Πολιτισμός

Μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης προτεινόμενα για βράβευση

Μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης προτεινόμενα για βράβευση

Διεκδικούν το βραβείο Europa Nostra

A-
A+
07/11/2014 | 11:59

Το βραβείο EUROPA NOSTRA διεκδικούν τα μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης, καθώς πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης συνέταξε Ειδικό φάκελο καταθέτοντας πρόταση. Σ΄αυτόν περιλαμβάνονται δεκατέσσερα μνημειακά ελαιόδεντρα που περιέχονται στο φάκελο του ΣΕΔΗΚ για τα οποία οι ιδιοκτήτες υπέγραψαν σχετική δήλωση ότι αποδέχονται να προταθούν.

Τα βραβεία EUROPA NOSTRA απονέμονται κάθε χρόνο από την Ε.Ε. σε 30 έργα ή πρωτοβουλίες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία μπορεί να προταθούν από 37 χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε..

Προκειμένου να ενισχυθεί η πρόταση υποψηφιότητας των Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης για το βραβείο EUROPA NOSTRA, ο ΣΕΔΗΚ προχώρησε με δαπάνες του σε κάποιες συμπληρωματικές εργασίες ανάπλασης (καθαρισμός δέντρων, κατασκευή ξύλινης διακοσμητικής περίφραξης και ενημερωτικών πινακίδων κ.λπ.) σε κάποια από τα ελαιόδεντρα. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη των Δήμων  Πλατάνια, Κισσάμου, Αποκορώνου, Αμαριου, Γόρτυνας και Φαιστού, καθώς και των Πολιτιστικών Σύλλογων Στύλου Αποκορώνου και Λάστρου Σητείας.

Αίτημα χρηματοδότησης για εργασίες ανάπλασης

Ο ΣΕΔΗΚ υπόβαλε στην Περιφέρεια Κρήτης πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή άλλο πρόγραμμα για τη μελέτη και τις εργασίες που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου 10-15 μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης. Για τα αιωνόβια αυτά δέντρα θα εξασφαλιστούν ιδιοκτησιακές προϋποθέσεις.

Προτάθηκε η μελέτη να γίνει με ευθύνη και επίβλεψη του ΣΕΔΗΚ και οι εργασίες ανάπλασης από τους οικείους Δήμους.

Βασικοί στόχοι της πρότασης είναι:

– Η διατήρηση και ανάδειξη των μνημειακών ελαιοδέντρων σαν ζωντανών μνημείων της πατρογονικής μας κληρονομιάς.

– Ο εμπλουτισμός της ενδοχώρας της Κρήτης με αξιοθέατα για ανάπτυξη πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και γαστρονομικού τουρισμού στην ενδοχώρα.