Νότια Κρήτη

«Αντίστροφη μέτρηση» για την 17η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς

«Αντίστροφη μέτρηση» για την 17η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς

Στους Βώρους Δήμου Φαιστού από Πέμπτη 26 έως Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

A-
A+
17/09/2019 | 11:24

Η «17η Έκθεση Μεσαράς Γεωργίας, Κτηνοτροφίας & Παραδοσιακών Προϊόντων» που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 29 του μήνα, φέρνει  αρκετές καινοτομίες που ξεκινούν από τον χρόνο διεξαγωγής της: διοργανώνεται φθινόπωρο και όχι καλοκαίρι, και μάλιστα όχι μετά από διετία, αλλά ένα έτος μετά την προηγούμενη Έκθεση που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2018.

Όπως έγραψε ήδη η «Άποψη»  οι διοργανωτές της 17ης Γεωργικής  Έκθεσης  (που θα περιλαμβάνει σεμινάρια, ομιλίες & πολιτιστικές εκδηλώσεις) έχοντας ως βάση την 31 ετών ιστορία του θεσμού  αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο με την προσθήκη επιχειρήσεων κτηνοτροφικού τομέα αλλά και κρητικών παραδοσιακών προϊόντων. Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τις νέες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα αλλά και η γνωριμία των επισκεπτών με τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα και προϊόντα από όλα τα μέρη του νησιού.

Ωράριο λειτουργίας: από Πέμπτη έως Σάββατο 5 το απόγευμα με 10 το βράδυ και την Κυριακή 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 10 το βράδυ.

Συμμετοχές: Στην έκθεση µπορούν να συµµετέχουν επιχειρήσεις από τους τοµείς: Σπόροι – λιπάσµατα – φυτοφάρµακα, Γεωργικά εφόδια – µηχανήµατα, Αγροτικές υπηρεσίες, Συστήµατα άρδευσης και ύδρευσης, Κατασκευές θερµοκηπίων και µεταλλικών κτιρίων, Τυποποίηση και µεταποίηση αγροτικών & κτηνοτροφικών προϊόντων, Τρακτέρ – αυτοκίνητα επαγγελµατικής χρήσης, Αγροτικά παραδοσιακά προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί, µέλι, παξιµάδι, βότανα κτλ.), Βιολογικές καλλιέργειες, Κτηνοτροφικός εξοπλισµός.

Παράλληλες εκδηλώσεις: Στο πλαίσιο της 17ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς θα πραγµατοποιηθούν, στοχευµένες οµιλίες, εταιρικά σεµινάρια αλλά και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις µε στόχο την ενηµέρωση και την διασκέδαση των επισκεπτών της αντίστοιχα.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε το site της Έκθεσης  www.georgikiekthesimessaras.gr

Από το 1988

Ήταν το 1988 όταν με Προεδρικό Διάταγμα, γίνεται η συγχώνευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και μετονομάζεται σε Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ο τότε πρόεδρος Βαγγέλης Μαμαλάκης έδωσε την ιδέα για μια Γεωργική Έκθεση στην περιοχή βλέποντας την ανάπτυξη της Γεωργίας και τις προοπτικές που έχει, καθώς επίσης και τα σοβαρά και αξιόλογα άτομα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, (ένα «παιδί» του πρώτου πολιτιστικού Συλλόγου στην Κρήτη, του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαράς με έτος ίδρυσης το 1973)) που θα μπορούσαν να αναλάβουν από το μηδέν και να φέρουν σε πέρας, ένα τέτοιο πρωτόγνωρο εγχείρημα για την περιοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  και οι συνεργάτες του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στην πλειονότητά τους γιατροί, εθνολόγοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, μηχανικοί κ.α. σε συνεργασία με το επιμελητήριο «γέννησαν» αυτόν το θεσμό (1η έκθεση). Έκτοτε και ανελλιπώς η έκθεση αυτή ενώνει «ανθρώπους-πολιτισμό», «παλιά και νέα τεχνολογία» με την «φύση και τις Καλλιέργειες». Για την έκθεση του Αρκαλοχωρίου, όπου γίνεται εναλλάξ με αυτήν της Μεσαράς, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε αρκετά αργότερα από τους Αρκαλοχωρίτες που θαυμάζοντας την δουλειά και το αποτέλεσμα της έκθεσης, ζήτησαν τα περίπτερα και την τεχνογνωσία για να την κάνουν και αυτοί στην περιοχή τους τα έτη που δεν γίνονταν στους Βώρους. Όπως τονίζεται από τους διοργανωτές της Γεωργικής Έκθεσης Μεσαράς «Η έκθεση αυτή είναι ευλογημένη να συνεχίζει να ενώνει ανθρώπους με την Γεωργία και γι’ αυτό προσπαθούμε όλοι στην Οργανωτική επιτροπή. Πολλά ευχαριστώ από όλους μας σε όλους όσα χρόνια τώρα πάλεψαν να φέρουν την έκθεση αυτή σε υψηλά επίπεδα παρά τις τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία μας από τότε μέχρι και σήμερα και φυσικά σε όλους όσους την τιμούν, με την επίσκεψή τους σε κάθε διοργάνωση».