Νότια Κρήτη

«Η εύανδρος Γέργερη»: Ένα βιβλίο με αγάπη & σεβασμό για τη γενέτειρα του συγγραφέα

«Η εύανδρος Γέργερη»: Ένα βιβλίο με αγάπη & σεβασμό για τη γενέτειρα του συγγραφέα

«Από ποιο χωριό είσαι, Φραντζεσκάκη;»

A-
A+
08/11/2019 | 11:24

Το «καμάρι για τον τόπο που η τύχη μου επιφύλαξε να γεννηθώ και να ζήσω», όπως αναφέρει ο συγγραφέας Γιώργος Φραντζεσκάκης στην αρχή του βιβλίου του, κυριαρχεί σε όλες τις σελίδες της έκδοσης «Η εύανδρος Γέργερη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιωλκός».

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο, το βιβλίο αποτελεί «μια μαρτυρία, μια κατάθεση, έναν ελάχιστο φόρο τιμής για τη γενέτειρα του δημιουργού, Γεωργίου Φρ. Φραντζεσκάκη, την εύανδρο Γέργερη. Παιδικές, εφηβικές –κι όχι μόνο– μνήμες διασώθηκαν από την ανελέητη φθορά του χρόνου. Απαλλαγμένες, όσο επιτρέπει η ανθρώπινη φύση, από πάθη κι αδυναμίες. Αναμνήσεις ωραίες, ευχάριστες. Αναμνήσεις που γλυκαίνουν τη ζωή και δίνουν κουράγιο».

 

Ο συγγραφέας

Ο Γιώργος Φρ. Φραντζεσκάκης γεννήθηκε στη Γέργερη. Δικηγόρος Αθηνών για 55 χρόνια, υπήρξε Νομικός Σύμβουλος διαφόρων φορέων μεταξύ των οποίων και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), από όπου αποχώρησε ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης των Νομικών του Υπηρεσιών.  Παράλληλα υπηρέτησε σε πολλές κυβερνητικές θέσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (μέλος Δ.Σ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πρόεδρος Δημ. Επιχ. Πετρελαίων/Ε.Ε. Υδρογονανθράκων, ΕΟΜΜΕΧ) και ανάπτυξε σημαντική κοινωνική δράση στο πλαίσιο Πολιτιστικών Συλλόγων της Αθήνας.

Ο τίτλος

Το ερώτημα γιατί επιλέχτηκε ο τίτλος «εύανδρος Γέργερη» απαντάται από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Στον τάφο του μεγαλοκαπετάνιου Φραγκιά Μαστραχά συμπολεμιστή του Μιχαήλ Κόρακα, στο Μοναστήρι του Αϊ Γιώργη στο Γοργολαϊνι στις Κάτω Ασίτες, ο οποίος το 1867 έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη, υπάρχει η επιγραφή «Φραγκιάς Μαστραχάς εκ της Ευάνδρου Γέργερης». Όπως γράφει ο συγγραφέας: «Θυμούμαι ότι ο Καθηγητής μου στο Γυμνάσιο της Πόμπιας, από τα Πιτσίδια καταγόμενος Εμμ. Σπιθάκης, πολλές φορές με ρωτούσε «Τι κάνει, Φραντζεσκάκη, η εύανδρος και έμβριθος Γέργερη;», ο δε επίσης αείμνηστος Γυμνασιάρχης μου και μετέπειτα Γενικός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Στυλιανός Χρηστάκης, από τα καμμένα χωριά της Βιάννου, όταν στα μέσα της έβδομης τάξης του οκταταξίου Γυμνασίου, ήρθε στο Σχολείο μας και με ρώτησε: «από ποιο χωριό είσαι, Φραντζεσκάκη;», και του απάντησα: «Από τη Γέργερη», εκείνος συμπλήρωσε με θαυμασμό: «Από την Εύανδρο Γέργερη, δηλαδή».

Περιεχόμενα

Στα περιεχόμενα του βιβλίου, το οποίο είναι αφιερωμένο από τον συγγραφέα στη σύζυγο και τα παιδιά του, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: «Η πρώην Κοινότητα Γέργερης», «Τα Σχολεία της Γέργερης», «Το Δάσος του Ρούβα», «Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι», «Τα παλιά Καφενεία», «Οι νερομάνες της Γέργερης», «Η πνευματική ανάπτυξη της Γέργερης κατά τον προηγούμενο αιώνα», «Η λαϊκή τέχνη», «Ο Γεώργιος Κυριακίδης και οι συν αυτώ 12 Νεομάρτυρες», «Οι Ιερείς της Γέργερης», «Το χρονικό της εκτέλεσης των 25», «Παραδόσεις, έθιμα & άνθρωποι του χωριού», «Γυναίκες της Γέργερης», «Γεργιανοί που ξεχώρισαν».