Πολιτισμός

Τα παλιά καφενεία στα χωριά της Κρήτης είχαν μια άλλη μαγεία!

Τα παλιά καφενεία στα χωριά της Κρήτης είχαν μια άλλη μαγεία!

Στα καφενεία χτυπούσε η καρδιά της τοπικής κοινωνίας

A-
A+
12/12/2019 | 14:00

Χωριό χωρίς καφενείο δεν γίνεται.Τα Κρητικά καφενεία είναι χτισμένα συνήθως στο έμπα του χωριού ή στο πρώτο διαθέσιμο πλάτωμα που ταυτίζεται με την πλατεία. Μπροστά το μαγαζί και πίσω ή στο διπλανό κτίσμα βρίσκεται το σπίτι του καφετζή.

Το παραδοσιακό καφενείο είναι ένας θεσμός που μετράει χρόνια στην Κρητική κοινωνία. Ξεκίνησε αφιερωμένος σχεδόν αποκλειστικά στους άνδρες και παραμένει έτσι στα περισσότερα μέρη της επαρχίας αν και πλέον οι γυναίκες δίνουν εκεί δυναμικό “παρών”.

Τα καφενεία της επαρχίας ήταν κάποτε η “καρδιά” της τοπικής κοινωνίας κάθε τόπου!

Τόποι συνάντησης των ανδρών, τόποι συνεύρεσης και κοινωνικής συναναστροφής, τόποι ακόμη και επαγγελματικών συναλλαγών. Όμως, πάνω από όλα ήταν τόποι όπου οι άνθρωποι γλεντούσαν, σχημάτιζαν παρέες και ξεχνούσαν για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας τους.

Βέβαια, τα καφενεία αποτελούν μέχρι και σήμερα τις “Μικρές βουλές της Ελλάδας”, τότε όμως η πόλωση ήταν τεράστια και υπήρχαν ομηρικές πολιτικές διαμάχες ανάμεσα σε μπλε και πράσινους.

Η διακόσμηση λίγο πολύ ίδια σε όλα: στη μία γωνία βρίσκεται το τεζιάκι, δηλαδή ο πάγκος με τα ποτά και τα λοιπά χρειαζούμενα συμπράγκαλα, τα ποτήρια, τα πιατελάκια. Στη μέση μια στόφα και γύρω της τα τραπεζάκια και όλες οι καρέκλες να κοιτάνε προς την πόρτα. Στον τοίχο ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε κάδρο, αλλά και φωτογραφίες από την οικογένεια του ιδιοκτήτη.

Άνθρωπος που δεν σύχναζε τότε στα καφενεία, δεν θεωρείτο φυσιολογικός!

Ο άνθρωπος που κλείνονταν τα βράδια σπίτι του, θεωρείτο μη κοινωνικό άτομο, και η κοινωνία τον θεωρούσε κατώτερη προσωπικότητα.

Παντού τα καφενεία κάνουν δήλωση φιλοξενίας, προσφέροντας απλόχερα σε ντόπιους και ξένους όλα εκείνα τα πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να γνωρίσει κανείς καλύτερα έναν τόπο.

Γιατί οι αστικοί μύθοι εκεί γεννήθηκαν, εκεί θέριεψαν και εκεί επεξηγούνται κιόλας…

Σήμερα, στις σύγχρονες καφετέριες αντικρίζεις δυστυχώς μία πολύ διαφορετική κατάσταση!

Ανθρώπους αποξενωμένους, νέους απορροφημένους στην ενασχόληση τους με τα κινητά τηλέφωνα και ουσιαστικά “ξένους” με την παρέα τους!

Δυστυχώς, από εκείνη την εποχή έχουν μείνει σχεδόν μόνο φωτογραφίες και αναμνήσεις ενός τρόπου ζωής απλού και ρομαντικού!