Νότια Κρήτη

Ένα βιβλίο… «δώρο» στις Μοίρες

Ένα βιβλίο… «δώρο» στις Μοίρες

Από τον Δημήτρη Σάββα & τον Δήμο Φαιστού - «Από την κοινότητα στο νέο διευρυμένο Δήμο Μοιρών»

A-
A+
14/02/2018 | 13:13

Ένα βιβλίο για τις Μοίρες -ως «ανταπόδοση» της αγάπης που ο ίδιος αισθάνεται ότι έχει εισπράξει από την κωμόπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, ετοίμασε με πολύ φροντίδα ο Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου και συγγραφέας Δημήτρης Σάββας, σε μια έκδοση του Δήμου Φαιστού.

Συνέντευξη στον: Στέλιο Ζωγραφάκη

Με αφορμή αυτή την έκδοση αλλά και ένα δεύτερο βιβλίο που ετοιμάζει για τον πολιούχο ναό της έδρας του Δήμου Φαιστού, τον  Άγιο Γεώργιο Μοιρών, ο Δ. Σάββας μας μίλησε για την ισχυρή σχέση του με την περιοχή μας την οποία αγάπησε ως δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα του.

-Ρητορική η ερώτηση για κάποιον που ξέρουμε ότι έχει ισχυρό δεσμό, εδώ και πολλά χρόνια, με τις Μοίρες αλλά πρέπει να τη θέσουμε για να διευκολύνουμε τη ροή της συζήτησης: Πως προέκυψε αυτό το νέο σας βιβλίο;

Οπωσδήποτε η αγάπη την οποία έχω εισπράξει από την περιοχή της Μεσαράς, από τις Μοίρες, από τους Μοιριανούς, από τους συγγενείς – αφού η γυναίκα μου είναι από δω- και τους φίλους, ήθελα να την ανταποδώσω και σκέφτηκα να γράψω ένα βιβλίο το οποίο θα έχει σχέση με την ιστορία του τέως Δήμου Μοιρών και το νεοδιευρυμένο Δήμο. Δηλαδή δεν είναι ο Δήμος με τη σημερινή μορφή που περιλαμβάνει και τα διαμερίσματα του Τυμπακίου και του Ζαρού- είναι η κοινότητα Μοιρών, μέχρι τον Καποδιστριακό Δήμο.

-Το βιβλίο «Από την κοινότητα στο νέο διευρυμένο Δήμο Μοιρών»  -που έχει ήδη τυπωθεί και αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως σε λίγο καιρό – τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Πρόκειται για μια έκδοση 512 σελίδων η οποία  περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία από την παλιά εποχή, από τους κλασικούς ακόμα χρόνους, μέχρι σήμερα. Είναι στοιχεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα στις Μοίρες, την εμπορική κίνηση, την Εκκλησία, την εκπαίδευση & τα σχολεία και φυσικά τους δημοτικούς άρχοντες.

Η έκδοση θα περιέχει και φωτογραφικό υλικό;

Το φωτογραφικό υλικό θα αφορά δημοτικούς άρχοντες, μητροπολίτες, εθνομάρτυρες των Μοιρών και κάποια πρόσωπα ιστορικά που συνδέονται με την προσφορά τους στην περιοχή.

-Ετοιμάζοντας αυτό το βιβλίο, υπάρχει κάτι που ξεχωρίσατε από όλα όσα καταγράψατε και αφορούν την πόλη των Μοιρών;

Κράτησα κάτι που θα πρέπει να το έχουμε ως παράδειγμα: τη θυσία των εθνομαρτύρων. Άνθρωποι με θέσεις, άνθρωποι ευκατάστατοι, οικογενειάρχες που είχαν αρχές και πίστευαν στην αξία της δημοκρατίας και της λευτεριάς,  άφησαν τα σπίτια τους, τα άφησαν όλα και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.  Πέρυσι τιμήσαμε αυτούς τους ανθρώπους. Ο σεβασμιότατος κ.κ. Μακάριος τοποθέτησε μια αναμνηστική πλάκα στην εκκλησία του Αη Γιώργη- η οποία πλάκα δεν φαίνεται πολλές φορές διότι πάνε και παρκάρουν μπροστά, αλλά ο αγώνας και η θυσία αυτών των ανθρώπων είναι κάτι που αξίζει να τιμούμε.

-Η ακριβής ημερομηνία παρουσίασης του βιβλίου έχει οριστεί;

Η παρουσίαση θα γίνει από το Δήμο Φαιστού ο οποίος ανέλαβε τη χρηματοδότηση του βιβλίου και είναι αυτός που θα ορίσει και την ημερομηνία της σχετικής εκδήλωσης η οποία, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να γίνει τέλος Φλεβάρη- αρχές Μάρτη. Πιστεύω ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή έκδοση.  Όταν βέβαια έχεις κάνει μια προσπάθεια θα υπάρξουν και οι ατέλειες και οι κρίσεις και οι επικρίσεις, τα διάφορα σχόλια.  Εγώ κατέβαλα κάθε προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα είμαι ωστόσο ανοικτός στον οποιοδήποτε να παρέμβει και να κάνει διορθώσεις, συμπληρώσεις, κ.λ.π.,  ώστε στο μέλλον να βγει ένα πληρέστερο βιβλίο το οποίο θα είναι πιο εμπλουτισμένο.

