνη και την αρμονία και στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων.

Η αναμφισβήτητη θρεπτική αξία του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών, κατατάσσει αυτά τα προϊόντα  στα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής. Το λάδι και οι ελιές  προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων και ανοίγουν νέους ορίζοντες στην εστίαση και στη γαστρονομία. Έχοντας επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες τα παράγωγα της ελιάς χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη αρκετών ασθενειών.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (International Olive Council) ιδρύθηκε στην Ισπανία το 1959 υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. Ήταν γνωστό ως Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου ή IOOC και αποτελείται από χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Οι χώρες – µέλη πρεσβεύουν: «Επιλέγουμε την ελιά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την υγεία µας!»

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου είναι διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός στον τομέα του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών, μοναδικός στον κόσμο. Θεωρείται κύριος παράγοντας για τη συμβολή στη βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας. Οι δραστηριότητές του οδηγούν στη χάραξη πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας της ελιάς. Με τις ενέργειες και τις αποφάσεις του το Συμβούλιο ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία και την ανάπτυξη της τεχνολογίας για την καλλιέργεια της ελιάς και υποστηρίζει την επέκταση του διεθνούς εμπορίου του ελαιόλαδου αλλά και των επιτραπέζιων ελιών ενώ συμβάλει και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας. Επίσης με τις παραινέσεις προς τα μέλη του φροντίζει για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω της ελαιοκαλλιέργειας αλλά και της επεξεργασίας των προϊόντων από την ελαιοβιομηχανία. 

Φυσικά κύριο μέλημα του Συμβουλίου είναι η προώθηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιόλαδου και επιτραπέζιων ελιών μέσω εκστρατειών και καινοτόμων σχεδίων δράσης.

Του Γιάννη Φραγκιαδάκη