Κρήτη

Οι άνθρωποι πίσω από τη λύση του μυστηρίου στην υπόθεση δολοφονίας της Βιολόγου

Οι άνθρωποι πίσω από τη λύση του μυστηρίου στην υπόθεση δολοφονίας της Βιολόγου

Οι δύο άνδρες που ζουν σε χωριό του Δήμου Πλατανιά είναι ερασιτέχνες ερευνητές.

A-
A+
18/07/2019 | 15:53

«Όταν είδαμε το σώμα και καταλάβαμε ότι ήταν άνθρωπος, παγώσαμε» λένε οι δύο άνδρες που βρήκαν το σώμα της άτυχης Αμερικανίδας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

Έκτoτε ξεκίνησε να ξετυλίγεται ο μίτος της υπόθεσης που κατέληξε στη σύλληψη του 27χρονου. Οι δύο άνδρες που ζουν σε χωριό του Δήμου Πλατανιά είναι ερασιτέχνες ερευνητές και τους αρέσει να επισκέπτονται σπήλαια και καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Ο πρώτος εξ αυτών σημειώνει:

«Πήγαμε σχεδόν τυχαία τις ημέρες αυτές στο καταφύγιο. Το έχουμε χόμπι να πηγαίνουμε σε σπηλιές και καταφύγια και να τα εξερευνούμε. Πηγαίνουμε σε 10-15 το χρόνο. Το συγκεκριμένο καταφύγιο ξέραμε ότι υπάρχει από χάρτες, δεν ξέραμε την είσοδο. Την βρήκα την είσοδο τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, το πρότεινα στο φίλο μου και πήγαμε. Λίγο πριν σουρουπώσει μπήκαμε μέσα» τονίζει ο συνομιλητής μας. Μπαίνοντας στο καταφύγιο διαπίστωσαν ότι είναι ίσιο, σε κάποια σημεία υπάρχουν καθιζήσεις και έχει αρκετούς θαλάμους. Αφού προχώρησαν αρκετά μέσα στο καταφύγιο διαπίστωσαν πως «είχε λίγη μυρωδιά, δεν θέλαμε να το πιστέψουμε (σ.σ. ότι πρόκειται για ανθρώπινο πτώμα) γιατί συνήθως πετάνε σκουπίδια σε αυτά τα καταφύγια. Τα επόμενα δευτερόλεπτα είδαμε ότι ήταν κάτι σαν σώμα. Πλησιάζοντας καταλάβαμε ότι πρόκειται για άνθρωπο. Είδαμε κανονικά το σώμα, μόνο το πρόσωπο της ήταν προς τα κάτω. Εγώ πλησίασα σε απόσταση ενός μέτρου… τα χάσαμε, βγήκαμε έξω πήγαμε γρήγορα στο Αστυνομικό Τμήμα στις Βουκολιές και το καταθέσαμε.

Όταν είδα τη σορό δεν πήγε το μυαλό μου στην Αμερικανίδα γιατί το σώμα ήταν πολύ αδύνατο και πιστέψαμε ότι ήταν μικρής ηλικίας. Αφού και στους αστυνομικούς είπαμε ότι είναι σώμα ηλικίας από 25 έως 35 χρονών δεν πιστεύαμε ότι ήταν 60 ετών. Μόλις μπήκαν οι αστυνομικοί μέσα και το βρήκαν είπαν ότι είναι Αμερικανίδα». Αρχικά οι υποψίες έπεσαν πάνω τους αλλά γρήγορα και οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι οι δύο άνδρες όχι μόνο δεν είχαν καμία ενοχή, αλλά χάρη στην περιέργεια τους να ερευνούν καταφύγια είχαν βρει πολύτιμα στοιχεία για την έρευνα τους.

