Νότια Κρήτη

Μαγευτική η Μονή Καψά στην Νότια Κρήτη (βίντεο)

Μαγευτική η Μονή Καψά στην Νότια Κρήτη (βίντεο)

Υπέροχο φυσικό τοπίο με εκπληκτική θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος-Την Πέμπτη 29 Αυγούστου πανηγυρίζει

A-
A+
27/08/2019 | 9:25

Η Μονή Καψά ή Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, βρίσκεται σε ένα τοπίο μαγευτικής άγριας ομορφιάς πάνω σε μία απότομη βραχώδη πλαγιά, στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου.

Είναι αφιερωμένο στην Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που εορτάζει στις 29 Αυγούστου όπου στήνεται ένα πανηγύρι.

Φέρεται να έχει χτιστεί κατά τον 15ο αιώνα, ενώ υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι χτίστηκε πολύ νωρίτερα, το 14ο ή το 13ο αιώνα.

Μεγάλο μέρος της καταστράφηκε το 1471, όταν οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο μοναστήρι από τη θάλασσα και στα χρόνια που ακολούθησαν η περιοχή πέρασε στα χέρια διάφορων κατακτητών, ένας εκ των οποίων ονομαζόταν Καψάς και έτσι η περιοχή έμεινε γνωστή με το όνομα αυτό.

Το πρόγραμμα πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Καψά

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, εορτή της αποτομής της κεφαλής του τιμίου ενδόξου προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, πανηγυρίζει η φερώνυμη ιστορική Ιερά Μονή Καψά Σητείας.

Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου και ώρα 7:30΄ μ.μ. θα τελεσθεί ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου και ώρα 5:00΄ π.μ. θα τελεσθεί η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία

Τετρακόσια χρόνια αργότερα η Μονή αναστηλώθηκε από το μοναχό Ιωσήφ Γεροντογιάννη, έναν ιδιότυπο μοναχό που έβλεπε οράματα και θεράπευε τους αρρώστους, γεγονός που προσέλκυε πλήθη κόσμου που ερχόταν εδώ για να προσκυνήσει.

Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Μονή Καψά αποτέλεσε κέντρο αντίστασης κατά των Γερμανών και εδώ έβρισκαν καταφύγιο Έλληνες και Άγγλοι αντιστασιακοί, πριν φυγαδευτούν στην Αίγυπτο.

Εκτός από το προσκύνημα, μία καλή αφορμή για επίσκεψη αποτελεί το φυσικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται και προσφέρει μία εκπληκτική θέα στο Λυβικό Πέλαγος.

Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του οδικού δικτύου που οδηγεί από το Μακρύγιαλο στο μοναστήρι και είναι καθημερινά επισκέψιμο τις ώρες 6.30-12.30 και 3.30-7.00.    cretalive.gr