Νότια Κρήτη

Μια γερακίνα στις Μοίρες

Μια γερακίνα στις Μοίρες

A-
A+
05/10/2022 | 10:52

Όταν η ευαισθητοποίηση των Μεσαριτών είναι άμεση, πιάνει τόπο και μπορεί να σταθεί σωτήρια για την άγρια πανίδα της περιοχής, όπως έγινε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις Μοίρες για την προστασία ενός άγριου πτηνού.

Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης

Όλα ξεκίνησαν όταν σε δρόμο των Μοιρών εντοπίστηκε ένα τραυματισμένο αρπακτικό-συγκεκριμένα μια γερακίνα. Καταστηματάρχης του κεντρικού δρόμου το πήρε και το έβαλε σε ειδικό κλουβί για να το προστατέψει. Άμεσα ειδοποιήθηκε υπεύθυνος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου, ο οποίος αφού έδωσε κάποιες συμβουλές μέσω τηλεφώνου, ήρθε στη Μεσαρά για να παραλάβει το πτηνό.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Λιαπάκη, τον άνθρωπο που παρέλαβε το πτηνό (ειδικό επιστήμονα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας) και τον συνεργάτη του Ολλανδό Berd Toxopeus, η γερακίνα χρειαζόταν άμεσα περίθαλψη καθώς είχε μέρες να φάει εξαιτίας μιας φλεγμονής που έχει στο πόδι του και δεν μπορούσε να κυνηγήσει.

Όπως είπαν «Το πουλί θα ταξιδέψει στην Αθήνα, διότι κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στον “Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ”, μιας και έχει σοβαρότατα προβλήματα και στα δυο του πόδια. Ευχαριστούμε όλους τους συνανθρώπους μας που ενδιαφέρθηκαν και τελικά το περήφανο αυτό πουλί έχει πολλές πιθανότητες να σωθεί. Είναι θετικό ότι ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να είναι ευαισθητοποιημένος και να ενδιαφέρεται για την άγρια ζωή. Μακάρι το ενδιαφέρον αυτό να έχει και ανάλογη συνέχεια…».

Η γερακίνα είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό και απαντά στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι «Buteo buteo»  και περιλαμβάνει 11 υποείδη.

Η κύρια τροφή της γερακίνας είναι τα μικρά θηλαστικά και, στην Ευρώπη, κυρίως ποντίκια (εξ ου και το κυριότερο παρωνύμιό της στην Ελλάδα). Συλλαμβάνει επίσης πουλιά, ως επί το πλείστον μικρού μεγέθους, ερπετά (όπως σαύρες), σκουλήκια, νερόφιδα και αμφίβια, ως επί το πλείστον βατράχους και φρύνους.

Η φθινοπωρινή μετανάστευση ξεκινά τον Αύγουστο, κορυφώνεται στα μέσα Οκτωβρίου και τελειώνει το Νοέμβριο. Η εαρινή εξαρτάται από τη διάρκεια του χειμώνα, αρχίζει συνήθως το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο και τελειώνει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.