Πολιτισμός

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Πανορθόδοξο Συνέδριο

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Πανορθόδοξο Συνέδριο

Πολλά και ανοικτά τα θεολογικά ζητήματα που θα συζητηθούν.

A-
A+
20/06/2016 | 15:39

Στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου στην οποία συμμετέχουν 10 από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες και Πατριαρχεία, ενώ ως παρατηρητές βρίσκονται και εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών.

Χθες, ο Πάπας Φραγκίσκος θέλοντας να χαιρετίσει τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με ανάρτησή του στο Τwitter, έγραψε στο διαδίκτυο: «Ας ενωθούμε στην προσευχή με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία αρχίζει σήμερα στην Κρήτη».

Αγία και Μεγάλη Σύνοδος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μήνυμα Βαρθολομαίου

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν με την εναρκτήρια ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος επισήμανε πως δεν υπήρχαν περιθώρια για αναβολές στη Σύνοδο λόγω των σημαντικών ανοικτών θεολογικών ζητημάτων (Αυτοκέφαλες εκκλησίες, οικουμενικότητα), ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να ακολουθήσει και άλλη σύνοδος στην οποία θα μετέχουν και οι 4 εκκλησίες που απουσιάζουν από τις εργασίες.

“Η σύνοδος δεν συνέρχεται για τον εαυτό της αλλά για όλο τον λαό του θεού, για όλον τον κόσμο” τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Και συνέχισε: ” Ο κόσμος αναμένει να ακούσει από το στόμα μας τη θέση της εκκλησίας πάνω σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων”. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης έκανε μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες ετών για να συγκληθεί η Οικουμενική σύνοδος.

“Μας αιφνιδίασαν δυσάρεστα” ανάφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τη μη συμμετοχή των εκκλησιών της Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας συμπληρώνοντας πως αυτό έγινε ενώ είχαν αποστείλει τον πλήρη κατάλογο των αντιπροσώπων τους και αφότου είχαν κανονιστεί τα διαδικαστικά. “Πλήττοντας την ενότητας ημών, πλήττουμε εαυτούς. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως Ομοσπονδία εκκλησιών. Είμαστε μια εκκλησία και οι όποιες διαφορές μας λύνονται μόνο εν Συνόδο. Παν πλήγμα της Συνόδου πλήττει την υπόσταση της εκκλησίας μας” είπε χαρακτηριστικά.

Η κάλυψη της συνόδου από δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη, ενώ ιδιαίτερα αυστηρά είναι και τα μέτρα ασφαλείας.

Η ατζέντα

Συνολικά μέχρι και τις 25 Ιουνίου που θα διαρκέσει η Σύνοδος πρόκειται να πραγματοποιηθούν 16 συνεδριάσεις με αρκετά εκκλησιαστικά θέματα.
Τα θέματα που θα φέρει προς συζήτηση η Εκκλησία της Ελλάδος είναι τα εξής:

Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα

Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη

Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού

Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής

Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες

 

Σύνοδος- Βαρθολομαίος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνοδος- Κολυμπάρι