Νότια Κρήτη

Ανακοίνωσή της Ένωσης Γονέων Μαθητών Φαιστού για τα κενά εκπαιδευτικών

Ανακοίνωσή της Ένωσης Γονέων Μαθητών Φαιστού για τα κενά εκπαιδευτικών

"Ως γονείς στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας".

A-
A+
15/10/2018 | 14:07

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού σχετικά με τα εκπαιδευτικά κενά, αναλυτικά αναφέρει:

“Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς επισημάναμε πως η κυβέρνηση που προσπαθούσε -και συνεχίζει να προσπαθεί- να μας πείσει ότι «όλα αρχίζουν κανονικά»,  πιστή στην πολιτική των προκατόχων της, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στις κατευθύνσεις ΕΕ – ΟΟΣΑ, λέει άλλη μια φορά ψέματα.

Σήμερα, στα μέσα του Οκτώβρη, και μετά τη Β’ φάση πρόσληψης -με το σταγονόμετρο- αναπληρωτών τα κενά γενικής και ειδικής αγωγής στα σχολεία του Δήμου Φαιστού παραμένουν. Με δεδομένο, μάλιστα,  ότι η Γ΄ φάση προγραμματίζεται για τον μήνα Νοέμβρη, καταλαβαίνει ο καθένας πόσες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες για τα παιδιά μας. Και, βέβαια, οι «φιλότιμες» προσπάθειες που κάνει η ΔΙΔΕ Ηρακλείου να διαχειριστεί τη «φτώχεια» ζητώντας από τους αναπληρωτές να καλυφτούν κάποια σχολεία της υπαίθρου, δεν μπορεί να κρύψει την απόλυτη ένδεια. Όταν οι προσλαμβανόμενοι αναπληρωτές είναι ελάχιστοι, τότε κενά θα υπάρχουν εδώ ή εκεί, στο ένα ή στο άλλο σχολείο. Το πρόβλημα δεν είναι ανάμεσα στο ένα σχολείο ή στο άλλο, αλλά στην πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες όλων των σχολείων και κυρίως με μόνιμους διορισμούς.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία του Δήμου Φαιστού είναι αμείλικτη για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμη και για μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα πχ Αγγλικά στο Λύκειο της Πόμπιας, τα πολυπληθή τμήματα  και τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, τη χρήση προκατασκευασμένων αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών σε τάξεις, τις ανάγκες επισκευής των σχολικών κτιρίων και τόσα άλλα. Το ΕΠΑΛ Μοιρών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιεκπαιδευτικής- αντιλαϊκής πολιτικής όχι μόνο για τα κενά που υπάρχουν, αλλά επειδή με αναλγησία καταδικάζονται  μαθητές ή να μετακινούνται στο Ηράκλειο ή να μετακομίσουν προκειμένου να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ του Ηρακλείου, όπου λειτουργεί η συγκεκριμένη ειδικότητα ή να εξαναγκαστούν να αλλάξουν ειδικότητα.

Αυτή η πραγματικότητα που επικρατεί στα  σχολεία του δήμου μας, η ανησυχία για τα κενά, τις ελλιπείς κτιριακές υποδομές, για τα απολύτως αναγκαία που οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, οδηγούν  τους μαθητές να παίρνουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Ως γονείς στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας. Στηρίζουμε τα αιτήματά τους. Κατανοούμε πως η εκρηκτική  καθημερινότητα είναι αυτή που τα οδηγεί σε αγωνιστική διεκδίκηση. Άλλωστε, η ίδια η πείρα δείχνει ότι όποιες κατακτήσεις είναι αποτέλεσμα αγώνων, πιέσεων, διεκδικήσεων.

                                                    Απαιτούμε:

  • Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία του δήμου Φαιστού με μόνιμους διορισμούς.
  • Να λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες/τομείς στο ΕΠΑΛ Μοιρών.
  • Συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών εγκαταστάσεων και ανέγερση νέων.
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία  κανονικά. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών  για τη λειτουργία των σχολείων .
  • Να ξεκινήσει τώρα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.
  • Να μη στοιβάζονται τα παιδιά μας στις τάξεις. 20 μαθητές/τμήμα στη Β/θμια για να μπορεί να γίνεται μάθημα”.