Απ΄ ότι γνωρίζουμε είναι ήδη σχεδόν έτοιμο και ένα δεύτερο βιβλίο σας που κι αυτό σχετίζεται με την πόλη των Μοιρών αφού αφορά τον  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου…

Έτυχε να είναι …«καλοχρονιά» φέτος, όσον αφορά τις εκδόσεις. Συνεργαστήκαμε άψογα με τον Μητροπολίτη κ.κ. Μακάριο για το βιβλίο αυτό που θα αφορά το Ναό του Αγίου Γεωργίου Μοιρών, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα παρουσιαστεί στην γιορτή του πολιούχου. Ο Αη Γιώργης είναι η εκκλησία στην οποία έγινε και ο γάμος μου πριν από 32 χρόνια και όταν ο σεβασμιότατος είχε την ιδέα να βγει ένα βιβλίο για το ναό έπρεπε να τρέξω από τους πρώτους να βοηθήσω. Τον σεβασμιότατο τον έχω γνωρίσει από πρωτοσύγκελο- είμαστε στο Επικοινωνιακό Κέντρο  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης- εργάζεται πολύ ,έχει κάνει σπουδαίο έργο και πρέπει να τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

-Η σημερινή εικόνα των Μοιρών σας ικανοποιεί;

Το κυκλοφοριακό  πρόβλημα είναι μια μεγάλη πληγή για την περιοχή, ο νυν Δήμαρχος απ΄ ότι ξέρω  έχει στα σχέδια του να κάνει κάτι για την αποσυμφόρηση από τα οχήματα. Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω ότι θα πρέπει οι νέοι να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και να ενδιαφερθούν για την ιστορία του τόπου τους. Με την ευκαιρία θα ήθελα να κάνω μια έκκληση μέσα από την εφημερίδα σας,  να αγαπήσει ο κόσμος αυτό τον τόπο,  να ενδιαφερθεί γι αυτόν γιατί είναι ένας τόπος με ιστορία, με παράδοση, με αγώνες, φυσική ομορφιά, με θρησκευτική παράδοση πολύ μεγάλη…

-Το λέτε σα να θεωρείτε ότι ο κόσμος δεν αγαπά τον τόπο του- ότι δεν αναγνωρίζει την αξία του…

-Πιστεύω ότι αδιαφορεί για τον τόπο του. Ναι!  Δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που έπρεπε να υπάρχει. Αυτός ο τόπος πράγματι έχει μεγάλη αξία. Κάνω μια έκκληση να αγαπήσουμε τον τόπο μας- γιατί κι εγώ δημότης είμαι αυτού του τόπου. Πραγματικά χαίρομαι γιατί σύντομα θα εγκαινιαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη που θα είναι ανοιχτή όχι μόνο για το αναγνωστικό αλλά και το ερευνητικό κοινό. Υπάρχουν και έγγραφα τα οποία μαρτυρούν την ιστορία του δήμου και την ιστορία του τόπου που πρέπει να αξιοποιηθούν.  Μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι για να εμπλουτιστεί αυτή η βιβλιοθήκη που μπορεί να προσφέρει πολλά στην περιοχή.

 

Από το Πήλιο στην Κρήτη…

Ο Δημήτρης Σάββας  γεννήθηκε στο χωριό Λαύκος του νοτίου Πηλίου. Έχει σπουδάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικές Επιστήμες και Παιδαγωγικά στην Ακαδημία Ηρακλείου.  Σύζυγος του είναι η Εκπαιδευτικός Μαρία Ζαχαριουδάκη, από τις Μοίρες Δήμου Φαιστού, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: Τον Χρήστο, Πτυχιούχο Μηχανολόγο-Μηχανικό και την Ειρήνη ειδικευόμενη Γιατρό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.  Ο Δ. Σάββας έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες της Κρήτης (ανάμεσα σε αυτές και η «Άποψη του νότου») και της Αθήνας («Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή»), ενώ συνεργάζεται με το περιοδικό «Παλίμψηστον»  και έχει δημοσιεύσει εργασίες του που έχουν σχέση με την εκπαιδευτική προσφορά των μοναστηριών της Κρήτης. Άλλες δύο εργασίες του αφορούν τα τοπωνύμια της Γέργερης και τα Ιερά προσκυνήματα της περιοχής Κριτσά Λασιθίου. Έχει γράψει τα βιβλία «Ο Τίτος Ζωγραφίδης», «Οι σπουργίτες των πεζοδρομίων» (που αναφέρεται σε χαρακτηριστικούς τύπους του Ηρακλείου), «Λες και ήταν χθες» (μνήμες από το Ηράκλειο), «Εργατικό κίνημα και η ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου», «Δήμος Ηρακλείου-Ιστορικές αναδρομές και διαδρομές. Η πόλη και οι δημοτικοί άρχοντες». Η νέα έκδοση του έχει τίτλο «Από την κοινότητα στο νέο διευρυμένο Δήμο Μοιρών». Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πολυσέλιδη έκδοση που αφορά όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες, από τότε που οι Μοίρες ήταν κοινότητα μέχρι τη σύσταση του Καποδιστριακού Δήμου Μοιρών. Τέλος ετοιμάζεται να εκδοθεί το βιβλίο που αναφέρεται στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μοιρών. Μεγάλη επίσης είναι η συμμετοχή του Δημήτρη Σάββα σε διάφορα επιστημονικά Συνέδρια με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις- κυρίως για την τοπική ιστορία. Ο ίδιος συνεχίζει την έρευνα και καταγραφή στοιχείων που έχουν κυρίως σχέση με την πόλη του Ηρακλείου. Είναι προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.