Κρήτη

Στον αέρα τo μέλλον των τμημάτων ΤΕΙ στο Λασίθι

Στον αέρα τo μέλλον των τμημάτων ΤΕΙ στο Λασίθι

Μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας που περισσότερο προβλημάτισε παρά έδωσε απαντήσεις.

A-
A+
23/06/2018 | 11:11

Μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας που περισσότερο προβλημάτισε παρά έδωσε απαντήσεις πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των δύο βουλευτών του νομού, την αντιπεριφερειάρχη και τους τέσσερις Δημάρχους του Λασιθίου, με θέμα συζήτησης τον ανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη που προετοιμάζει το Υπουργείο και τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο των σχολών του Λασιθίου σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία.

Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Πελαγία Πετράκη, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως από τη συνάντηση η οποία διήρκεσε πολλές ώρες και δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν αναλυτικά όλες οι απόψεις των συμμετεχόντων, δεν προέκυψε από την πλευρά του κ. Γαβρόγλου η παραμικρή δέσμευση για το μέλλον των τμημάτων στο Λασίθι.

Άποψη του Υπουργού, ανέφερε ο κα. Πετράκη ήταν πως το Λασίθι θα έπρεπε να έχει περισσότερα τμήματα, όμως τελικά δεν θα είναι αυτός που θα λάβει όλες  τις αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων και την αναδιοργάνωση όλων των σχολών της Κρήτης, αφού επιδιώκει οι όποιες αλλαγές προκύψουν να έχουν τη συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το σίγουρο είναι πως οι αλλαγές στην Κρήτη θα είναι μεγάλες, η αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης και συνένωσή του με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης σε ένα ενιαίο οργανισμό είναι κάτι που συζητείται και θα υπάρξουν επιπτώσεις σε πολλά τμήματα, με πολύ πιθανότερο ενδεχόμενο να κλείσουν σχολές παρά να ανοίξουν  ή να επαναλειτουργήσουν άλλες όπως το τμήμα της Ιεράπετρας.

Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα απαρτίζεται (μεταξύ άλλων) από εκπροσώπους του Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Κρήτης, μαζί με μέλη από το Υπουργείο Παιδείας οι οποία θα μελετήσει και θα εκδώσει σύντομα ένα πόρισμα με προτάσεις για τον ανασχεδιασμό όλων των τμημάτων της Κρήτης όπου εκεί θα φανεί και το μέλλον για τα τμήματα ΤΕΙ στο Λασίθι. Ένα ΤΕΙ το οποίο αναμένει την αναβάμισή του σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Επίσης ο Υπουργός ανέφερε πως οι σχεδιαζόμενες αλλαγές πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα, αφού το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί τον επόμενο Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και οι μαθητές της 3ης Λυκείου θα δουν διαφορετικά μηχανογραφικά την επόμενη χρονιά.

Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου τόνισε πως όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις εξελίξεις που έρχονται αφού στο παρελθόν έχει φανεί καθαρά πως η ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης δεν βλέπει καθόλου θετικά τα τμήματα ΤΕΙ στο Λασίθι, ενώ και ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως ο σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι θέμα που αφορά πρωτίστως την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.