Νότια Κρήτη

«Ανοίγει ο δρόμος» για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι

«Ανοίγει ο δρόμος» για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι

Η εταιρεία που είχε προσφύγει απέσυρε την ένσταση, έτσι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

A-
A+
06/08/2019 | 8:51

«Ανοίγει ο δρόμος» για το έργο του ΧΥΤΑ Αμαρίου, αφού η μία εταιρεία που είχε αποκλειστεί κατά τον έλεγχο των τεχνικών προσφορών και είχε καταθέσει ένσταση, την απέσυρε. 

Έτσι, την προσεχή Τετάρτη θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των δυο εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και στη συνέχεια ανάλογα τη βαθμολογία τους, θα προκύψει ο τελικός ανάδοχος.

Η «Κρητική Επιθεώρηση.» επικοινώνησε με τον ΕΣΔΑΚ και συγκριμένα τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκο Στυλιανίδη ο οποίος διαβεβαίωσε πως η αρμόδια ανώτατη αρχή προδικαστικών προσφυγών έχει ενημερώσει τον ΕΣΔΑΚ πως έχει βάλει την ένσταση στο αρχείο κι έτσι το έργο μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα.

Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που θα αναδείξει τον ανάδοχο, εκτιμάται ότι στις αρχές του Οκτώβρη θα γίνει η σύμβαση, μετά και τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά συνέπεια, όπως τονίζει ο κ. Στυλιανίδης το έργο θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου όπως είχε υπολογιστεί και έχει περιθώριο ολοκλήρωσης μέχρι το 2023.

Σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Αμαρίου και μέλος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, Παντελή Μουρτζανό, μας επεσήμανε ότι η εξέλιξη είναι θετική για το έργο, αφού θα συνεχιστεί βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ

Συνολικά οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που είχαν καταθέσει φακέλους συμμετοχής στον διαγωνισμό ήταν τέσσερις. Οι οικονομικές προσφορές για το έργο ήταν προγραμματισμένο να  ανοίξουν στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Στον τεχνικό έλεγχο που προηγήθηκε οι δυο εταιρείες απορρίφθηκαν και η μια εκ των δυο κατέθεσε ένσταση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ανοίξουν οι προσφορές, ενώ η διαδικασία εκδίκασης της ένστασης αναμενόταν να καθυστερήσει για περισσότερο από ένα μήνα τις διαδικασίες.

Ωστόσο χθες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία που είχε προσφύγει απέσυρε την ένσταση, έτσι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, προϋπολογισμού 45.000.000 εκ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η υλοποίησή του αναμένεται να βελτιώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, να αναβαθμίσει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων και εντάσσεται στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων Κρήτης.

Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία. Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο, όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

Πρόκειται για ένα έργο που βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου και θα κατασκευασθεί στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αμαρίου. Η θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2018, ολοκληρώθηκαν και τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, ένα έργο το οποίο επίσης εντάσσεται στον ΠΕ.Σ.Δ.Α. Κρήτης και αναβάθμισε περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά το κύτταρο που καλύπτει το σύνολο της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Π.Δ.Ε. Στο έργο περιλαμβανόταν η επέκταση του ενεργού κυττάρου κατά 8 περίπου στρέμματα, η στεγανοποίησή του, η κατασκευή έργων διαχείρισης βιοαερίου, η κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς όμβριων υδάτων, η κατασκευή νέας δεξαμενής συλλογής στραγγισμάτων, καθώς και διάφορα συνοδά έργα περιβαλλοντικής και λειτουργικής βελτίωσης του σημείου.