Κρήτη

Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανοίγει τι πόρτες του για τους σπουδαστές

Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ανοίγει τι πόρτες του για τους σπουδαστές

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι το νεώτερο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

A-
A+
09/07/2019 | 9:20

Νέες δυνατότητες για σπουδές σε επίπεδο προπτυχιακών , μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων έχουν οι υποψήφιοι φοιτητές που θα επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους ένα από τα έντεκα ακαδημαϊκά τμήματα του νέου Μεσογειακού Πανεπιστημίου που από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ανοίγει τις πόρτες του ως ΑΕΙ  για να υποδεχτεί  δύο χιλιάδες φοιτητές στην Κρήτη.

Το  Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) είναι το νεώτερο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και ιδρύθηκε στο πλαίσιο της απόφασης για πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης. Διαθέτει 11 ακαδημαϊκά τμήματα στους τέσσερις νομούς της Κρήτης τα οποία περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο των μαθητών Λυκείου και θα υποδεχτούν φοιτητές από τον Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη αυτή προσφέρει  νέες δυνατότητες σπουδών αλλά και αντικείμενα που το Πανεπιστήμιο θεραπεύει στρέφοντας το βλέμμα κυρίως στη διεύρυνση των προοπτικών  και την περαιτέρω ανάπτυξη καθώς και την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών του.  Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα 11 ακαδημαϊκά τμήματα έχουν ιδρυθεί επιπλέον 6 τα οποία θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Με στόχο την ενημέρωση των μαθητών αλλά και των πολιτών του Ρεθύμνου για τα ακαδημαϊκά πεδία του νέου Πανεπιστημίου , χθες σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στους υποψήφιους φοιτητές του Ρεθύμνου για τα νέα ακαδημαϊκά τμήματα, τα αντικείμενα , τις προοπτικές και την δυνατότητα που έχουν να τα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον χώρο έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου όπου μαθητές, γονείς και φορείς είχαν την δυνατότητα να βρουν πληροφορίες και να συζητήσουν με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου ενώ ταυτόχρονα έλαβαν υλικό για τα τμήματα και τις δυνατότητες σπουδών τόσο σε προπτυχιακό , όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Επιπλέον πραγματοποιήθηκα παρουσίαση της ακαδημαϊκής δομής του νέου πανεπιστημίου και ακολούθησε συζήτηση με φορείς, γονείς , μαθητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου.

Γ. Μαρινάκης: «Εύχομαι το νέο πανεπιστήμιο να βρει το δρόμο του»

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχει το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και υπογράμμισε: «Νομίζω είναι πολύ σημαντική αυτή η παρουσίαση , διότι το νέο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο  , θέλει να ανοίξει και τις πόρτες και τα φτερά του και προφανώς χρειάζεται και φοιτητές για να μπορέσει να ενεργήσει και να λειτουργήσει τα τμήματα του . Εμείς πολύ ευχαρίστως παραχωρήσαμε το δημαρχείο , για να δώσουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσει   το Πανεπιστήμιο με την νεολαία μας . Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά τις απαιτήσεις  της κάθε σχολής και τις δυνατότητες που τους παρέχει  , ώστε να κάνουν σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό . Γιατί η Ελλάδα μπορεί να είναι χώρα των πτυχίων  , αλλά στο θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού και της  καλής επιλογής , δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και  πολλές φορές θα έλεγα γίνονται <<μη καλές επιλογές >> . Εύχομαι  το καινούργιο Πανεπιστήμιο πραγματικά να βρει το δρόμο του»  

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Παράλληλα, ο κος Μαρινάκης επεσήμανε πως ο Δήμος Ρεθύμνης βρίσκεται σε συνεργασία με το νέο Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνδράμει στο θέμα των υποδομών κάτι που όπως ανέφερε: «είναι απαραίτητο ,  για τη ποιότητα της εκπαίδευσης  και είναι ένα έλλειμμα αυτό στη πόλη μας . Νομίζω ότι και όλοι μαζί , θα δούμε τώρα και με τη νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε , τι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε»

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μιλώντας για τη δομή του νέου πανεπιστημίου ο αντιπρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος Νεκτάριος Παπαδογιάννης αναφέρθηκε στην έμφαση που έχει δοθεί στην εξωστρέφεια, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιούνται ενημερώσεις σε όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ υπογράμμισε πως το νέο πανεπιστήμιο παρέχει ποιοτικές σπουδές «σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικές από ό,τι προσφέρουν  τα άλλα δυο ιδρύματα στο ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης.  θεωρούμε ότι και η ποιότητα των σπουδών , η ποιότητα της έρευνας και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων είναι   τέτοιες που πρέπει οι υποψήφιοι να σκεφτούν σοβαρά πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και δηλώσουν τα  Πανεπιστήμια που επιθυμούν, αφού από φέτος  υπάρχουν μόνο Πανεπιστήμια στο μηχανογραφικό δελτίο».

ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ο ίδιος εξήγησε πως οι υποψήφιοι σπουδαστές και οι γονείς ζητούν διευκρινήσεις σε ό,τι αφορά τα νέα προγράμματα αλλά και σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων , την μετεξέλιξη των τμημάτων αλλά και τις απαιτήσεις σπουδών ενώ ιδιαίτερες διευκρινήσεις ζητούν σε σχέση με τον τίτλο σπουδών των αποφοίτων και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ο ίδιος πρόσθεσε το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι ΑΕΙ και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, σε ό,τι αφορά τον τίτλο σπουδών.

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Ο κος Παπαδογιάννης αναφέρθηκε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα προγράμματα σπουδών και τόνισε πως όλα τα τμήματα είναι καινούργια. Ο ίδιος εξήγησε : «Έχουν ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών το οποίο διαφέρει από τα προγράμματα, ακόμα και από εκείνα που έχουν παρόμοιο όνομα με αυτά που είχαν του ΤΕΙ Κρήτης . Δηλαδή , οι σπουδές διαρκούν οκτώ εξάμηνα με πλήρη  μαθήματα , δεν υπάρχει υποχρεωτική πτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση  , και επίσης υπάρχουν πενταετή  τμήματα αυτά των μηχανικών και κάποια ακόμη που αναμένεται να ιδρυθούν στο μέλλον. Υπάρχουν λοιπόν  κάποιες αλλαγές στις ονομασίες υπάρχουν και κάποια τμήματα που έχουν συνεχεία.  Για παράδειγμα , το Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής δεν υπήρχε άλλο τέτοιο τμήμα στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή λειτούργει σαν πανεπιστημιακό τμήμα , για να αναφερθούμε στο Ρέθυμνο , το όποιο θα έχει μαθήματα σπουδών και πλειάδα επιλογών μαθημάτων στα τελευταία έτη , ακολουθώντας ακριβώς τη φιλοσοφία των σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων» .

Η Πρυτανεία του νέου Πανεπιστημίου στρέφει το βλέμμα στην ενημέρωση το επόμενο διάστημα με στόχο να γνωρίσουν όλοι οι μαθητές τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από στο νέο ακαδημαϊκό τοπίο.

ΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Τα ακαδημαϊκά τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου  περιλαμβάνουν 11 προγράμματα προπτυχιακών, 15 προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών , προγράμματα δια βίου μάθησης, καθώς και συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ συμμετέχουν και σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Επιπλέον, έχει αναπτύξει προγράμματα διετών σπουδών που απευθύνονται σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έχει ευρύ ερευνητικό πεδίο, εργαστήρια και εξοπλισμό και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, παροχές και υπηρεσίες.

Σε επίπεδο προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών περιλαμβάνονται τα εξής:

Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

  • Γεωπονίας

Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας

  • Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

​Σχολή Επιστημών Υγείας

  • Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας
  • Κοινωνικής Εργασίας
  • Νοσηλευτικής

Σχολή Μηχανικών

  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
  • Ηλεκτρονικών Μηχανικών
  • Μηχανολόγων Μηχανικών

Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών

  • Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν τους τομείς Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης και Οικονομίας, και Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Πιο συγκεκριμένα, τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται είναι τα ακόλουθα:

  • Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι και Κίνδυνοι
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού
  • Ενεργειακά Συστήματα (Διατμηματικό)
  • Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος
  • Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία
  • Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών
  • Λογιστική και Ελεγκτική (Διιδρυματικό)
  • Νανοτεχνολογία για Ενεργειακές Εφαρμογές (Διιδρυματικό)
  • Οργάνωση και Διοίκηση για Μηχανικούς (Διατμηματικό)
  • Πληροφορική και Πολυμέσα
  • Προηγμένα Συστήματα Παραγωγής, Αυτοματισμού και Ρομποτικής (Διατμηματικό)
  • Προηγμένη Κλινική Πρακτική στις Επιστήμες Υγείας
  • Τεχνολογίες Ήχου και Μουσικής
  • Φυσική Πλάσματος & Εφαρμογές
  • Χρηματοοικονομική Διοίκηση

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορουν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του νέου Πανεπιστημίου www.hmu.gr

goodnet.gr