Νότια Κρήτη

Άγιος Νικήτας: Ο καβαλάρης των Αστερουσίων

Άγιος Νικήτας: Ο καβαλάρης των Αστερουσίων

Τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νικήτα του Γότθου τιμά σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας.

A-
A+
15/09/2019 | 12:10

Ο χωματόδρομος που ξεκινά από το χωριό Αχεντριάς μας οδηγεί -μετά από μια διαδρομή 15 «κακοτράχαλων» χιλιόμετρων στην άγρια πλευρά των Αστερουσίων- στη μονή του Αγίου Νικήτα, που εορτάζει 15 Σεπτεμβρίου, για να ανάψουμε ένα κερί στην εικόνα του καβαλάρη Αγίου, όπως τον απεικονίζουν οι Αγιογράφοι.

Η τοποθεσία με άπλετη θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος υπήρξε «ερημητήριο» μοναχών από τη Μονή Κουδουμά. Το εκκλησάκι της εδώ μονής, αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα, είναι κτισμένο μέσα στον βράχο και χρονολογείται από το 1640. Μέσα σε αυτό υπάρχουν πολύ παλιές τοιχογραφίες , ενώ η «καμένη» οροφή μαρτυρά ότι από δω πέρασαν αλλόθρησκοι εχθροί στα χρόνια των οθωμανών κατακτητών.

Σε μια εσοχή δίπλα στο ιερό τρέχει νερό από σταλακτίτες, το οποίο θεωρείται «αγίασμα» από τους πιστούς. Ένα μονοπάτι με 230 σκαλοπάτια οδηγεί στην παραλία του Αγίου Νικήτα, με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Ανατολικότερα υπάρχει μια δεύτερη παραλία με βοτσαλάκι, η οποία χωρίζεται από την πρώτη με ένα μεγάλο βράχο. Οι πιστοί βλέπουν πάνω του τις οπλές από το άλογο του Αγίου Νικήτα. Η παραλία ονομάζεται του Καλογέρου ο Αρόλιθος. Ανατολικότερα υπάρχει η παραλία Χειρόμυλοι-όνομα που ίσως το πήρε λόγω των στρογγυλών βράχων που βρίσκονται εδώ. Λίγα μέτρα δυτικότερα στην άκρη του Ακρωτηρίου Γεράνι υπάρχει ένας μοναχικός φοίνικας σα να… επέλεξε την ερημιά του λίγο μακρύτερα από το φοινικόδασος του Αη Νικήτα που υπάρχει στην περιοχή…

δια-sos-τε τη Μεσαρά