Νότια Κρήτη

Αναγκαία η αναβάθμιση και νέα Πυροσβεστικά κλιμάκια στο Δήμο Αγίου Βασιλείου

Αναγκαία η αναβάθμιση και νέα Πυροσβεστικά κλιμάκια στο Δήμο Αγίου Βασιλείου

Eπιστολή του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

A-
A+
24/01/2020 | 10:22

Την αναγκαιότητα αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου, σε σταθμό Δ’ τάξης και την δημιουργία δύο νέων Πυροσβεστικών Κλιμακίων επεσήμανε σε επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στην περιοχή, ενώ όπως τονίζεται το εν λόγω αίτημα διατυπώθηκε έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Ευάγγελου Καπετανάκη και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Δημοτικής Ενότητας Λάμπης και της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα.

Συγκεκριμένα ο κ. Δήμαρχος στην επιστολή αναφέρει:

«Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατατάσσεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στους πλέον πυρόπληκτους δήμους της χώρας μας, καθώς πλήττεται συνεχώς από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Το φαινόμενο αυτό έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες προκαλώντας ταυτόχρονα στους δημότες διόγκωση των συναισθημάτων απογοήτευσης, αγανάκτησης και απελπισίας και αποζήτηση της εντατικοποίησης των προσπαθειών λήψης μέτρων πρόληψης, καταστολής, απόδοσης ευθυνών, καθώς και οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Δήμος μας διαθέτει μεγάλο παραλιακό μέτωπο με τουριστικές μονάδες πάσης φύσεως (ξενοδοχεία, επιπλωμένες κατοικίες, ταβέρνες κλπ), ενώ παράλληλα στα όρια του υπάρχουν περιοχές Natura και βέβαια το ειδικής προστασίας και φυσικού κάλλους Φοινικόδασος του Πρέβελη.

Επικαλούμαστε την αναφορά στην ειδική μελέτη του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού «Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1984-2014», η οποία αναδεικνύει την περιοχή στις πλέον πυρόπληκτες. Συγκεκριμένα αναφέρει :

«Στον εν λόγω Νομό, εκδηλώθηκαν στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, νότια της Κρύας Βρύσης και πιο συγκεκριμένα περίπου στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περικλείεται μεταξύ Κρύας Βρύσης, Ορνέ, Μέλαμπες, Σακτούρια και Κάτω Σακτούρια ,σε υψόμετρο 500 – 600 μέτρων, το υπό έρευνα διάστημα συνολικά έξι πυρκαγιές, από τις οποίες καταστράφηκαν συνολικά (59.748)στρέμματα.Ειδικότερα:

α) Το έτος 1985, απόδύο προκληθείσες πυρκαγιά καταστράφηκαν (674) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

β) Το έτος 2000, από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκαν (23.253) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

γ) Το έτος 2003, από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκαν (8.964) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

δ) Το έτος 2010, από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκαν (170) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

ε) Το έτος 2011, από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκαν (26.687) στρέμματα αγρ/σικής έκτασης.»

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ικανοποίησης του χρόνιου αιτήματος της κοινωνίας της περιοχής μας που αφορά στην αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου σε Πυροσβεστικό σταθμό Δ τάξης, καθώς και την δημιουργία δύο (2) Πυροσβεστικών Κλιμακίων: ενός στην Τοπική Κοινότητας Κρύας Βρύσης (Δημοτικής Ενότητας Λάμπης), στην οποία αναφέρεται και η προαναφερθείσα μελέτη, και ενός στην Τοπική Κοινότητα Μύρθιου (Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα) δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή (στην οποία ανήκει και το πληγέν Φοινικόδασος του Πρέβελη) εκδηλώνονται συχνότατα καταστροφικές πυρκαγιές .

Να προσθέσουμε ότι υπάρχει διαβεβαίωση από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Κρήτης και συγκεκριμένα τον κο Νικ. Λαγουδάκη, ότι οι ανάγκες για την παραπάνω αναβάθμιση των υπηρεσιών μπορεί να καλυφθούν με εσωτερική ανακατανομή την υπαλλήλων, το ίδιο και οι ανάγκες σε οχήματα και εξοπλισμό. Ως δε Δημοτική Αρχή προτιθέμεθα να αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες κτηριακές ανάγκες και παρεμβάσεις για την λειτουργία του».