«Το πρώτο διήμερο -τριήμερο μετά την εύρεση του σώματος ήταν δύσκολο γιατί ήμασταν οι πρώτοι επιλαχόντες. Δεν φοβηθήκαμε γιατί ξέρουμε ότι με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, τους εργαστηριακούς ελέγχους το DNA σίγουρα θα έβρισκε τον ένοχο η αστυνομία. Εμείς δεν αλλοιώσαμε στοιχεία. Τα παιδιά της αστυνομίας έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε και δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Όταν μάθαμε ότι έπιασαν τον δράστη στην αρχή πέσαμε από τα σύννεφα γιατί κυκλοφορούσαν οι φήμες ότι ο θάνατος της είχε να κάνει με τη δουλειά και τις εφευρέσεις που έκανε» λέει ο πρώτος ερευνητής. Ο δεύτερος και νεώτερος ερευνητής τονίζω ότι τις επισκέψεις τους σε σπήλαια και καταφύγια «τις κάνουμε συνήθως τις Δευτέρες επειδή έχω ρεπό και είναι ελεύθερη μέρα για μένα. Με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου και μου είπε ότι βρήκε την είσοδο του καταφυγίου και μπορούμε να πάμε. Μπήκαμε μέσα. Όταν είσαι μέσα σε μια σπηλιά δεν μυρίζει καθαρό αέρα. Ο φίλος μου κατάλαβε πρώτος τη δυσοσμία, μου το είπε και του απάντησα ότι “τίποτα ζώο είναι”. Πλησιάζοντας μου το είπε αλλά και πάλι δεν πήγε το μυαλό μου. Πλησιάζοντας πιο κοντά την είδαμε. “Κολλήσαμε” μέχρι να καταλάβουμε ότι είναι όντως άνθρωπος. Φώναξα στο φίλο μου να φύγουμε. Δεν πήγε το μυαλό μου ότι ήταν η Σ. Ήτον.

Υπολόγιζα ότι δεν είναι πάνω από 35 ετών ο άνθρωπος που βρήκαμε. Όταν άκουσα ότι έπιασαν τον 27χρονο ηρεμήσαμε λιγάκι αλλά ακόμα υπάρχει ο φόβος γιατί τέτοια δολοφονία και έτσι όπως την έκανε δεν την κάνει ο καθένας». Οι δύο άνδρες συλληπήθηκαν την οικογένεια για το χαμό της 60χρονης και έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στην ελληνική αστυνομία για τη γρήγορη επίλυση της υπόθεσης.

Αίμα της γυναίκας στα παπούτσια του δράστη

Αίμα που ανήκει στη Σούζαν Ήτον εντοπίσθηκε πάνω στα παπούτσια του 27χρονου που εστάλησαν όπως και άλλα προσωπικά του αντικείμενα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα.

Στα εργαστήρια της Διεύθυνσης έχουν παρθεί και δείγματα από πιθανόν σπερματικό υγρό του δράστη προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύει η ομολογία του ότι βίασε την 60χρονη. Την ίδια ώρα αλλοδαπή μόνιμη κάτοικος στο Καστέλι Κισάμου δήλωσε στην αστυνομία ότι αναγνώρισε το λευκό αυτοκίνητο του δράστη, ως το αυτοκίνητο που πριν από δύο μήνες είχε προσπαθήσει να την κτυπήσει. Μάλιστα η γυναίκα και τότε είχε δηλώσει το περιστατικό στο Α.Τ. Κισάμου ωστόσο δεν είχε εντοπιστεί ο οδηγός του αυτοκίνητου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία εκτιμά πως ο 27χρονος έδρασε μόνος του και δεν είχε συνεργάτη διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. O 27χρονος θα οδηγηθεί αύριο σε εισαγγελέα και ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για τις πράξεις του. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία, βιασμό και οπλοφορία. Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος που είχε αναλάβει να τον υπερασπιστεί αρχικά δήλωσε παραίτηση από την υπόθεση.

 

Γ.ΚΩΝ., goodnet.gr