Νότια Κρήτη

Ελαιόδασος Αγίου Σάββα στην Τρυπητή (φωτορεπορτάζ)

Ελαιόδασος Αγίου Σάββα στην Τρυπητή (φωτορεπορτάζ)

Χαρακτηριστικό του δάσους του Αγίου Σάββα είναι ότι αποτελείται από άγριες ελιές.

A-
A+
05/12/2019 | 10:30

Το φαράγγι της Τρυπητής βρίσκεται στα Αστερούσια Όρη, νότια από το χωριό Βασιλική. Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 4χλμ και στην έξοδό του σχηματίζεται μια πολύ όμορφη παραλία με ψιλό βότσαλο. Στην παραλία καταλήγει στριφογυριστός χωματόδρομος που διέρχεται παράλληλα με τις ανατολικές πλευρές του φαραγγιού για αρκετά χιλιόμετρα πριν καταλήξει μέσα στην κοίτη του, λίγο πριν την έξοδό του στη θάλασσα.

 

Στενό Φαράγγι

Το φαράγγι ξεκινάει κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής σε υψόμετρο 655μ. Το αρχικό τμήμα του φαραγγιού δεν είναι προσπελάσιμο μέσα από την κοίτη του καθώς σχηματίζει καταρράκτες. Έτσι, η διάσχισή του απαιτεί τεχνικό εξοπλισμό.

Ειδικά η δυτική του πλευρά είναι πολύ απότομη και απόκρημνη. Ακριβώς στο ψηλότερο σημείο των δυτικών πλαγιών, στην τοποθεσία Κατσακνέ, δεσπόζει ο ναός του Προφήτη Ηλία. Ο ναός είναι προσβάσιμος μέσα από χωματόδρομο που ξεκινάει πριν την είσοδο μας στο φαράγγι.

Περίπου στο μέσο του φαραγγιού και δίπλα στο χωματόδρομο συναντάμε το ναό του Αγίου Σάββα και το ομώνυμο ελαιόδασος. Χαρακτηριστικό του δάσους του Αγίου Σάββα είναι ότι αποτελείται από ελιές που βρίσκονται σε άγρια κατάσταση και δεν καλλιεργούνται, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους μας να δούμε πως είναι οι ελιές στο φυσικό τους περιβάλλον. Εκτός από τα φυτά, το φαράγγι φιλοξενεί σπουδαία είδη άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Συνεχίζοντας προς τη θάλασσα, ο χωματόδρομος συναντάει την κοίτη του φαραγγιού και σύντομα συναντάει το ωραιότερο σημείο του που δεν είναι άλλο από το Στενό Φαράγγι, δηλαδή τις «συμπληγάδες» πέτρες που δείχνουν σχεδόν να ενώνονται στο στενότερο σημείο του. Από μέσα από αυτό το στενό σκίσιμο περνάει ο δρόμος που ίσα που χωράει αυτοκίνητο.

Στην έξοδο του Στενού Φαραγγιού και δίπλα στην παραλία συναντάμε το σπηλαιώδη ναό της Παναγίας της Τρυπητής ή Πρωτοσεπτεμβριανής, από την οποία παίρνει και το φαράγγι το όνομά του. Εκτός όμως από Φαράγγι Τρυπητής, θα το ακούσετε επίσης ως Φαράγγι Αγίου Σάββα, Κατσακνέ ή Λαύρης.

Πάνω από την ανατολική πλαγιά του Στενού Φαραγγιού, στο λόφο Παπούρι έχει εντοπιστεί σπουδαίος πρωτομινωικός οικισμός, ενώ στην τοποθεσία Καλόκαμπος έχουν εντοπιστεί θολωτοί τάφοι.

cretanbeaches.gr