Νότια Κρήτη

Δήμος Αμαρίου: «Κέντρο Πολιτισμού & Αθλητισμού» στο πρώην οικοτροφείο Φουρφουρά-Σαρμάνειο

Δήμος Αμαρίου: «Κέντρο Πολιτισμού & Αθλητισμού» στο πρώην οικοτροφείο Φουρφουρά-Σαρμάνειο

ΕΣΠΑ

A-
A+
24/11/2020 | 13:32

Ο Δήμος Αμαρίου ανταποκρινόμενος στη Πρόσκληση με αντικείμενο την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιριακού αποθέματος των Δήμων με σκοπό την επανάχρησή τους, υπέβαλε πρόταση και εντάχθηκε με Απόφαση της Ειδικής Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. ΕΤΠΑ και ΤΣ, για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου» προϋπολογισμού 1.150.000,00 € που αφορά την επανάχρηση δημοτικού κτιρίου (πρώην οικοτροφείο Φουρφουρά-Σαρμάνειο) του Δήμου Αμαρίου.

Η Τεχνική Υπηρεσία ωρίμασε προμελέτη και φάκελο υποβολής έγκαιρα (τι θέλουμε να κάνουμε, πως το θέλουμε και γιατί αντιστοιχίζοντας τα «θέλω» μας με τα «πρέπει» της πρόσκλησης σε ένα κτίριο κουφάρι για 40 και πλέον χρόνια).

Στην πρότασή  χώρεσαν οι βασικές αρχές της Αναπτυξιακής  ατζέντας τπυ Δήμου και περιλαμβάνει:

  • Παροχή φιλοξενίας σε επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες, φυσιολάτρες, δημιουργούς, αθλητές αλλά και εκπαιδευτικούς.
  • Αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας με ανάδειξη του φυσιολατρικού και περιβαλλοντικού αποθέματος.
  • Στήριξη του αθλητισμού συνδυάζοντας το με σύγχρονο Γυμναστήριο εντός του κέντρου αλλά σε συνδυασμό με τις σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση.
  • Φιλοξενία δημιουργών και καλλιτεχνών για την προβολή της περιοχής αλλά στηρίζοντας τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής (festival, πολιτιστικούς συλλόγους κα).
  • Ουσιαστική στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας του δήμου μας παρέχοντας υψηλού επιπέδου Δωρεάν φιλοξενία και διαμονή με ανταποδοτικά οφέλη εκτός από τη συμμετοχή στην κοινωνική καθημερινότητα με την παράλληλη ενισχυτική διδασκαλία στα Αμαριωτάκια.
  • Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και των ποιοτικών προϊόντων μέσω του εκθετηρίου τοπικών προϊόντων αλλά και εκδηλώσεις επιμόρφωσης και προβολής αυτών.
  • Ανεξάρτητη λειτουργία του Γυμναστηρίου για όλους τους δημότες και παροχή υπηρεσιών ευεξίας και στην Τρίτη ηλικία.
  • Βιβλιοθήκη σύγχρονη και αίθουσες πολυμέσων και ίντερνετ για τις μαθησιακές και ψυχαγωγικές ανάγκες των χρηστών.
  • Αίθουσα εκδηλώσεων και πολιτισμού.
  • Υποδομή κυλικείου – εστίασης για την υποστήριξη του κέντρου (φιλοξενούμενων – εκδηλώσεων – εκπαιδευόμενων) αλλά σε συνδυασμό με τους εξωτερικούς αναβαθμισμένους χώρους ποιοτικής υποδομής ψυχαγωγίας.

Ο Μανώλης Ψαρουδάκης, Αντιδήμαρχος Αμαρίου δήλωσε: «Το έργο αυτό αποτελεί στοίχημα για το Δήμαρχο Παντελή Μουρτζανό από την ανάληψη των καθηκόντων του και είμαι Τυχερός που συντονίζω μια ομάδα στην Τεχνική Υπηρεσία και όχι μόνο, που με τις προσπάθειες μας και τον κόπο μας συμβάλλαμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και παρακολουθούμε άοκνα βήμα – βήμα τα στάδια υλοποίησης στα πλαίσια της πρόσκλησης (νομιμότητας).

 Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου με πόρους Ευρωπαϊκούς κατά 100% αποτελεί μεγάλη επιτυχία για ένα μικρό ορεινό δήμο γιατί  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προγράμματα και οι προσκλήσεις είναι ανταγωνιστικές.

Σε καμία περίπτωση ο Δήμος Αμαρίου δεν είχε τη δυνατότητα υλοποίησης με ιδίους πόρους τέτοιου προϋπολογισμού έργο».

Νέα εποχή

Αναφερόμενος σε ένα νέο μοντέλο πολυθεματικού τουρισμού στην εποχή COVID-19 που διανύουμε, ο Aντιδήμαρχος Αμαρίου και Aντιπρόεδρος  του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: “H μετατροπή της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό ο οποίος θα προσφέρει στον επισκέπτη αυθεντικές γαστρονομικές, πολιτισμικές και φυσιολατρικές εμπειρίες πρέπει να αποτελεί τον άξονα της στρατηγικής για την μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η διαμόρφωση όμως ενός νέου μοντέλου βιώσιμου τουρισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας, απαιτεί, ειδικά για την περιφέρεια Κρήτης, μια νέα στρατηγική με άξονα τον πολυθεματικό τουρισμό (τουρισμός υγείας, περιηγητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός κ.λπ.) και την αξιοποίηση του άυλου κεφαλαίου του νησιού. Παράλληλα, τα ‘βιωματικά ταξίδια’ που μπορεί να προσφέρει η Κρήτη (και η χώρα μας γενικότερα)  μπορούν να την μετατρέψουν σε πόλο έλξης της Μεσογείου και να την κατατάξουν μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών. Αυτό είναι σε θέση  να αυξήσει την ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος σε εξωγενή shocks, όπως η πανδημία του COVID-19.  Στο επίπεδο αυτό η Κρήτη δύναται να αποτελέσει την αιχμή μιας εναλλακτικής στρατηγικής για την τουριστική παραγωγή η οποία θα είναι πλουραλιστική, παραγωγική και διακλαδική.  Φυσικά, εδώ η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα εκ φύσεως μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη σε αυτή την μετατροπή, βελτιώνοντας την post-trip behavior των ταξιδιωτών.

Μια τέτοια στρατηγική θα προσδιορίσει τους όρους ανάπτυξης ενός τουριστικού προϊόντος προσδίδοντας το “πολύφερνο” πλεονέκτημα της διαφοροποίησης. Ο πολυθεματικός τουρισμός  είναι αυτό  το οποίο θα αναβαθμίσει τη διασύνδεση μεταξύ του τουρισμού, του εγχώριου αγροδιατροφικού τομέα αλλά και της μεταποίησης.  Η συνεπαγόμενη αύξηση των διακλαδικών δεσμών θα αυξήσει νομοτελειακά την παραγόμενη προστιθέμενη αξία, θα συμβάλλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης, θα αμβλύνει την αστικοποίηση και θα συμβάλει στην μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Πρέπει εν τέλει να κατανοήσουμε ότι ο όρος βιωσιμότητα δεν είναι μία εύηχη λέξη που ακούγεται στα σχετικά πάνελ, αλλά αυτά που περιέχει  ως νοηματοδότηση (αυθεντικότητα, σεβασμός στο περιβάλλον, αισθητική) συμπίπτουν με αυτά που θα αναζητά ο μετα covid πελάτης και είναι αυτά που θα διακρίνουν τους επιτυχημένους προορισμούς από τους υπόλοιπους, τους καταδικασμένους σε φθορά”.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου « Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας»  είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης