Νότια Κρήτη

“Η εταιρεία χρωστάει πάνω από 1 εκ. ευρώ και κινδυνεύει με εκποίηση η περιουσία της!”

“Η εταιρεία χρωστάει πάνω από 1 εκ. ευρώ και κινδυνεύει με εκποίηση η περιουσία της!”

Μιχάλης Σπινθάκης: Αντιπρόεδρος Μονομετοχικής Εταιρείας Ματάλων Α.Ε. Δήμου Φαιστού.

A-
A+
26/07/2016 | 5:30

Για όλους και για όλα, για το «πριν» και το «μετά» στην Μονομετοχική Εταιρεία Ματάλων Α.Ε.  μιλά ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Σπινθάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερχρεωμένη δημοτική εταιρεία, που απειλείται με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα «Άποψη του Νότου».

Συνέντευξη στην Πόπη Πρωτογεράκη:

Κύριε Σπινθάκη, ήταν επιλογή σας να βρεθείτε στη διοίκηση της εταιρείας και αποδεχόμενος τα καθήκοντά σας είχατε επίγνωση του τι θα αντιμετωπίσετε;  

Η επιλογή ήταν του Δημάρχου κ. Γιώργου Αρμουτάκη και σίγουρα έπαιξε ρόλο το ότι είμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Φαιστού. Και ως γέννημα θρέμμα Ματάλων την αποδέχτηκα. Την αρχική σύνθεση της εταιρείας την κάναμε μαζί με τον Δήμαρχο.

Δεν είχαμε επίγνωση τι θα παραλαμβάναμε. Ακούγαμε, υποψιαζόμασταν αλλά δεν γνωρίζαμε. Μέχρι που ήρθε η 15η Οκτωβρίου του 2014! Ημέρα παραλαβής της εταιρείας. Θέλω εδώ να πω ότι πρωτόκολλο παραλαβής από τον πρώην λογιστή της επιχείρησης υπογράψαμε για πρώτη φορά στα χρονικά της εταιρείας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μην ξεχνάμε ότι τον Μάρτιο του 2015 έγινε ποινική δίωξη στον Δήμαρχο, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψή του, για προηγούμενα χρέη!!!

Το ταμείο της εταιρείας ήταν σχεδόν μηδενικό. Οι λογαριασμοί της ήταν δεσμευμένοι, λόγω κατάσχεσης στη Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου.

Η εταιρεία δεν μπορούσε να κάνει καμία συναλλαγή. ΧΑΟΣ! Παντού χρέη! Σαν κάποιοι να ήθελαν να κλείσει η εταιρεία.  Από την Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου μου είπαν ότι τους έλεγαν να ρυθμίσουν τα χρέη, αλλά μάλλον έκαναν πως δεν άκουγαν. Που το πήγαιναν τελικά;  Διαχρονικά κάποιοι έχουν ασελγήσει σε βάρος της εταιρείας.

Κύριε Σπινθάκη, περιγράψτε μας ποιές είναι οι δραστηριότητες και οι πηγές εσόδων για την «Μονομετοχική Ματάλων»:

Η εταιρεία διαχειρίζεται τις παραλίες των Ματάλων, του  Κομμού και της Κόκκινης Άμμου. Επίσης υπάρχει το κάμπινγκ των Ματάλων, 25 στρέμματα, άρτια και οικοδομήσιμα. Υπάρχει ακόμα το δημοτικό πάρκινγκ κεντρικά των Ματάλων, καθώς και τα δυο δημοτικά καταστήματα (Πλάκα –Λαβύρινθος). Όπως καταλαβαίνετε τα έσοδα της εταιρείας είναι τεράστια. Τώρα, πως είναι δυνατόν να έχει τόσα μεγάλα χρέη, ρωτήστε αυτούς που τα δημιούργησαν; Η εταιρεία χρωστά σήμερα πάνω από 1.000.000 ευρώ και κινδυνεύει με εκποίηση η τεράστια περιουσία της !!!

