Νότια Κρήτη

Φαράγγι Αχεντριά και Καταρράκτης Λιχνιστή (φώτο)

Φαράγγι Αχεντριά και Καταρράκτης Λιχνιστή (φώτο)

Όλα τα φαράγγια των Αστερουσίων φιλοξενούν μεγάλο αριθμό αρπακτικών πτηνών και όρνεων.

A-
A+
08/01/2018 | 11:55

Το Αχεντριανό φαράγγι βρίσκεται 52km νότια του Ηρακλείου, έχει μήκος περίπου 8km και καταλήγει στην παραλία στο Μαριδάκι. Διασχίζει το άνυδρο τοπίο των Αστερουσίων που χαρακτηρίζεται από γυμνά βουνά, βραχότοπυς και βοσκότοπους με χαμηλή βλάστηση και εντύπωση προκαλούν τα κατσίκια που είναι κρεμασμένα στα πιο απίθανα σημεία των γκρεμών για να βρουν τροφή. Στο μεγαλύτερο του μήκος είναι εύκολα προσβάσιμο, αλλά η κατάβαση του ως τη θάλασσα απαιτεί εξοπλισμό καθώς διακόπτεται απότομα από το ρήγμα των Αστερουσίων.

Η πορεία του ξεκινάει ομαλά από την πεδιάδα του Αχεντριά, της οποίας μαζεύει τα νερά το χειμώνα και περνάει αρχικά από την τοποθεσία Φαραγγούλι, το οποίο είναι ένα σχετικά ανοικτό ρέμα. Στη συνέχεια περνάει μέσα από την Πλακούρα, έναν εντυπωσιακό πέτρινο όγκο με πλακώδη ασβεστόλιθο. Λίγο πριν φτάσει στη θάλασσα συναντάει το ρήγμα των Αστερουσίων και δημιουργεί πέντε καταρράκτες, με τον ψηλότερο να έχει ύψος 60 μέτρων.

Αν αποφασίσετε να περπατήσετε ως το σημείο του ρήγματος, να είστε προετοιμασμένοι ότι θα πρέπει να επιστρέψετε πίσω ή να τραβερσάρετε προς τα νότια μέχρι να συναντήσετε το Λυγιοφάραγγο και να κατεβείτε στη θάλασσα μέσα από αυτό.

Μετά τον καταρράκτη ενώνεται με το μικρότερο Λυγιοφάραγγο από τα δυτικά, το οποίο μπορείτε να περπατήσετε ως τον Αχεντριά. Λίγο παρακάτω, μέσα στον οικισμό, αναβλύζει πηγή με πεντακάθαρο νερό όλο το χρόνο και σχηματίζεται ένα μικρό ποταμάκι που καταλήγει στη θάλασσα. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν τεράστια πλατάνια με ηλικία που ξεπερνάει τα 200 χρόνια. Μάλιστα, δίπλα στην πηγή οι ντόπιοι λένε ότι ζουν νεράϊδες και ξωτικά.

Αν δεν θέλετε να περπατήσετε το φαράγγι, μπορείτε πολύ εύκολα να το θαυμάσετε οδηγώντας στον δύσβατο χωματόδρομο 15km που ξεκινάει από το Μεσοχωριό και καταλήγει στο Μαριδάκι και στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα με το φοινικόδασος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής κατά μήκος μεγάλου μέρους του φαραγγιού θα δείτε τους υπέροχους καρστικούς σχηματισμούς του.

Στην έξοδο του φαραγγιού βρίσκεται ο πανέμορφος καταρράκτης του Λιχνιστή, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι μια σειρά από 5 καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να έχει πτώση νερού 60 μέτρων. Κάτω από δύο καταρράκτες σχηματίζονται λιμνούλες που είναι ιδανικές για ένα κρύο μπάνιο την άνοιξη, αν έχει νερό. Τα νερά του Λιχνιστή προέρχονται από μια σειρά πηγών νότια του Αχεντριά. Ο Λιχνιστής απέχει 10 λεπτά μόνο περπάτημα από το Μαριδάκι. Είναι ένας από τους πάρα πολλούς καταρράκτες που υπάρχουν στα Αστερούσια και το όνομα του το παίρνει από τον τρόπο που πέφτει το νερό στον εξηντάρη καταρράκτη ο οποίος επειδή είναι τόσο μεγάλος το νερό σκορπίζει στον αέρα σαν υγρό σύννεφο και φαίνεται σα να λιχνίζει κάποιος το νερό στον αέρα.

cretanbeaches