Νότια Κρήτη

Η σχολική τάξη έγινε… κυψέλη!

Η σχολική τάξη έγινε… κυψέλη!

Μάθημα «μελισσοκομίας» στο Δημοτικό Σχολείο Πετροκεφαλίου.

A-
A+
11/06/2019 | 12:15

… «Μέλι έσταζε το στόμα» του Μελισσοκόμου Κώστα Μουζουράκη, μιλώντας σε μικρούς μαθητές για τις μέλισσες, καταφέρνοντας να συναρπάσει τα παιδιά που κρέμονταν από τα χείλη του!

Την περασμένη Τετάρτη 5 Ιουνίου, η Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Πετροκεφαλίου Δήμου Φαιστού είχε ένα πολύ ιδιαίτερο, ξεχωριστό και κυρίως ενδιαφέρον μάθημα: Με αφορμή την ενότητα του βιβλίου τους σχετικά με την επικονίαση των φυτών και τη σπουδαιότητα των μελισσών οι μαθητές της τάξης είχαν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους και να μάθουν από τους ειδικούς . Ειδικός προσκεκλημένος ο μελισσοκόμος , Κ. Μουζουράκης, ο οποίος με μεγάλη χαρά δέχτηκε την πρόσκληση εκπαιδευτικών & μαθητών και ήρθε στην σχολική τάξη μαζί με… μέλισσες του!

Μέσα από μία ευχάριστη συζήτηση τα παιδιά γνώρισαν τα είδη των μελισσών , τα εργαλεία δουλειάς του μελισσοκόμου, τα προϊόντα της μέλισσας και κυρίως το σπουδαίο και αναντικατάστατο ρόλου που έχει η μέλισσα στην αναπαραγωγή των φυτών , στην τροφική αλυσίδα και γενικά στο περιβάλλον.

Αυτό το ξέρατε;

Για να συλλεγεί 1 κιλό νέκταρ απαιτούνται 3.330 μέλισσες, και για να παραχθεί 1 κιλό μελιού απαιτούνται 4 κιλά νέκταρ. Για 1 κιλό μελιού πρέπει να δουλέψουν 13.330 μέλισσες, οι οποίες θα πρέπει να διανύσουν 190.000 χιλιόμετρα, δηλαδή 4 φορές περίπου το γύρο της γης. Η κάθε μέλισσα στη ζωής ως συλλέκτρια (περίπου 20 ημέρες) μπορεί να παράξει 1,5 γραμμάριο μέλι.

Η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας των μελισσών πραγματοποιείται με την μεταβίβαση μηνυμάτων, τα οποία μπορεί να είναι ακουστικά, οπτικά ή χημικά.

Η διάρκεια ζωής της μέλισσας κυμαίνεται μεταξύ 35-45 ημερών και 3-5 μηνών. Εξαρτάται δε από την εποχή του χρόνου που γεννιούνται.

Η ακτίνα πτήσης για ανεύρεση τροφής φτάνει τα 3-4 χιλιόμετρα. Μπορεί να φτάσει και τα 8 χιλιόμετρα σε περιόδους έλλειψης!

Με την ενέργεια 28 γραμμαρίων μελιού μια μέλισσα θα έκανε τον γύρο της Γης!

Τα φτερά μιας μέλισσας ανεβοκατεβαίνουν περίπου 11.400 φορές το λεπτό.

Οι προνύμφες των βασιλισσών ταΐζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, προϊόν αδενικής εκκρίσεως. Αντίθετα οι προνύμφες των εργατριών μελισσών ταΐζονται με βασιλικό πολτό τις 3 πρώτες ημέρες και μετά με ένα μίγμα μελιού και γύρης τις επόμενες ημέρες!

\