Δώστε μας μια συνοπτική εικόνα για τα χρέη που παραλάβατε από την απερχόμενη διοίκηση:

Υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη πολλών ετών. Από το 1999 – 2012 δεν γινόταν απόδοση του ποσού που όφειλε να καταβάλει η εταιρεία στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένα υπέρογκο ποσό. Και επιπλέον δεχτήκαμε ένα πρόστιμο της τάξης των 150.000 ευρώ! Σε αυτό το χρέος θα πρέπει να προστεθούν και τα ποσά δανείων που πάρθηκαν διαχρονικά και που έπρεπε να είχαν αποπληρωθεί το 2013. Αντ’ αυτού βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή με ότι αυτό συνεπάγεται.  Δυστυχώς, εμείς αυτό που κάνουμε είναι να διαχειριζόμαστε και να ρυθμίζουμε όλα αυτά τα χρέη. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση παραλάβαμε ένα ταμείο με λίγα έσοδα της τάξης των 3.000 ευρώ περίπου και αυτά δεσμευμένα στην Τράπεζα. Έχουμε τρελαθεί να πληρώνουμε. Να σας αναφέρω μόνο ότι καταβάλουμε κάθε μήνα 7.200 ευρώ δόση για τις παλιές οφειλές. Αν δεν μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, η εταιρεία πάει για κλείσιμο.

Έχετε στοιχεία για το πώς προέκυψε αυτό το χρέος στην εταιρεία και πως το έχετε αντιμετωπίσει;

Από την αρχή που παραλάβαμε την εταιρεία ρυθμίζουμε ότι έρχεται ληξιπρόθεσμο. Έχουμε μπει στην ρύθμιση των 100 δόσεων, δίνοντας 7.200 ευρώ το μήνα. Τα ακίνητα της εταιρείας παρέμειναν ανασφάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια  των προηγούμενων περιόδων. Ακόμα να αναφέρω ότι χρωστάμε 75.000 ευρώ σε προμηθευτές. Η εταιρεία δικάστηκε ερήμην, στις 31 Ιουλίου 2014 με το ποσό των 29.935,32 ευρώ, εκτός τους τόκους, από την εταιρεία «ΝΟΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» για ασφαλτοστρώσεις που έγιναν στα Πιτσίδια το 2010. Οφείλουμε να πληρώσουμε πρόστιμο 7.000 ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης για παράνομες εργασίες στην παραλία του Κομμού και σημειωτέον ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προσφύγει εις βάρος της εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπόψη ότι η Κτηματική Υπηρεσία είναι απλήρωτη για την περίοδο 2011-2013  με ποσό 60.000 ευρώ. Απλήρωτα ήταν και το ΙΚΑ και το ΦΠΑ.  Όπως καταλαβαίνετε βρήκαμε μια τραγική κατάσταση. Η εταιρεία δεν έχει ελεγχθεί  φορολογικά από συστάσεως της, ως εκ τούτου οι φορολογικές της υποχρεώσεις δεν έχουν καταστεί οριστικές. Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία που σας αναφέρω ενδεικτικά, αποτελούν μέρος του πορίσματος ελέγχου, που διενήργησαν ορκωτοί λογιστές στην εταιρεία την περίοδο 2011- 2014 και που αποτελεί κόλαφο για τις απερχόμενες διοικήσεις και που θα πρέπει να δει το φως της δημοσιότητας.

Κύριε Σπινθάκη ας επιστρέψουμε  στα Μάταλα και στο Φεστιβάλ. Ποιά είναι η προσωπική σας γνώμη για το Φεστιβάλ, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια που έχετε αναλάβει εσείς την ευθύνη του;

Το Φεστιβάλ των Ματάλων έχει γίνει πλέον θεσμός. Ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αλλά κατά τη γνώμη μου έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Σε μια οριακή καμπή. Τι εννοώ; Πρέπει να αποκτήσει την ταυτότητα του. Πρέπει να εμπλουτιστεί με ιδέες και δράσεις. Πρέπει να δώσουμε  κάτι το καινούργιο στον επισκέπτη για να ξανάρθει. Και ασφαλώς πρέπει οι καταστηματάρχες των Ματάλων, ως άμεσα επωφελούμενοι να το αγκαλιάσουν πιο ζεστά. Φεστιβάλ δεν είναι μόνο σουβλάκι και μπύρα.  Φεστιβάλ, όπως το εννοώ εγώ, είναι πολιτισμός. Φέτος είχαμε αρκετό κόσμο, αλλά μας έλειπε το καινούργιο, το διαφορετικό. Και τέλος θα πρέπει οι ημερομηνίες του επόμενου Φεστιβάλ να ανακοινωθούν άμεσα, για να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει τον προγραμματισμό του.

