Νότια Κρήτη

Μια εξαιρετική βραδιά για τον Ερωτόκριτο στις Μοίρες

Μια εξαιρετική βραδιά για τον Ερωτόκριτο στις Μοίρες

Με την αισθητική και την ποιότητα της  Ομάδας Νέων ΔΡΩ

A-
A+
12/06/2019 | 13:15

Μια εξαιρετική εκδήλωση σε αισθητική και διοργάνωση, όπως μας έχουν συνηθίσει άλλωστε, πραγματοποίησαν, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, οι νέοι της Ομάδας ΔΡΩ Δήμου Φαιστού, το περασμένο Σάββατο 8 Ιουνίου, αφιερωμένη στον “Ερωτόκριτο” του Βιντσέντζου Κορνάρου.

Η οπτικοακουστική εκδήλωση –που περιελάμβανε χάρτινο κουκλοθέατρο, μουσική, ζωγραφική μια ενδιαφέρουσα ομιλία αλλά και προβολή βίντεο,- έγινε με αφορμή το γεγονός ότι το 2019 ορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Έτος Ερωτόκριτου», μετά από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την προώθηση του Ερωτόκριτου ώστε να κατοχυρωθεί ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» της UNESCO.

Στο χώρο του Πολύκεντρου Μοιρών υπήρχε έκθεση με ζωγραφιές σχετικές με τον Ερωτόκριτο από τα παιδιά των δημοτικών σχολείων του Δήμου Φαιστού, ενώ η εκδήλωση ξεκίνησε με την παράσταση ”Ο Ερωτόκριτος” του χάρτινου κουκλοθέατρου ‘Αριμα από τον (απλά εξαιρετικό!) Κωστή Ζαϊμάκη, η οποία βραβεύτηκε με την πρώτη διάκριση στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.

Η παιδίατρος και συγγραφέας Στέλλα Κανάκη, που πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο της “Ερωτόκριτος” από τις εκδόσεις Κεχριμπάρι, έκανε  μία παρουσίαση του έργου, όπου ήταν ολοφάνερη η αγάπη της αλλά και ο σεβασμός της για το κλασικό έργο που αποτέλεσαν άλλωστε και το ισχυρό κίνητρο να ασχοληθεί για… 7 ολόκληρα χρόνια, όπως ανέφερε η ίδια, ώστε να μπορέσει να εκδώσει μια πολύτιμη μελέτη πάνω στο αθάνατο δημιούργημα  του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και  τμήμα από το βίντεο “Ερωτόκριτος: από τη ματιά των μαθητών”, που δημιούργησαν παιδιά της Γ’ Γυμνασίου Μοιρών. Σημειώνεται ότι το βίντεο «ταξίδεψε» και εκτός Ελλάδας αφού προβλήθηκε στα πλαίσια επίσκεψης 45 μαθητών μας, στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο ομογένειας στο Wuppertal της Γερμανίας.

Η βραδιά περιελάμβανε τις βραβεύσεις των μαντινάδων που είχαν διαγωνιστεί σε τρεις κατηγορίες και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο: με μουσική από νέα παιδιά του κρητικού νότου, τον Αντώνη Τουπάκη (γιό του γνωστού Καρδιολόγου) με το συγκρότημα του.