Ελλάδα

Νέο Μουσείο Χανίων: Ένα υπέροχο «ένδυμα» για την ιστορική μνήμη!

Νέο Μουσείο Χανίων: Ένα υπέροχο «ένδυμα» για την ιστορική μνήμη!

A-
A+
10/07/2021 | 10:33

Ομολογούμε ότι ανυπομονούμε να ανοίξει επισήμως τις πύλες του για το κοινό –κάτι που να αναμένεται να γίνει το Φθινόπωρο!- για να το επισκεφτούμε. Ως Κρητικοί ασφαλώς και νοιώθουμε υπερήφανοι για το νέο, υπερσύγχρονο Μουσείο των Χανίων, έναν χώρο νέας εποχής με μοντέρνο συνδυασμό , από όπου δεν λείπουν οι «κλασικές γραμμές» της απλότητας και του εξαιρετικού γούστου.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων , με τη συνολική του επιφάνεια να αγγίζει περίπου τα 6.000 τ.μ., βρίσκεται σε μια ιστορική περιοχή, αυτήν της Χαλέπας, με το κτίριο – σχεδιασμένο από τον ταλαντούχο αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη & τους συνεργάτες του- να προκύπτει από την σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη, ξεκάθαρο σύμβολο της ανάδυσης  της ίδιας της ιστορίας μέσα από τα ευρήματα που βγήκαν από τα χώματα του τόπου μας. Από πρακτικής πλευράς βεβαίως ο σχεδιασμός του κτίσματος έγινε και με στόχο την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του στο έντονα επικλινές οικόπεδο.

Τα εκθέματα του νέου Μουσείου διαρθρώνονται συνολικά σε 5 θεματικούς άξονες:

1. Ο πρώτος αναφέρεται στη γνωριμία του επισκέπτη με την ιστορία του μουσείου και

2. Ο δεύτερος εισάγει τον επισκέπτη στη νέα έκθεση.

Μέσα από εποπτικό υλικό, φωτογραφίες, ψηφιοποιημένα αρχεία και αρχαιολογικά ευρήματα, οι δύο αυτοί θεματικοί άξονες αναλύονται σε μικρότερες θεματικές ενότητες που εξετάζουν την ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και της αρχαιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, την ιστορία των ανασκαφών και τη θέση της Κρήτης στο ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον.  

Ακολουθούν οι δύο μεγάλοι, χρονικά διακριτοί θεματικοί άξονες:

3. Η προϊστορική και

4. Η ιστορική περίοδος.

Οι θεματικοί αυτοί άξονες συγκροτούνται από μικρότερες χωροχρονικές και θεματικές ενότητες, μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή των Χανίων από την προϊστορική περίοδο έως και τα όψιμα ρωμαϊκά χρόνια. Η αφήγηση υλοποιείται μέσα από την έκθεση αντιπροσωπευτικών αντικειμένων από ποικίλες αρχαίες θέσεις με το ανάλογο συνοδευτικό εποπτικό υλικό αλλά και τη χρήση ψηφιακών μέσων, ενώ τα αρχαία ευρήματα πλαισιώνονται από αναπαραστάσεις και κατασκευές που διαρθρώνουν τον εκθεσιακό χώρο.

5. Ο πέμπτος θεματικός άξονας αφορά τη Συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη και τις ιδιωτικές συλλογές-δωρεές που έχουν δοθεί στο μουσείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στεγαζόταν από το 1962 μέχρι πρόσφατα στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου, ένα πολύ σημαντικό μνημείο που παρουσιάζει ωστόσο κτιριολογικά προβλήματα και ελλείψεις υποδομών. Το αίτημα ανέγερσης νέου και μεγαλύτερου αρχαιολογικού μουσείου στα Χανιά ήταν επιτακτικό εδώ και πολλά χρόνια και επιτέλους -χάρη στο ΕΣΠΑ και τους πόρους που διατέθηκαν από αυτό- έγινε πραγματικότητα.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

#cohesionGR

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.