Νότια Κρήτη

Εκπαιδεύοντας τους δασκάλους της Μεσαράς στη δημιουργική γραφή (φώτο)

Εκπαιδεύοντας τους δασκάλους της Μεσαράς στη δημιουργική γραφή (φώτο)

Επιμορφωτικά σεμινάρια στις Μοίρες.

A-
A+
14/03/2018 | 11:32

Οι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων της 8ης Περιφέρειας ΠΕΝ Ηρακλείου παρακολουθούν από την Τρίτη 6 Μαρτίου  σειρά επιμορφωτικών  σεμιναρίων στις Μοίρες με θέμα: «Εκπαιδεύοντας τους δασκάλους στη συγγραφή με τις τεχνικές της δημιουργικής γραφής» με εισηγήτρια την αρμόδια Σχολική Σύμβουλο Δρ. Ειρήνη Μπαγιάτη. Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Μαρτίου.

Στόχος των σεμιναρίων είναι να  εξοικειωθούν οι εκπαιδευτικοί με τη δημιουργική γραφή που αποτελεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδο, καθώς προσεγγίζει με βιωματικό τρόπο το λόγο και τις δυνατότητές του, συνδυάζοντας το παιχνίδι και τη μάθηση, όπως είναι η αίσθηση της φαντασίας, του πειραματισμού, της περιέργειας, ενώ τεχνικά είναι συμπληρωματική στο μάθημα της Λογοτεχνίας.

 

 «Δημιουργία»

Εξ ορισμού δημιουργική, η δημιουργική γραφή μπορεί να γίνει μία διασκεδαστική δραστηριότητα, κάτι που το αναλυτικό πρόγραμμα συχνά ισοπεδώνει κάτω από το βάρος της αξιολόγησης ή άλλων προτεραιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργική γραφή δεν ταυτίζεται με την παραδοσιακή έννοια της συγγραφής ως μια ελιτίστικη, μοναχική πρακτική και μεταξύ άλλων βελτιώνει την ικανότητα έκφρασης των μαθητών. Η επιμόρφωση θα εστιάσει τόσο στη διδακτική σπουδαιότητα των προσυγγραφικών όσο και των μετασυγγραφικών φάσεων, καθώς η έρευνα έχει τεκμηριώσει τη συμβολή τους στη βελτίωση των κειμένων που παράγουν οι μαθητές. Τέλος, θα αναδειχθεί πως εναρμονισμένες με το προαναφερθέν θεωρητικό πλαίσιο και συνεπικουρούμενες από τις τεχνικές της δημιουργικής γραφής, οι σχολικές τάξεις μετατρέπονται σε κυψέλες ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, όπου όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από την προέλευση, το φύλο και τις γνωστικές ικανότητες θεωρούνται ισότιμοι και άξιοι ίσων ευκαιριών.

Εργαστήρι

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν πολύωρο βιωματικό μέρος και ειδικότερα λαμβάνει χώρα ένα εργαστήρι Δημιουργικής γραφής με τους εκπαιδευτικούς να υλοποιούν δραστηριότητες, όπως: να γνωρίσουν τους κανόνες και τα μυστικά της γραφής και να πειραματιστούν πάνω στις τεχνικές της δημιουργικής γραφής, να γράψουν τα δικά τους κείμενα ατομικά και συνεργατικά, να μοιραστούν τα κείμενα τους με τις υπόλοιπες ομάδες, να προβούν σε εποικοδομητικά σχόλια και τέλος, το εργαστήρι θα αποτελεί μια ευκαιρία για δημιουργία, ψυχαγωγία, και ψυχική ευφορία.