Νότια Κρήτη

Εξωτική παπάγια στην … Καλυβιανή!

Εξωτική παπάγια στην … Καλυβιανή!

Ο καρπός του έχει κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα και υψηλή διατροφική αξία.

A-
A+
23/02/2023 | 11:35

Ένα εξωτικό φρούτο που πριν μερικές δεκαετίες ήταν άγνωστο στην Κρήτη και στη Μεσαρά τώρα πια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές με “πιστό” καταναλωτικό κοινό.

Πρόκειται για το φυτό της Παπάγιας με τον κιτρινο-πορτοκαλί καρπό με την ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πεπόνι και ανανά. Τρώγεται φρέσκια αφού καθαρίσουμε τη φλούδα, τρώγεται επίσης αποξηραμένη, καθώς και μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές.

Η παπάγια έχει υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλη για δίαιτα, αφού διαθέτει ελάχιστες θερμίδες.

Εξαιρετικά δημοφιλές φυτό στη Νότια-Ανατολική Ασία, η Παπάγια έχει δενδροειδής μορφή, φτάνει σε ανάπτυξη συνήθως τα 4-5 μέτρα και έχει χαρακτηριστικά φύλλα που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού και ξεπερνούν σε διάμετρο το μισό μέτρο.

Και αν δεν σας είναι εύκολο να ταξιδέψετε μέχρι την Ασία και άλλες εξωτικές περιοχές για να την γευθείτε αρκεί μια βόλτα μέχρι την Καλυβιανή όπου ευδοκίμησε το φυτό και παράγει τους γευστικότατους καρπούς.