Ελλάδα

Μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο – Ότι ποιο νόστιμο έχετε δοκιμάσει ποτέ

Μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο – Ότι ποιο νόστιμο έχετε δοκιμάσει ποτέ

A-
A+
04/11/2020 | 10:56

Μια πανεύκολη συνταγή για αρχάριους, για ένα αγαπημένο πιάτο. Μανιταρόπιτα με καρότο και μπέικον χωρίς φύλο. Απολαύστε το σαν ορεκτικό, σαν συνοδευτικό στα ψητά σας αλλά και κυρίως γεύμα ή δείπνο με με μεγάλη πράσινη σαλάτα. Ενώ, με αυτά τα δύο υλικά στο μείγμα τα κεφτεδάκια θα γίνουν αφρός.

Υλικά:

  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια άσπρα σε φέτες
  • 1 1/2 ποτήρι νερού τριμμένο καρότο
  • 7-8 φέτες μπέικον κομμένο σε κάθετες σε φέτες *
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι αλεύρι [φάριν απ]
  • 1 1/4 ποτήρι νερού τριμμένη γραβιέρα
  • 3/4 ποτήρι νερού τριμμένο τυρί τσένταρ ή άλλο κίτρινο τυρί [ένταμ, έμενταλ κ.λ.π.]
  • 4 αυγά [3 + 1]
  • 1 κρέμα γάλακτος [200 ml]
  • αλάτι πιπέρι [τσίλι προαιρετικά]
Μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαζί με το πιπέρι και το τσίλι [προαιρετικά] και προσθέτουμε πρώτα τα τριμμένα καρότα και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο και το μπέικον, αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  2. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τη τριμμένη γραβιέρα, τα 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε και το σοταρισμένο μείγμα καρότου – μανιταριών- μπέικον και ανακατεύουμε πάλι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ, ρίχνουμε το μείγμα και το στρώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά της τη πίτα με το τσένταρ. Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με το 1 αυγό σε ένα μπολ και περιχύνουμε παντού τη πίτα.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψί να “σταθεί”, τη κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
  • Αν δε προτιμάτε το μπέικον αντικαταστήστε το με ζαμπόν το οποίο όμως δεν θα σοτάρετε αλλά θα το προσθέσετε στο μείγμα ως έχει σε κομμάτια.