Κρήτη

Ο μετροπόντικας στο εργοτάξιο του Αποσελέμη

Ο μετροπόντικας στο εργοτάξιο του Αποσελέμη

Μπήκε σε λειτουργία σήμερα

A-
A+
11/12/2014 | 10:32

Το έργο αφορά στην εκτροπή των πλημυρικών υδάτων από το Οροπέδιο Λασιθίου δια μέσου της σήραγγας Οροπεδίου, μήκους 3.5 χιλιομέτρων μέχρι τον Ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη.

Ο ανάδοχος του έργου, κατά την έναρξη λειτουργίας του μετροπόντικα, παρουσίασε στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων που βρέθηκαν στο σημείο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού και τη μέθοδο που θα ακολουθήσει στη διάνοιξη της σήραγγας, δεδομένου ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιείται κάτι τέτοιο στην Κρήτη και ως εκ τούτου παρουσιάζει τεχνικό και επιστημονικό ενδιαφέρον.

Το γιγάντιο μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων ή μετροπόντικας ,όπως τον μάθαμε στην Αθήνα, θα χρησιμοποιηθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της σήραγγας του φράγματος Αποσελέμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ανάδοχος του έργου: «ΥΔΡΕΥΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ – ΕΡΓΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ» ,η εργολαβία συνολικά αφορά στα έργα εκτροπής των πλημυρικών υδάτων από το Οροπέδιο Λασιθίου δια μέσου της σήραγγας Οροπεδίου και στα έργα κατάντη της εξόδου της σήραγγας μέχρι τον Ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη.

Η Σήραγγα

Η εκσκαφή και η επένδυση της κυκλικής σήραγγας του οροπεδίου Λασιθίου θα γίνει με το μετροπόντικα. Η εσωτερική διάμετρος της σήραγγας μετά την επένδυση θα είναι 4,35μ ενώ η εκτιμώμενη διάμετρος εκσκαφής της σήραγγας με το μηχάνημα θα είναι περίπου 5,05μ. Η εσωτερική επένδυση θα γίνει με προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος.

Ο μετροπόντικας είναι κλειστού τύπου, διπλής ασπίδας, συνολικού μήκους (με τους υποστηρικτικούς συρμούς) 180 μέτρων.

Η μεταφορά και απομάκρυνση – απόρριψη των προϊόντων εκσκαφής από το μέτωπο διάνοιξης θα γίνεται με ειδικό ταινιόδρομο που θα διατρέχει καθ όλο το μήκος της σήραγγας.

Να τονίσουμε ότι ο μετροπόντικας ήλθε στο Ηράκλειο κομμάτι κομμάτι, με το πρώτο τμήμα του να καταφθάνει με πλοίο λίγο πριν τα τέλη Οκτωβρίου. Η συναρμολόγηση όλων των τμημάτων του έγινε στον Αποσελέμη, στο σημείο όπου ξεκινά η διάνοιξη.

Πηγή: ekriti