Νότια Κρήτη

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης στον Τσούτσουρα

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης στον Τσούτσουρα

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

A-
A+
24/11/2018 | 13:38

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνική και Τοπική Εθνική Αντίσταση πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσούτσουρα Δήμου Μινώα Πεδιάδας με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του χωριού στο τέλος της θείας Λειτουργίας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Συγγραφέας και Ιστορικός Ερευνητής Γιώργος Παναγιωτάκης.

Ο Τσούτσουρας, όπως και ευρύτερη περιοχή του κρητικού νότου διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Χαρακτηριστικά είναι όσα έχει γράψει στο Ημερολόγιο του ο Γιώργος Κουτεντάκης δικηγόρος αντιστασιακός από τα Καστελλιανά* Στις 16-11-41 δυο πράκτορες των Γερμανών έχουν φτάσει στον Αχεντριά και προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στην περιοχή Τσούτσουρα – Μαριδάκι – Αη Νικήτας και ο κίνδυνος να ’ρθουν εκεί οι Γερμανοί είναι μεγάλος. Ο Γ. Κουτεντάκης με τον αεροπόρο Θωμά Μανιάτη συγκεντρώνουν πληροφορίες από το μοναχό Παρθένιο, τρώνε και ακούγοντας τις συνθηματικές φωνές των βοσκών “τράγοι κατεβαίνουν στο Μάνταλο”, που σήμαινε: “Έρχονται οι Γερμανοί”, ειδοποιούν τους υπόλοιπους που είναι στον Άγιο Νικήτα και προσπαθούν να κρυφτούν. «…Εγώ μπαίνω γρήορα στο κελί του Παρθένιου, όπου έχω κρεμάσει τη “βούργια” μου, μια μεγάλη σακκούλα λουράτη μ’ ένα πιστόλι, ένα μικρό μαχαίρι μέσα, έγγραφα, σημειώσεις, ημερολόγιο κλπ. Τη ρίχνω πίσω μου και τρέχω κι εγώ προς τη χαράδρα. Ο Παρθένιος μου δίνει την ευχή του και με προτρέπει να βιαστώ. Τον ευχαριστώ και του παραγγέλω να δείξει ψυχραιμία… Οι Γερμανοί έρχονται (πολλοί και πάνοπλοι). …Αναγκαστικά ζαρώνω σαν πεταλίδα πάνω από ένα βράχο. Για καλή μου τύχη μπροστά μου βρίσκονται μερικές μικρές αγκαραθιές που ταιριάζουν καλά με το χρωματισμό της χλαίνης μου κι έτσι προκαλύπτομαι λίγο. Όταν οι Γερμανοί επιτελείς με τον Διοικητή του τάγματος που έκανε την κυκλωτική κίνηση στην περιοχή για την ανακάλυψή μας, μπήκαν στη Μονή και είπαν στον καλόγερο πως ήταν Γερμανοί, εκείνος προσποιήθηκε τον ανήξερο, το βλάκα και με μεγάλη ψυχραιμία, απάθεια και σχετικά έντονο ύφος είπε στο διερμηνέα: “Δεν τα κατέχω εγώ τουτανά. Εσείς είστε Άγγλοι και θέτε να κάτσετε επαέ” για να με μπλέξετε. Μα εγώ τέθιους αθρώπος δε θέλω, μουδέ να τσι βλέπω. Να φύγετε ντελόγο, γιατί αλλοιώς, εγώ ο ίδιος θα πάω στον Πύργο να σας σε μολοήσω στους Γερμανούς. Εγώ, σασέ ξαναλέω, στο Μοναστήρι αθρώπους σαν και σας δε θέλω…”. Οι Γερμανοί έφυγαν ευχαριστημένοι».  [*Απόσπασμα από άρθρο της φιλολόγου-συγγραφέα Άννας Μανουκάκη – Μεταξάκη για τη συμβολή των μοναστηριών Αρκαλοχωρίου στην Εθνική Αντίσταση]