επικαιρότητα

Σχοιναράκης: «Οι διαχειριστικοί έλεγχοι των εταιριών είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να μην γίνουν επικοινωνιακό πυροτέχνημα»

Σχοιναράκης: «Οι διαχειριστικοί έλεγχοι των εταιριών είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να μην γίνουν επικοινωνιακό πυροτέχνημα»

Τι απαντά ο πρώην Δήμαρχος Γόρτυνας για ΔΕΑΤΕΚ και ΔΕΠΑΒ.

A-
A+
12/02/2020 | 10:30

Την τοποθέτησή του απέναντι στα όσα εξήγγειλε η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Γόρτυνας, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα τη διενέργεια οικονομικού –διαχειριστικού ελέγχου για δύο εταιρίες των πρώην Δήμων που είχαν τη διαχείριση των σφαγείων και συγκεκριμένα για τις εταιρίες ΔΕΑΤΕΚ και ΔΕΠΑΒ, εξέφρασε ο απερχόμενος Δήμαρχος Γόρτυνας( αλλά και Αγίας Βαρβάρας) κ. Νίκος Σχοιναράκης.

Τόσο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου και εισήχθη το σχετικό θέμα, αλλά και σε ραδιοφωνική εκπομπή ο απερχόμενος Δήμαρχος ξεκαθάρισε καταρχήν ότι είναι θετικός και ανοικτός σε οποιονδήποτε έλεγχο οικονομικό και διαχειριστικό και στη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και των πορισμάτων, ώστε να μην υπάρχει και να μην αιωρείται καμία υπόνοια για ενέργειες ή παραλείψεις που τυχόν ζημίωσαν το Δήμο.

Τόσο ο ίδιος αλλά και τα μέλη της παράταξης του ψήφισαν θετικά στο να γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στις εταιρίες που διαχειρίστηκαν τα σφαγεία Αγίας Βαρβάρας και Ασημίου, όπως και για οποιαδήποτε άλλη εταιρία πρώην ΟΤΑ που οδηγήθηκε σε εκκαθάριση και κλείσιμο.

Η “αμαρτωλή” ΔΕΠΑΒ 

Αναφορικά με την ΔΕΠΑΒ την εταιρία που διαχειριζόταν τα σφαγεία Αγίας Βαρβάρας ο κ. Σχοιναράκης δήλωσε ότι το να ανακοινώνει η νέα δημοτική αρχή ότι θα προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο από συστάσεως της εταιρίας είναι σαν να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, καθότι είναι γνωστό πως το 2006 και αμέσως μετά τις εκλογές που έχασε τότε ο αείμνηστος Κοκολάκης Κωστής το χρηματοκιβώτιο των σφαγείων εκλάπη και σύμφωνα με δήλωση που έγινε στην Αστυνομία, σύμφωνα με τον απερχόμενο Δήμαρχο,  ο κ. Κοκολάκης φέρεται να είχε δηλώσει πως εκτός από χρήματα περιείχε και όλα τα τιμολόγια της εταιρίας. Η ΔΕΠΑΒ σταμάτησε να λειτουργεί στις 31/12/2010 και έχει ήδη παρέλθει σχεδόν μια δεκαετία από την τελευταία ημέρα λειτουργίας της εταιρίας.

Για όσους λοιπόν γνωρίζουν τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει το από συστάσεως της ΔΕΠΑΒ μέχρι και τη λύση της εταιρίας φαντάζει ουτοπικό και μια τέτοια εξαγγελία σαν κι αυτή που ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο εξυπηρετεί απλά και μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς, όπως τόνισε ο κ. Σχοιναράκης.

Όσον αφορά τώρα τον διαχειριστικό έλεγχο που είχε διαταχθεί για τον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας αυτός ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2006 για τη θητεία του τότε δημάρχου Κωστή Κοκολάκη, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την οικονομική διαχείριση του Δήμου και σε αυτόν δεν είχε καμία εμπλοκή ο μετέπειτα Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Σχοιναράκης εφόσον ο ίδιος δεν ήταν την περίοδο εκείνη ούτε καν δημοτικός σύμβουλος.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο κ. Σχοιναράκης τεκμηριώνοντας και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε για το πόσο γρήγορα μπορούν να οδηγήσουν σε πόρισμα οι οικονομικοί-διαχειριστικοί έλεγχοι, ο συγκεκριμένος διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο της Αγίας Βαρβάρας, αν και έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και δεν έχει παραδοθεί κανένα επίσημο πόρισμα στο Δήμο. Ζήτησε μάλιστα να διερευνηθούν οι λόγοι της καθυστέρησης και να υποβληθεί σχετικό έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Υπουργείο για ποιούς λόγους έχει καθυστερήσει τόσα χρόνια η ολοκλήρωση του ελέγχου, σε ποιο σημείο έχει «σκοντάψει» και αν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες γιατί δεν έχουν καταλογιστεί.

Το μέλλον της ΔΕΑΤΕΚ 

Όσον αφορά την άλλη εταιρία, τη ΔΕΑΤΕΚ ΑΕ ΟΤΑ την εταιρία που διαχειρίστηκε τα σφαγεία Ασημίου ο κ. Σχοιναράκης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρία με ξεχωριστό και ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο η οποία υπάγεται στο καθεστώς λειτουργίας των ανωνύμων εταιριών. Η εταιρία αυτή απασχόλησε αρκετές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο, καθότι εξαρχής και από την πρώτη διαχειριστική περίοδο λειτουργίας των σφαγείων υπήρξαν χρέη στην εταιρία και προβλήματα. Για τους λόγους αυτούς μάλιστα και πριν αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας ο τελευταίος Πρόεδρος κ. Κώστας Σέγκος υπήρχε έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον θα ήταν προτιμότερο να ιδιωτικοποιηθεί η λειτουργία των σφαγείων και να απαγκιστρωθεί από το Δήμο. Το θέμα είχε συζητηθεί σε πολλά δημοτικά συμβούλια και οι προτάσεις που είχαν τεθεί υπό συζήτηση ήταν είτε να ενοικιαστούν τα σφαγεία, είτε να πουληθούν σε ιδιώτη, είτε να δοθούν στο προσωπικό που ήδη εργαζόταν σε αυτά. Εν τέλει καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν προχώρησε φτάνοντας η εταιρία στην τελευταία διαχειριστική περίοδο και με «βαρύ» φορτίο ήδη στις πλάτες από τα προηγούμενα έτη λειτουργίας.

Εν τούτοις η τελευταία διοίκηση της εταιρίας υπό την προεδρία του κ. Σέγκου καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια κατόρθωσε να παραμείνουν ανοιχτά και βιώσιμα τα σφαγεία Ασημίου, να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις σωστής υγειονομικής λειτουργίας και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και στο τέλος της θητείας η απερχόμενη διοίκηση παρέδωσε 300.000 ευρώ στους εκκαθαριστές, κλείνοντας χωρίς παθητικό τη θητεία της και μειώνοντας το αρχικό χρέος που παρέλαβε. Όλα τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται εδώ και μήνες στη διάθεση των εκκαθαριστών προκειμένου η ΔΕΑΤΕΚ ΑΕ ΟΤΑ να οδηγηθεί σε εκκαθάριση και λύση και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα παρουσιαστούν αναλυτικά και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ειδικότερα για το θέμα του κλεισίματος των σφαγείων Ασημίου ο κ. Σχοιναράκης σημείωσε με έμφαση ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της νέας δημοτικής και στη βούληση της αν και κατά πόσον θέλει να επαναλειτουργήσει τα σφαγεία Ασημίου υπό το νέο πλέον καθεστώς λειτουργίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί υπαγωγής σε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο δεν συμπεριελήφθησαν όλες οι εταιρίες και δημοτικές επιχειρήσεις τις οποίες παρέλαβε ο Καλλικρατικός Δήμος της Γόρτυνας, με τρανταχτό παράδειγμα την ΔΑΤΕΓ, την εταιρία του Δήμου Γόρτυνας, για την οποία μάλιστα είχαν διοριστεί κατά το παρελθόν ορκωτοί λογιστές και είχαν παραδώσει το πόρισμα τους στο Δήμο.

Το ορθότερο λοιπόν θα ήταν, όπως ειπώθηκε από μερίδα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο έλεγχος να είναι καθολικός και να συμπεριλαμβάνει όλες τις εταιρίες πρώην ΟΤΑ που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο, αφήνοντας χρέη πίσω τους και οφειλές και να μην περιορίζεται «επιλεκτικά» στον έλεγχο σε δύο μόνο εξ αυτών!