Αγροτικά

Πρόγραμμα για κρητικές μέλισσες… αντοχής – Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί πανελλαδικά

Πρόγραμμα για κρητικές μέλισσες… αντοχής – Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί πανελλαδικά

«Ανθεκτικό» μελισσοκομείο στη Γαύδο

A-
A+
09/10/2019 | 14:04

Στην υποστήριξη των μελισσοκόμων του νησιού μας, με συντονισμένο τρόπο, μέσα από προγραμματική σύμβαση με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ )-Δήμητρα, με στόχο την «Αναπαραγωγή και Βελτίωση Ανθεκτικών Μελισσιών στην Κρήτη», προχωρεί η Περιφέρεια «πρωτοπορώντας σε επίπεδο χώρας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την σύμβαση υπέγραψε την 1η Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Κρήτης,  Κώστας Φωτάκης, καθώς και εκπρόσωποι των μελισσοκόμων της Κρήτης.

Σύμβαση 3 ετών

Οι δύο φορείς προχώρησαν στη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, διάρκειας τριών ετών, προκειμένου να προωθήσουν από κοινού την έρευνα και με σκοπό την υποστήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας στην Κρήτη. «Αναγνωρίζουμε τη σημασία και την προσφορά του κλάδου και προχωρούμε στη σύμβαση με την οποία προσδοκούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Η σκοπιμότητα του έργου συνίσταται στην αναγκαιότητα, να δημιουργηθεί ένα βασικό μελισσοκομείο αναπαραγωγής ανθεκτικών μελισσών στη Γαύδο, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος επιλεγμένων και ελεγχόμενων συζεύξεων των βασιλισσών. Παράλληλα θα αναζητηθούν πληθυσμοί, οι οποίοι βρίσκονται γενετικά κοντά στη ντόπια μέλισσα (A. m. adami).

Κρητική μέλισσα

Σήμερα οι πληθυσμοί που υπάρχουν και αναπαράγονται στην Κρήτη, είναι «μη καθαροί πληθυσμοί» της κρητικής μέλισσας. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανάγκη διερεύνησης αλλά και διατήρησης της συμπεριφοράς της σημερινής κρητικής μέλισσας, σε σχέση με την ανθεκτικότητά της στο βαρρόα (ένα επικίνδυνο «τσιμπούρι»), ως κύριο εχθρό για τα μελίσσια. «Υποστηρίζουμε ενεργά την έρευνα με σκοπό τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας και των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.

«Ανθεκτικό» μελισσοκομείο στη Γαύδο

Στη Γαύδο θα δημιουργηθεί ένα βασικό μελισσοκομείο αναπαραγωγής ανθεκτικών μελισσών το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος επιλεγμένων και ελεγχόμενων συζεύξεων των βασιλισσών