Νότια Κρήτη
Έκοψαν τη Βασιλόπιτα με … μινωικό μενού στην Ολυμπιακή Ομάδα Μαγειρικής του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου Ζαρού
Η σαλάτα του Δία & ο μεζές των Κουρητών από τον διακεκριμένο Σεφ, Γιώργο Δαμιανάκη.
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 η κοπή πίτας της Ολυμπιακής Ομάδας Μαγειρικής ” Team Minoan – Crete ” του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου στο Ζαρό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Ταβέρνας “Ίδη” στο Βότομο, παρουσία του Δημάρχου Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, αντιδημάρχων, επιχειρηματιών, εκπροσώπων φορέων και σωματείων καθώς και των τοπικών εκκλησιαστικών και αστυνομικών αρχών.


Μινωικό Μενού Υψηλής Γαστρονομίας
Στους προσκεκλημένους σερβιρίστηκε ένα εξαιρετικό μενού, με πιάτα υψηλής γαστρονομίας και γκουρμέ μαγειρικής, τα οποία επιμελήθηκε ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Σεφ με καταγωγή από το Ζαρό, Γιώργος Δαμιανάκης, ο οποίος εκτός από μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Μαγειρικής είναι και “ψυχή” του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου.


Το μενού περιλάμβανε:
Κρητικό καλωσόρισμα: Χειροποίητο τραγανό φύλλο με χαρουπάλευρο, ταρτάρ ντομάτας μαριναρισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και δυόσμο, μους ξινομυζήθρα και κρίταμο.
Ευ ζην: Σούπα γλυκοκολοκύθας με άγρια πράσα, κρέμα ξινόγαλου και τραγανό κρεμμύδι.
Λαβύρινθος: Κροκέτα ρυζιού με άγρια χόρτα, σαλιγκάρια, καπνιστή κόκκινη πιπεριά, πάνω σε αφράτη κρέμα ξινόχοντρου.
Ο μεζές των Κουρητών: Αρνάκι αυγολέμονο με ασκολύμπρους, φύλλα άγριας αγκινάρας, σταμναγκάθι, καβουρντισμένα φυστίκια Αιγίνης, πουρέ από ρίζα μαϊντανού και αγκινάρα.



Σαλάτα του Δία: Δροσερά φυλλώματα, πολύχρωμα ντοματίνια, καρότο, μαριναρισμένο μήλο, τραγανή γραβιέρα, αραχίδες και βονεγκρέτ βοτάνων με ξινομυζήθρα και λωτό.
Το πιάτο του Μίνωα: Μοσχάρι κρητικής εκτροφής σε πουρέ γλυκοπατάτας, σπαράγια σωτέ, καρότα γλασέ, μανιτάρια και σάλτσα ψητού, με χαρουπόμελο και θρούμπι.
Η γλύκα της Αριάδνης: Απαλή μους τυριού, σε μπισκότα καραμελωμένου βουτύρου, γκανάζ μοντέ αλμυρής καραμέλας και τριλογία μήλου.


Ευχές για μια δημιουργική μαγειρικά νέα χρονιά
Εκ μέρους του Συλλόγου ο κ. Δαμιανάκης, αφού ευχήθηκε σε όλους μια καλή και δημιουργική νέα χρονιά ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τα μέλη της ομάδας και όχι μόνο που μαγειρεύοντας με την καρδιά τους, όπως είπε, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.
“Ευχαριστούμε και τους χορηγούς μας που πίστεψαν σε εμάς από την αρχή και συνεχίζουν να μας στηρίζουν σε αυτή μας την προσπάθεια. Συνεχίζουμε δυναμικά την νέα χρονιά με όρεξη, αφοσίωση, πίστη και μόνο στόχο να κάνουμε γνωστή την Κρητική παραδοσιακή μαγειρική”, σημείωσε ο κ. Δαμιανάκης.