ματαλα 1

Ωστόσο η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ δόθηκε σε εταιρεία. Γιατί συνέβη αυτό;

Προσωπικά εκτιμώ ότι η περυσινή διοργάνωση ήταν το καλύτερο Φεστιβάλ που έχει γίνει μέχρι στιγμής στα Μάταλα. Ήμασταν μια χούφτα άνθρωποι, που δουλέψαμε όλοι μαζί και φέραμε εις πέρας το Φεστιβάλ. Χωρίς να έχω κανένα θέμα με την εταιρεία, στην οποία δόθηκε η εκτέλεση παραγωγής του φετινού Φεστιβάλ θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εξίσου καλά και μόνοι μας.

 Τα Μάταλα σας δίνουν πάντα ένα θετικό πρόσημο. Έχετε μια φημισμένη παραλία με γαλάζια σημαία, έχετε το κάμπινγκ και την  προβολή από το Φεστιβάλ. Πώς σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε όλα αυτά;

Είναι τιμή για μας να παίρνουμε κάθε χρόνο Γαλάζια Σημαία. Αυτό το διεθνές σύμβολο έχει τεράστια βαρύτητα στους ξένους για την επιλογή τουριστικού προορισμού. Αυτό το σύμβολο όμως, πρέπει να το προστατεύσουμε, διαφορετικά θα το χάσουμε.  Χρειαζόμαστε καθαρά νερά και προπάντων καθαρή παραλία και καλά οργανωμένη. Χρειαζόμαστε προσωπικό, χρειαζόμαστε εξοπλισμό και προπάντων παιδεία από όλους για ότι κάνουμε.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι το κάμπινγκ μπορεί να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της εταιρείας. Μιλάμε για 25 στρέμματα, δίπλα στις σπηλιές και δίπλα στο κύμα. Μιλάμε όμως για ένα παραμελημένο κάμπινγκ. Πριν παραλάβουμε μπήκαμε μέσα με τον εισαγγελέα και με τον επίτροπο. Σύμφωνα με την απερχόμενη διοίκηση έχουν δαπανηθεί 75.000 ευρώ για εργασίες στο κάμπινγκ και δεν φαίνεται πουθενά έργο. Όλα μέσα στο κάμπινγκ τα βρήκαμε διαλυμένα.

Ας έρθουμε στην παραλία του Κομμού. Πιστεύετε ότι έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε; Σημειωτέον ότι εκτός από παραλία παραθεριστών, είναι και ένας χώρος, όπου γεννά τα αυγά της η χελώνα caretta-caretta. Πιστεύετε ότι προστατεύεται επαρκώς;

Ο Κομμός είναι το διαμάντι μας. Το πρώτο λιμάνι  της Μεσογείου. Τεράστια αρχαιολογική αξία. Περιοχή Natura ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι χρήστες της παραλίας πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ένας χώρος, όπου γεννά τα αυγά της η χελώνα karetta-karetta.Πρέπει λοιπόν να προστατεύουμε συνέχεια την παραλία, να την διατηρούμε καθαρή, να μαζεύουμε κάθε βράδυ τις καρέκλες των επισκεπτών. Διαφορετικά έχουμε πρόβλημα. Η εικόνα που επικρατεί σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο του Κομμού δεν μας τιμά. Πρέπει να κάνουμε πολλές αλλαγές. Εκτός από την καθαριότητα, πρέπει εκσυγχρονιστούμε με καινούριο εξοπλισμό και αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες μας. Σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω την πρόταση που έχω καταθέσει να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται, να γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Κομμού  για την αναβάθμιση της περιοχής.

κομος

Σαν αντιπρόεδρος της διοίκησης πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας;

Στην εταιρεία Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος. Νομίζω ότι αυτός έχει τον πρώτο λόγο να πάρει καίριες αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας.

Ωστόσο θεωρώ ότι και τα υπόλοιπα τοπικά μέλη της διοίκησης θα πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά και να λειτουργούν με γνώμονα το καλό της εταιρείας και όχι να αποσκοπούν σε προσωπικό συμφέρον. Τι εννοώ; Δεν μπορείς να είσαι μέλος του ΔΣ και να καταπατάς ξένη περιουσία. Δεν μπορείς να οικοδομείς ανεξέλεγκτα, δεν μπορείς να κλείνεις δρόμους και δεν μπορείς να μιλάς απρεπώς σε άτομα που δε σου φταίνε σε τίποτα. Δίνεις το κακό παράδειγμα, χωρίς να προσφέρεις τίποτα ουσιαστικό.

Πώς οραματιζόσαστε εσείς αυτή την περιοχή και τι νομίζετε ότι χρειάζεται;

Τα Μάταλα χρειάζονται υποδομές. Αν θέλουμε να έχουμε τουρισμό καλής ποιότητας πρέπει τα καταλύματα  που έχουμε να τα εκσυγχρονίσουμε. Φανταστείτε να υπήρχε ένα μικρό λιμάνι ή μια μικρή μαρίνα για να μπορεί να προσελκύσει τον εύπορο τουρίστα. Πρέπει να γίνουμε όλοι μας περισσότερο επαγγελματίες και να καταλάβουμε επιτέλους ότι το όνομα ‘’ΜΑΤΑΛΑ’’ είναι Brand name, είναι το χρυσάφι μας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να εκποιηθεί για το μέλλον των παιδιών μας. Ας  το προφυλάξουμε λοιπόν όλοι μαζί.

Ως μόνιμος κάτοικος της περιοχής και ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ποιες θεωρείτε ότι είναι οι πιο άμεσες ανάγκες που έχουν οι δημότες του Δήμου Φαιστού;

Ως πολίτης του Δήμου Φαιστού θεωρώ ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από παρεμβάσεις που θα επιλύσουν προβλήματα καθημερινότητας. Επάρκεια νερού, καθαριότητα και σωστή αποκομιδή των  απορριμμάτων, συντηρημένους δρόμους, ώστε να μπορεί να κινείται ο πολίτης με ασφάλεια. Από αυτά κρινόμαστε ως δημοτική αρχή και αυτά θα πρέπει να αποτελούν πρώτη μας προτεραιότητα.

Κλείνοντας κ. Σπινθάκη αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια και για το χωριό σας, τα Πιτσίδια. Ποια προβλήματα που το αφορούν θα θέλατε να αντιμετωπιστούν άμεσα;

Το χωριό μου είναι παραπονούμενο. Γνωρίζω ότι σαν καινούργια δημοτική αρχή παραλάβαμε «καμένη γη». Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη νερού. Ειδικά στα Πιτσίδια είναι τόσο σοβαρό, καθώς καταστρέφονται περιουσίες.

Ο Πιτσιδιανός, εδώ και 30 χρόνια, το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό το αγοράζει. Αν δεν φρόντισαν κάποιες προηγούμενες δημοτικές αρχές να αλλάξουν τότε τα δίκτυα ( ακόμα και σήμερα τα παιδιά μας υδρεύονται από σωλήνες αμιάντου) αυτούς τους έχει απορρίψει η τοπική κοινωνία. Αλλά το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς τώρα; Για το ζήτημα του νερού πρέπει να σκύψουμε ως δημοτική αρχή και να το εξετάσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα.

Με αίσθημα ευθύνης, με διαφάνεια και με νομιμότητα. Έτσι πρέπει να λειτουργούμε και ως μονάδες και ως σύνολο. Θα κριθούμε για το έργο μας, αλλά κυρίως θα κριθούμε για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την εξουσία. Και αν δεν το πράξουμε σωστά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η εξουσία μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ.