Κρήτη

Στέγαση Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Το όραμα είναι η στέγαση να μην αποτελεί εμπόδιο για κανένα φοιτητή που θέλει να σπουδάσει.

A-
A+
13/10/2016 | 10:59

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, δίνει η Πρυτανική αρχή. Έχει ήδη αρχίσει από τον Σεπτέμβριο η ανέγερση της Β’ φάσης της φοιτητικής εστίας, χωρητικότητας 60 διαμερισμάτων. Τα πρώτα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18.

• Με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό και την έκπτωση που επιτεύχθηκε κατά τη δημοπράτηση της Β’ φάσης, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ήδη προχωρήσει στην αναμόρφωση του τεχνικού δελτίου του έργου ώστε την ερχόμενη άνοιξη να προκηρυχθεί η επέκταση της χωρητικότητας της εστίας με άλλα 30 διαμερίσματα.
• Επίσης, η Πρυτανική Αρχή έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανσης και έχει λάβει τις αρχικές εγκρίσεις μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανέγερση 3 ακόμα συγκροτημάτων, 2 επιπλέον για προπτυχιακούς συνολικής δυναμικότητας 120 διαμερισμάτων και 1 για μεταπτυχιακούς φοιτητές 45 διαμερισμάτων.
Μέσω αυτών των δράσεων, δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς η φοιτητική εστία θα έχει συνολική χωρητικότητα 333 διαμερισμάτων. Η χωρητικότητα αυτή υπερκαλύπτει κατά 50% τον αριθμό των 220 φετινών δικαιούχων στέγασης, ώστε να καλύψει την αναπτυξιακή πολιτική των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το τρέχον Ακαδημαϊκό έτος και μέχρις ότου υλοποιηθούν οι δράσεις, ένας αριθμός δικαιούχων στέγασης δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στη φοιτητική εστία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επίδομα στέγασης μπορεί να δοθεί μόνο από την Πολιτεία. Το ύψος του επιδόματος είναι χαμηλό για περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης, όπως τα Χανιά, και η Πρυτανεία του Ιδρύματος θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας την αύξησή του. Επιπρόσθετα, όπως έγινε και πέρυσι, το Ίδρυμα ενισχύει τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές μέσω ανταποδοτικών υποτροφιών, στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου. Αυτές παρέχονται έναντι απασχόλησης των φοιτητών σε υπηρεσίες του Ιδρύματος μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, όπως για παράδειγμα στη Βιβλιοθήκη, και περιλαμβάνουν όλες τις νόμιμες κρατικές εισφορές. Η απασχόληση αυτή είναι για ελάχιστες ώρες την εβδομάδα, δεν επιβαρύνει τους φοιτητές στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις και αποτελεί κοινή πρακτική των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Η Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκευάστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν στο Ίδρυμα λειτουργούσαν 3 Σχολές με περίπου 500 φοιτητές και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 76 φοιτητές. Σήμερα, στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν περισσότεροι από 4500 προπτυχιακοί και σχεδόν 1000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες. Κατά συνέπεια, μόνο το 1,2 % των φοιτητών μπορεί να έχει τελικά πρόσβαση στην Εστία, δηλαδή πολύ λιγότεροι από αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.