Νότια Κρήτη

Βιολογικός Καθαρισμός Ασημίου: Φτιάχνεται χωρίς έγκριση από το Παρατηρητήριο ;

Βιολογικός Καθαρισμός Ασημίου: Φτιάχνεται χωρίς έγκριση από το Παρατηρητήριο ;

Αγανακτισμένοι πολίτες έχουν προχωρήσει σε αναφορές και καταγγελίες στην Διεύθυνση Υγιεινής.

A-
A+
22/06/2018 | 13:42

Σε “Αχίλλειο πτέρνα” για τη δημοτική αρχή του Δήμου Γόρτυνας τείνει να εξελιχθεί το θέμα της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού στο Ασήμι ενός έργου που δυστυχώς εμφανίζει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του και έχει γίνει θέμα συζήτησης εντός και εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως γνωστόν ο Βιολογικός Καθαρισμός του Ασημίου ήταν ένα από τα πρώτα έργα που κατασκευάστηκαν από τον πρώην Δήμο του Κόφινα με προδιαγραφές να παίρνει τα αστικά λύματα του οικισμού και με φυσικά συστήματα ( καλάμια και δεξαμενές εναπόθεσης) να προχωρά στην επεξεργασία τους, ώστε στο τέλος να βγαίνει νερό κατάλληλο για την άρδευση των καλλιεργειών.

Αντ’ αυτού όμως, όπως είχε διαπιστωθεί από τον τέως αντιδήμαρχο της Ενότητας Αρτέμη Βεϊσάκη -πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του- ο Βιολογικός στο Ασήμι, καθώς δεν ήταν περιφραγμένος και δεν διέθετε συστήματα παρακολούθησης και κάμερες ασφαλείας είχε λεηλατηθεί, είχαν αφαιρεθεί γεννήτριες, αντλίες και ηλεκτρολογικά εξαρτήματα υψηλού προϋπολογισμού και είχε αφεθεί στο “έλεος” του χωρίς τακτική συντήρηση και χωρίς κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που να παρακολουθεί τη λειτουργία του. Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Βεϊσάκης επί θητείας του σε μια έρευνα αγοράς που είχε προχωρήσει είχε προσδιορίζει το κόστος αποκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού σε 200.000 περίπου ευρώ. Ποσό το οποίο δεν είχε λάβει έγκριση από το Παρατηρητήριο παρότι αφορούσε άμεσα τη δημόσια υγεία και εκεί φυσικά είχε σταματήσει κάθε σκέψη για παρέμβαση και αποκατάσταση του έργου.

Όμως δεν ήταν η πρώτη φορά, καθώς και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2009 επί αντιδημαρχίας Ξυλούρη και αργότερα επί θητείας του κ. Κρητικόπουλου είχαν γίνει φιλότιμες προσπάθειες και δαπάνες και μια συντονισμένη επιχείρηση σε συνεργασία με την αντιδημαρχία της Γέργερης και τον κ. Πρινιανάκη, ώστε να έρθουν αποφρακτικά μηχανήματα, να καθαριστούν τα φρεάτια συλλογής των λυμάτων και να τεθεί σε επαναλειτουργία ο Βιολογικός του Ασημίου. Όπως και έγινε, μόνο που και πάλι εγκαταλείφθηκε χωρίς τακτική συντήρηση και παρακολούθηση, με αποτέλεσμα τα λύματα να μην επεξεργάζονται σωστά και εν τέλει να δοθεί ευκαιρία και σε ορισμένους να κάνουν “πλιάτσικο” αφαιρώντας μηχανήματα και εξαρτήματα και λεηλατώντας τις εγκαταστάσεις μετατρέποντας έτσι τον Βιολογικό σε σημείο μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή.

Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει στο απροχώρητο με μεμονωμένους πολίτες αλλά και παρακείμενους καλλιεργητές να έχουν χάσει πια την υπομονή τους και να πιέζουν με κάθε τρόπο να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης ξεχείλισε πριν από μερικούς μήνες, όταν αγανακτισμένος δημότης από το Ασήμι αποφάσισε να ανεβάσει βίντεο στο facebook, καταγγέλλοντας την αδιαφορία για το πρόβλημα του Βιολογικού του Ασημίου, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε μετατρέψει μια ολόκληρη περιοχή σε ένα απέραντο λυματοστάσιο, με βρόμικα στάσιμα νερά, με βούρκο και με μια οργιώδη βλάστηση, με έναν απροσπέλαστο αγροτικό δρόμο από τα λύματα και με μια αφόρητη δυσοσμία για όποιον τολμούσε να πλησιάσει. Το βιντεάκι αυτό είχε αναδημοσιευτεί από το ειδησεογραφικό site του neakriti.gr  και υπάρχει ανεβασμένο στο youtube απ’ όπου και το αναδημοσιεύουμε.

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση αρκετοί ιδιοκτήτες παρακείμενων καλλιεργειών αποφάσισαν ότι δεν “πάει άλλο” και προχώρησαν σε καταγγελίες και αναφορά στην Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες επίκειται και συνάντηση στο Ασήμι και ενημέρωση για την πορεία των καταγγελιών στο Υγειονομικό.

Όλα αυτά κινητοποίησαν εκ νέου τη δημοτική αρχή σε μια προσπάθεια να τοποθετηθούν νέα μηχανήματα και αντλίες και να αποκατασταθεί η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στο Ασήμι. Κάποια εξαρτήματα έχουν ήδη παραδοθεί και κάποια ακόμα τα περιμένουν στο Δήμο, όπως διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας κ. Μπομποδάκης Στέλιος.

Ωστόσο μια σειρά από ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί παρότι έχουν διατυπωθεί σε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εργασίες φαίνεται να προχωρούν και κάποια μηχανήματα έχουν ήδη παραγγελθεί, όμως με ποια μελέτη και με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνονται οι εργασίες και οι προμήθειες των μηχανημάτων; Το Παρατηρητήριο έχει λάβει γνώση των ενεργειών της δημοτικής αρχής; Ποιο είναι το κόστος της αποκατάστασης και πως θα πληρωθεί, αν δεν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκριτική απόφαση από το Παρατηρητήριο που επιτηρεί κάθε ενέργεια του Δήμου Γόρτυνας;

Εκτός αυτών των ερωτημάτων όμως τέθηκε και ένα ακόμα ζήτημα που αφορά το σχεδιασμό του έργου και ίσως την πρόβλεψη για αύξηση της δυναμικότητάς του και της δυνατότητας υποδοχής και των λυμάτων των Στερνών, τα οποία αυτή τη στιγμή καταλήγουν σε παρακείμενο ρέμα και σε “απόσταση αναπνοής” από το σημείο όπου υπάρχουν υδρευτικές γεωτρήσεις με σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης του πόσιμου νερού. Το ζήτημα τέθηκε στο Συμβούλιο από τον επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σταύρο Ξυλούρη, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει άμεσα πρόβλεψη και επέκταση του αποχετευτικού δικτύου, ώστε τα λύματα των Στερνών να καταλήγουν στον επιδιορθωμένο Βιολογικό Καθαρισμό του Ασημίου και όχι στο περιβάλλον.

Σε παρακείμενο ρέμα οδηγούνται τα λύματα των Στερνών

 

Τα λύματα των Στερνών καταλήγουν σε “απόσταση αναπνοής” από τις υδρευτικές γεωτρήσεις

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Βιολογικό του Ασημίου αλλά και την απάντηση που δόθηκε από τον Δήμαρχο Γόρτυνας στα ερωτήματα που τέθηκαν.

 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.