Νότια Κρήτη
Ημερίδα Ψυχικής Υγείας στις Μοίρες
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
«Ταξίδι στην Ανθρώπινη Εμπειρία» είναι το θέμα της 2ης Ημερίδας Ψυχικής Υγείας που θα πραγματοποιηθεί -με ελεύθερη είσοδο- στο Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, με ώρα έναρξης τις 9 το πρωί, παρουσία του Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας κ. Μακάριου, του Δημάρχου Φαιστού Γιώργου Αρμουτάκη και της Υποδιοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένης Γιακουμάκη που θα απευθύνουν Χαιρετισμούς.
Η Ημερίδα -για την οποία θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής- συνδιοργανώνεται από την Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) – Κινητή Μονάδα, την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φαιστού- Κέντρο Ημέρας «Εν Πλω» και το Κέντρο Υγείας Μοιρών, υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, θα υπάρχει Έκθεση και Bazaar- Ενίσχυσης του Κέντρου Ημέρας “Εν Πλω”.
Απολογισμός
Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Ν. Βγόντζας, Διευθυντής Ψυχιατρικής & Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας «Στόχος της 2ης Ημερίδας είναι ο ασθενής στην κοινότητα. Προσκεκλημένοι ομιλητές όλοι εκείνοι που έχουν συμμετάσχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Μέθοδος η ανταλλαγή απόψεων για να δούμε τι καταφέραμε, τι δεν καταφέραμε, προς τα πού πρέπει να πάμε. Θα παρουσιάσουμε επιστημονικά δεδομένα από τη δουλειά 5 χρόνων. Θα αφουγκραστούμε τον ενθουσιασμό, αλλά και τον προβληματισμό όλων εκείνων που συνεργάστηκαν γι΄ αυτό το σκοπό. Άμεσες προτεραιότητες το στέριωμα του Κέντρου Ημέρας “Εν Πλω”, ο εμπλουτισμός της κινητής μονάδας με παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και η πιο ενεργός συμμετοχή των Γενικών Ιατρών και η καλύτερη διασύνδεση με τους τοπικούς φορείς. Για τα δύο πρώτα έχει δεσμευθεί η Διοίκηση, τα άλλα δύο δικό μας χρέος. Ο καθολικός στόχος των επόμενων χρόνων είναι ο αθενής να μείνει στο σπίτι του, στο χωριό του υγιής και δημιουργικός. Για να μην καταλήξει ξανά σε δημόσια, ή ιδιωτικά, “άσυλα” ή “ασυλάκια”».
Από το 2013
Κάνοντας μια αναδρομή στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο κ. Βγόντζας τονίζει: «Πριν περίπου πέντε χρόνια, το Γενάρη του 2013, η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ με τη μορφή της πιλοτικής κινητής μονάδας, άρχιζε τις ανά 15 μέρες τακτικές επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας Μοιρών & Χάρακα. Αυτή η πρωτοβουλία, που δεν βασίστηκε σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, και που ξεκίνησε μέσα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και αυξημένης ζήτησης ψυχιατρικών υπηρεσιών, είχε ως στόχο τον ψυχικά ασθενή στην κοινότητα. Δηλαδή να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους ανθρώπους που ζουν μακριά από την πόλη του Ηρακλείου, χωρίς πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές ψυχιατρικές δομές με σκοπό την πρόληψη των υποτροπών, την ελλάτωση των ακουσίων νοσηλειών, την πρόληψη ει δυνατόν των αυτοκτονιών, ή άλλων βίαιων επεισοδίων. Γι΄ αυτό το σκοπό συνδεθήκαμε με τους Γενικούς Ιατρούς, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Κέντρων Υγείας και των Δήμων, το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, την Εκκλησία, Αστυνομία και άλλους Φορείς που δρουν μέσα στην κοινότητα».
«Βρέξει, χιονίσει…»
Όπως σημειώνει ο κ. Βγόντζας «Στην αγωνία και την αρχική δυσπιστία για το αν ήμασταν μια σταθερή ή ευκαιριακή παρουσία, δεσμευτήκαμε ότι θα είμαστε παρόντες “βρέξει χιονίσει”. Σε αυτά τα 5 χρόνια ήρθαν σ΄ εμάς εκατοντάδες ασθενείς και οι οικογένειες τους με τις πιο σοβαρές ψυχιατρικές νόσους, αλλά και χιλιάδες άλλοι με ηπιότερες μορφές, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή πανικού. Επεκταθήκαμε στα Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου (2014), Καστελίου (2016), ενώ από το Μάιο του 2017 προστέθηκε και ο Δήμος Χερσονήσου. Οι επισκέψεις στο Δήμο Φαιστού έγιναν εβδομαδιαίες και στην ομάδα προστέθηκε ψυχολόγος. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει ξεκινήσει σε εμβρυακό επίπεδο η λειτουργία, δυστυχώς όχι συνεχής, του Κέντρου Ημέρας “Eν Πλω” στο Δήμο Φαιστού, που βασίζεται στο μεράκι και τον ενθουσιασμό επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εθελοντών».
1η & 2η Ημερίδα
«Πριν δύο χρόνια», αναφέρει ο κ. Βγόντζας, «στο Εθνολογικό Μουσείο των Βώρων μαζευτήκαμε 200 επαγγελματίες υγείας και λήπτες των υπηρεσιών μας και συζητήσαμε τα αποτελέσματα μας, τι είχαμε καταφέρει, τι χρειαζότανε να κάνουμε. Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της ημερίδας ήταν ένα “μνημόνιο” συνεργασίας ανάμεσα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, το Δήμο Φαιστού, το Κ.Υ. Μοιρών και την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική για την προώθηση της ψυχικής υγείας στη Μεσαρά. Δύο χρόνια αργότερα σας καλωσορίζουμε στη 2η Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία στην Κοινότητα με θέμα “Ταξίδι στην Ανθρώπινη Εμπειρία” στο Πολύκεντρο Μοιρών του Δήμου Φαιστού. Στόχος ο ίδιος. Δηλαδή ο ασθενής στην κοινότητα…».