Κρήτη

«Κρητική καρμπονάρα» με απάκι που θα ζήλευαν μέχρι και Ιταλοί σεφ

«Κρητική καρμπονάρα» με απάκι που θα ζήλευαν μέχρι και Ιταλοί σεφ

Αυτό το πιάτο σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο!

A-
A+
04/12/2020 | 20:32

Ποιος χρειάζεται το μπέικον όταν υπάρχει το απάκι; Ποιος ασχολείται με το πεκορίνο ρομάνο όταν υπάρχουν αυτές οι κρητικές γραβιέρες; Με κρητικά υλικά η καρμπονάρα γίνεται βέρα κρητικιά, όπως λέει.

Ακόμη περισσότερο, στα ζυμαρικά είναι κορυφαία επιλογή τα παραδοσιακά και χειροποίητα σιουφιχτά μακαρόνια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα, σαν σφυρίχτες.

Βρασμένα μέσα σε ζωμό από αρνί, στην πιο παραδοσιακή εκδοχή, αλλά και ενισχυμένα στη συνέχεια με κρητική στάκα, ή κάποιο καλό βούτυρο γάλακτος και φυσικά τριμμένο ξηρό ανθότυρο από πάνω, συνθέτουν ένα μπουκέτο γεύσης και αρωμάτων που θα σας μείνει αξέχαστο.

Υλικά

500 γρ μακαρόνια σκιουφιχτά
200 γρ Γραβιέρα ωριμασμένη
250 γρ απάκι
6 κρόκους από βιολογικά αυγά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι
Μαϊντανό

Εκτέλεση

Βάζουμε τα σκιουφιχτά μακαρόνια να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να αποκτήσουν al dente υφή. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Κρατάμε μια μικρή ποσότητα του βραστού νερού σε ένα ποτήρι.

Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το σωτάρουμε για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ταυτόχρονα, σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με 6-7 κουταλιές της σούπας καυτό νερό από τα ζυμαρικά που έχουμε κρατήσει. Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας σιγά σιγά την ωριμασμένη Γραβιέρα τριμμένη, αλάτι και πιπέρι.

Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα ζεστά ζυμαρικά και το απάκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Η κρητική καρμπονάρα είναι έτοιμη! Πασπαλίζουμε με επιπλέον πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τριμμένη γραβιέρα και στη συνέχεια σερβίρουμε το πιάτο ζεστό.

 

www.kalogeraki.gr & www.stokokkino.gr